Teikėjai aiškinamajame rašte tvirtina, jog nuo sausio įsigalioti turintis Pagalbinio apvaisinimo įstatymas neužtikrina vaiko teisės žinoti savo tėvus ir „neužtikrina adekvačios embriono apsaugos, sukuria prielaidas neterminuotam embrionų saugojimui užšaldžius bei tokių embrionų sunaikinimui“.

Tokį žingsnį Santariškių klinikų akušeris ginekologas Vytautas Klimas vadina „ekstremistiniu“ bei itin žalingu.

„Pataisos iš principo labai sumažina nevaisingumo gydymo galimybes – gydymas taps mažiau sėkmingas, bus pažeidžiamos nevaisingų šeimų teisės“, - DELFI sakė specialistas.

Įstatymas remiasi religine-vertybine nuostata, kad visateisis žmogus tampa nuo apvaisinimo momento.

Vytautas Klimas
„Pataisų rengėjai sulygina 2,4 ar 6 ląstelių gumuliuko, matomo tik per mikroskopą, teises su suaugusios moters ir šeimos teisėmis. Tokia nuostata, iš pirmo žvilgsnio, galėtų būti priimtina, tačiau nevaisingumo gydymo procese įstatymo autoriai supriešina pre-embriono teises ir biologinių tėvų teises.

Įstatymo rengėjai elgiasi ekstemistiškai ir radikaliai, tariamai apsaugodami pre-embrionų teises, bet be jokių skrupulų skaudžiai ir grubiai pažeisdami nevaisingų šeimų ir ypač moterų teises į saugų, efektyvų ir įperkamą sunkiausių nevaisingumo formų gydymą“, - pabrėžė V. Klimas.

Santariškių klinikų gydytojo manymu, tai labai neatsakinga pozicija.

„Neatsakingai radikalūs apribojimai skaudžiausiai palies ne pačių įstatymo kūrėjų ar jam pritariančių šeimas, o labai pažeidžiamų, ligonių, sergančių sunkiausiomis nevaisingumo formomis interesus. Dėl apribojimų gydymas taps nepalyginamai brangesnis, ilgesnis, pavojingesnis ir mažiau efektyvus.

Daugelį šiuolaikinio medicinos mokslo pripažintų ir visose Vakarų Europos šalyse naudojamų metodų, įskaitant katalikiškąsias Lenkiją, Ispaniją, Belgiją, Prancūziją, šis įstatymas iš viso draudžia. Šie draudimai remiasi vien jų kūrėjų bei šalininkų teologinėmis nuostatomis, kurios yra labai ginčytinos ir priimtinos tik daliai žmonių“, - pataisas komentavo V. Klimas.

Jis pabrėžė, kad apribojimai nereikalingi ir beprasmiai jau vien dėl dviejų priežasčių.

„Pirma, nevaisingiems žmonėms, kuriems tam tikri gydymo būdai nepriimtini dėl tam tikrų etinių sumetimų, jokie apribojimai nereikalingi. Tie žmonės ir patys savanoriškai atsisakys to, kas netinka jų įsitikinimams. Antra, įstatymas skirtas išprievartauti liberaliau mąstančius Lietuvos žmones, kad jie negalėtų gauti vienintelio jiems tinkamo bei efektyvaus ir jų lūkesčius atitinkančio gydymo.

Kadangi Lietuva dar nėra aptverta spygliuota viela, tokie apribojimai irgi betiksliai. Turtingesni žmonės šių paslaugų vyks į kaimynines šalis – Lenkiją, Latviją, Baltarusiją ir kt. O ten jų interesų ir teisių negins Lietuvos teisėtvarka. O tie, kurie neturi pakankamai pinigų, turės naudotis tokiais metodais, kurie labai sumažina gydymo efektyvumą ir pastojimo tikimybę“, - perspėjo akušeris ginekologas.

Pašnekovas pasakojo šiandien vienai moteriai atlikęs pagalbinį apvaisinimą.

„35-erių pacientei yra sustimuliuotos kiaušidės, gauta 15 kiaušinėlių. Vadinasi, jei aš turiu teisę sukurti tik 3 embrionus, nežinia, kiek kiaušinėlių iš 15 bus apvaisinti. Žinoma, kad ne visi – gal 10 ar 12, iš jų vystysis dar mažiau. Jei man leista apvaisinti tik 3, daug šansų, kad iš jų nesigaus nieko. Moters pinigai bus išmesti veltui“, - piktinosi pašnekovas.

Svarbu paminėti, kad konservatyvusis metodas didina ir daugiavaisio nėštumo tikimybę.

„Kita vertus, jei apvaisinus tris, gausime 3 embrionus, aš turiu būtinai visus tris įdėti moteriai į gimdą. Tai padidina trynukų tikimybę. Trynukai yra rimta pagalbinio apvaisinimo komplikacija. Jei vienas vaikas gimsta 3-4 kilogramų, visi trynukai gims mažiau nei 2 kilogramų svorio. Vadinasi, jie bus nesubendrę jų smegenys, imuninė sistema, tad ir jų išgyvenamumas yra menkesnis, o jų sveikata ateityje bus prastesnė.

Dėl šitos priežasties negalima su laužtuvu taisyti laikrodžio. Laikrodis taisomas subtiliais instrumentais. Kai teologai, kurie neturi medicinio supratimo, ima kurti įstatymus, tai ko gero galima iš jų laukti?“, - retoriškai klausė jis.

Daugiau apie registruotas pataisas skaitykite čia.

Lietuvos akušerių ginekologų draugijos pozicija

Lietuvos akušerių ginekologų draugija, vienijanti daugiau kaip 500 specialistų, reiškia susirūpinimą dėl Seimo narių naujai registruotų Pagalbinio apvaisinimo įstatymo nuostatų, kuriomis „embrionų sukurti leidžiama tiek, kiek vienu metu jų bus perkelta į moters organizmą, bet ne daugiau trijų“.

Lietuvos akušerių ginekologų draugijos pirmininkės prof. Dianos Ramašauskaitės teigimu, šia nuostata:

- ryškiai sumažinama nėštumo tikimybė po pagalbinio apvaisinimo, todėl moterims teks kęsti perteklinį gydymą vaistais bei chirurgines intervencijas;

- iš esmės užkertama genetinės diagnostikos galimybė, todėl sunkiomis genetinėmis ligomis - sergantys pacientai negalės susilaukti sveikų vaikų;

- žalojami vaikai, nes skatinamas daugiavaisis nėštumas.

„Ši mokslo įrodymais nepagrįsta nuostata galioja tik vienoje iš 28 Europos Sąjungos valstybių – Maltoje. Pažangiose Europos Sąjungos valstybėse sukuriamų embrionų skaičius nėra ribojamas, o sprendimą dėl skaičiaus priima pora, pasitarusi su gydytoju.

Raginame Lietuvos Respublikos Seimo narius vadovautis pacientų interesais bei mokslo įrodymais ir pacientų labui nepalaikyti siūlomų įstatymo pataisų, bei sudaryti sąlygas 2017 m. sausio 01 d. įsigalioti Prezidentės pasiūlytam ir LR Seimo 2016 m. rugsėjo 14 d. priimtam Pagalbinio apvaisinimo įstatymui be pakeitimų“, - rašoma atsiųstame pareiškime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1316)