"Nors sargių naudojimo būtinybė akivaizdi, net didelę seksualinę patirtį turintys asmenys ne visada moka taisyklingai jį panaudoti. Todėl didėja infekcijos grėsmė", - pastebi daktarė Diane M. Grimley iš Alabamos universiteto ir jos kolegos.

Straipsnyje, išspausdintame žurnale "American Journal of Health Behavior", mokslininkai pabrėžė, kad šiuo metu vienas iš penkių JAV gyventojų serga bent viena lytiniu keliu plintančia liga. Tyrimai patvirtina, kad nuo tokių ligų apsisaugoti įmanoma tik taisyklingai naudojant prezervatyvą.

D. M.Grimley ir jo komanda lytinės sveikatos klinikoje apklausė 1 tūkst. 124 žmones. Jie teiravosi apie respondentų lytinio gyvenimo kultūrą ir norėjo įsitikinti, ar apklaustieji moka taisyklingai naudotis sargiais.

Daugiau nei pusė apklaustųjų nurodė, kad paskutinės lytinės sueities metu nesinaudojo jokiomis apsaugos priemonėmis. Daugiau nei 40 procentų apklaustų vyrų ir moterų sakė, jog naudodamiesi prezervatyvu neišspaudžia oro iš sargio viršūnėlės. Daugiau nei 40 procentų vyrų ir 30 procentų moterų prisipažino, jog bent kartą per praėjusį mėnesį lytinio akto metu prezervatyvas buvo suplyšęs.

Apie trečdalis vyrų ir moterų prisipažino, kad nelaikė sargio ištraukdami jį po lytinio akto. 24 procentai vyrų ir 30 procentai moterų teigė, kad nepaliko tuščios vietos prezervatyvo viršūnėlėje. Nemažai respondentų prisipažino, kad lytinį aktą pradeda dar be prezervatyvo.

Daugiau nei 15 procentų apklausos dalyvių sirgo gonorėja, chlamidijomis arba abiem šiomis ligomis. Vyrai, kurie sakė, jog bent kartą per praėjusias 30 dienų lytinio akto metu buvo suplyšęs jų naudotas prezervatyvas, turi 90 procentų didesnę tikimybę susirgti gonorėja.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)