Tyleris McDonnellis iš Lidso (Anglija) praėjusį mėnesį ėmė stipriai kosėti, pakilo aukšta temperatūrai, krėtė drebulys. Jo 41 metų motina Theresa pasakoja, kad medikai buvo įsitikinę, kad vaikas pasigavo virusinę infekciją ir išsiuntė jį namo. Kai mažylio būklė po dar vienos savaitės pablogėjo, motina vėl nuvežė jį į ligoninę, kur vaiko bendrosios praktikos gydytojas išrašė jam antibiotikus.

Th. McDonnell bandė sūnui sugirdyti antibiotikus, kai suprato, kad jo širdis nustojo plakti. Ji iškart išsikvietė greitąją medicinos pagalbą. Medikai diagnozavo berniukui meningokokinį meningitą ir kelias dienas mėgino išgelbėti jo gyvybę. Deja, Tyleris po dviejų dienų mirė.

Meningokokinis meningitas yra reta, bet sunki infekcija, kai uždegiminiai procesai vyksta galvos ir stuburo smegenis dengiančiose membranose.

Dar septynis vaikus turinti Th. McDonnell sako: „Medikai turėjo tai suprasti. Tai klaida, dėl kurios buvau priversta stebėti, kaip netenku sūnaus. Šią istoriją privalu pasakoti tam, kad didėtų kitų tėvų supratimas. Nenoriu, kad kitiems tektų iškęsti tai, ką tenka man. Personalas ligoninėje bandė daryti viską, ką galėjo, tačiau aš žinojau, kad jo nebėra. Esu tokia priblokšta ir pikta. Mačiau, kaip mano mažas berniukas miršta mano akyse“.

Kai kreipėsi į gydytojus, jie tik paklausė jo širdies dūžių ir apžiūrėjo ausis. Ir daugiau nieko nedarė. Th. McDonnell pasakoja, kad sūnelis skundėsi galvos ir kaklo skausmais, tačiau gydytojas tvirtino, kad tai įprastas kvėpavimo takų infekcijos simptomas. Tik tada, kai vaiko kvėpavimui sustojus jis buvo skubiai nugabentas į ligoninę, medikai nustatė tikrąją diagnozę.

Motina pateikė formalų skundą Anglijos Nacionalinei sveikatos tarnybai, kuri patvirtinto tirianti šį konkretų atvejį. Vis dėlto, jos atstovė spaudai pranešė, kad buvo „laikomasi visų reikiamų procedūrų“.

Pasak atstovės spaudai: „Ką tik per Anglijos Nacionalinę sveikatos tarnybą iš šeimos buvo gautas formalus skundas. Jie aktyviai bendradarbiaus dėl šio tyrimo. Suprantame, kad tai siaubingai sudėtingas laikotarpis šeimai ir išreiškiame savo užuojautą“.

Th. McDonnell pasakoja, kad dar prieš tragediją nupirko kalėdines dovanas Tyleriui. „Vis dar turiu jas namuose. Žiūriu į jas ir plyšta širdis“, – neslepia skausmo motina. Ji ragina kitus tėvus atkreipti patiems dėmesį į meningito simptomus, kad žinotų, kada reikia imtis veiksmų.

Mirtino meningito simptomai

Meningito tyrimų fondo vertinimu, kasmet Jungtinėje Karalystėje ir Airijoje pasitaiko apie 3400 bakterinio meningito ir kraujo užkrėtimo atvejų. Tai reiškia, kad kasdien šia liga suserga devyni žmonės. Maždaug vienas iš dešimties ligonių miršta, taigi, maždaug vienas žmogus kasdien. Dar dviem žmonėms liga pakeičia gyvenimą visam laikui: pažeidžiami smegenys, išsivysto kurtumas ar tenka amputuoti galūnes.

Meningito vakcinos siūlo puikią apsaugą, tačiau visų formų vis dar nėra prieinamos. Taigi, gyvybiškai svarbu žinoti meningito simptomus ir ką daryti, jeigu kilo įtarimas, kad kažkam yra meningitas ar kraujo užkrėtimas.

Informacija apie meningokokinę infekciją (parengė Miglė Lamanauskaitė)

Meningito ir kraujo užkrėtimo simptomai:

- Temperatūra ir/ar vėmimas
- Stiprus galvos skausmas
- Galūnių, sąnarių ar raumenų skausmas
- Šaltos rankos ir pėdos, arba jų drebulys
- Išblyškusi ar dėmėta oda
- Spartus kvėpavimas arba dusinimo jausmas
- Bet kurios kūno vietos išbėrimas
- Sustabarėjęs kaklas – mažiems vaikams tai pasitaiko rečiau
- Ryškios šviesos netoleravimas – mažiems vaikams tai pasitaiko rečiau
- Didelis mieguistumas, apatija arba sunkus nubudimas
- Sutrikimas ar svaičiojimas
- Gali pasireikšti traukuliai ar priepuoliai
- Kiti požymiai, kurie pasireiškia kūdikiams:
- Įsitempęs ar iškilęs momenėlis
- Atsisakymas valgyti
- Irzlumas paėmus ant rankų, stiprus ar aimanuojantis verksmas
- Sustingęs kūnas, staigūs judesiai, arba priešingai – suglebęs ir bejėgis kūnas
- Trijų mėnesių neturintys kūdikiai dažniausiai nekarščiuoja

Kraujo užkrėtimas arba sepsis gali atsirasti su meningitu ar be jo. Ne visiems pasireiškia visi išvardinti simptomai, be to, jie gali išryškėti bet kokia tvarka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)