„Informaciją pati sužinojau paskambinusi telefonu. Tai - žaibinės meningokoko infekcijos atvejis, kuris ne pirmas, ir, deja, greičiausiai ne paskutinis, kadangi skiepai pas mus dar nėra dažni, o infekcija daro savo darbą. Kasmet liga pasiglemžia kelis vaikus“, - sakė V. Žilinskaitė.

Gydytoja negalėjo detalizuoti, mirė berniukas ar mergaitė, tačiau patikino, kad vaiko amžius – vieneri metai.

„Jokiu būdu negalima sakyti, kad vaikas per vėlai pateko į ligoninę. Tokios ligos formos neduoda laiko. Vaikas mirė tą pačią susirgimo dieną. Mano žiniomis, jis susirgo vakar ryte, pirmąkart sukarščiavo. Žaibinė forma taip ir veikia – liga prasideda ir baigiasi per vieną dieną. Sunku pavėluoti. Tiesiog ji tokia klastinga liga“, - sakė pašnekovė.

Gydytojos teigimu, ligos baigtis priklauso ne tik nuo ligos, tačiau ir nuo vaiko organizmo.

„Svarbu, kaip vaiko organizmas reaguoja į ligą. Būna, kad organizmas sureaguoja per audringai ir pats save ima griaužti. Kitam vaikui viskas gali baigtis gerklės uždegimu, tiesiog karščiavimu, o kitam – štai sugriaunamas visas organizmas. Tas pikčiausias variantas įvyko ir šį kartą, kai negali nieko padaryti“, - sakė Vaikų ligoninės atstovė.

Vaikų intensyviosios terapijos ir anesteziologijos centro direktorė pabrėžė skiepų svarbą, tačiau priminė, kad meningokokinė infekcija – ne sezoninė kaip gripas, tad ir su skiepais reikalinga kita taktika.

„Skiepas turėtų būti prieinamas visiems, dabar jis yra labai brangus ir prieinamas ne visiems. Bandyta inicijuoti įtraukti šį skiepą į nemokamų skiepų kalendorių, tačiau to dar nepavyko. Norėtųsi, kad tam būtų rasta lėšų, nes čia vienintelė priemonė, galinti padėti išvengti tragedijos. Jei infekcijos forma žaibinė, gydytojai neturi priemonių padėti ir nieko padaryti. Negalima jokiu būdu sakyti, kad tėvai pavėlavo. Tai yra tiesiog tokia nelaimė“, - sakė V. Žilinskaitė.

Informacija apie meningokokinę infekciją (parengė Miglė Lamanauskaitė)

Užsikrečiama artimai bendraujant

NVSC Vilniaus departamentas informuoja, kad meningokokinė infekcija – tai reta, tačiau pavojinga bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos – žaibinis sepsis (kraujo užkrėtimas) ar pūlingas meningitas (galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas). Meningokokinė infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų amžiaus, taip pat dažni atvejai ir tarp paauglių bei jaunų žmonių iki 25 metų.

Meningokoko bakterijos plinta artimai bendraujant su sergančiuoju ar sveiku bakterijų nešiotoju dažniausiai šaltuoju sezonu: žiemos-pavasario mėnesiais. Bakterijų nešiojimas gali tęstis iki kelių savaičių, o imlūs asmenys artimo kontakto metu užsikrečia per kvėpavimo takus. Inkubacinis periodas svyruoja nuo 1 iki 10 dienų (vidutiniškai 3-4 dienos). Užkrečiamumas šia liga yra pakankamai mažas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (226)