Praėjusiais metais buvo patvirtinti du sporadiniai CJ ligos atvejai, po vieną sporadinį CJ ligos atvejį buvo nustatyta 2005, 2007 ir 2013 m.

CJ liga - reta ir mirtina degeneracinė smegenų liga, priklausanti spongiforminės encefalopatijos ligų grupei. Šios ligos sukėlėjas - pakitęs priono baltymas. Prionai randami nervinio audinio ląstelėse, tačiau dėl genetiškai nulemtų ar įgytų veiksnių pakitus jų struktūrai, jie gali sukelti ligą žmonėms ir gyvuliams, sutrikdydami neuronų funkcionavimą, sukeldami neuronų degeneraciją, teigiama ULAC pranešime.

Klasikinė CJ liga pirmą kartą aprašyta 1920 m. Liga skirstoma į sporadinę, kuri labiausiai paplitusi pasaulyje ir sudaro 85-90 proc. visų atvejų, šios ligos priežastis nežinoma, bei paveldimą ir jatrogeninę, kai užsikrečiama kai kurių medicininių procedūrų metu, pavyzdžiui, vartojant augimo hormonus, išskirtus iš žmogaus hipofizio, per instrumentus neurochirurginių operacijų metu .

1996 metais buvo nustatyta 10 naujos ligos atvejų, siejamų su galvijų spongiformine encefalopatija. Priešingai nei klasikinės CJ ligos atveju, CJv liga galima užsikrėsti valgant infekuotų galvijų mėsą, ypač jų subproduktus. Užregistruoti užsikrėtimai per kraują ir jo produktus.

CJ ligos tarptautinio epidemiologinės priežiūros tinklo duomenimis, nuo 1995 iki 2014 m. buvo nustatyti 229 šios ligos atvejai 11-oje šalių: 177 Jungtinėje Karalystėje, 27 Prancūzijoje, po 4 Airijoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose, po 2 Italijoje, Kanadoje ir Portugalijoje, po 1 Saudo Arabijoje, Japonijoje, Taivane, 3 Olandijoje ir 5 Ispanijoje.

1993-2013 m. 25-iose Europos šalyse, Australijoje, Kanadoje ir Izraelyje buvo nustatyta beveik 12 tūkstančių CJ ligos atvejų.

Sporadinė CJ liga dažniausiai prasideda 50-70 metų žmonėms. Ligai būdinga progresuojanti silpnaprotystė, miego, regos, pusiausvyros ir judėjimo sutrikimai, sumažėjęs apetitas, raumenų traukuliai, nuovargis. Liga greitai progresuoja, mirtis paprastai ištinka per 4-5 mėn. nuo ligos simptomų pradžios.

CJ liga, užsikrėtus nuo mėsos, išsivysto jauniems žmonėms. Vidutinis mirusiųjų nuo šios ligos amžius 28 metai.

Ligos inkubacinis periodas, tikėtina, apie 10 metų. Vidutinė ligos trukmė - 13-14 mėn. Sergantiems asmenims būdingi psichikos sutrikimai: dažna depresija, nerimas, užsidarymas savyje, neurologinės anomalijos - ataksija savaitėmis ir mėnesiais, vėliau demensija ir raumenų traukuliai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)