JAV medicinos asociacijos leidžiamame žurnale išspausdintoje publikacijoje keliamas klausimas dėl elektroninių cigarečių, kaip mesti rūkyti padedančios priemonės, veiksmingumo, rašo businessinsider.com. Tyrimą, kurį atlikus buvo paskatintos diskusijos šia tema, inicijavo Pietų Kalifornijos universiteto Los Andžele veikiančio emocijų ir priklausomybių skyriaus vadovas Adamas Leventhalas.

„Pastaruoju metu atlikto tyrimo rezultatai pirmą kartą privertė susimąstyti apie tai, kad rūkydami elektronines cigaretes paaugliai ne tik imituoja tikrąjį rūkymą, bet ir įgyja įprotį, paskatinantį vėliau pereiti prie įprastų cigarečių, – teigia A. Leventhalas. – Pirmą kartą buvo iškelta hipotezė, kad iš pažiūros nekaltas paauglių „rūkymas“ yra susijęs su sunkiai atsikratomu įpročiu, dėl kurio nė dienos nepavyksta ištverti nesurūkius tam tikro skaičiaus cigarečių.“

Kone visos stambiausios tabako gaminius tiekiančios bendrovės siūlo elektronines cigaretes. Elementais maitinamuose įtaisuose, kurių vienas galas dega oranžine šviesa, sumontuotas kaitinamasis elementas, skystą nikotiną ir įvairias skonio bei aromato suteikiančias medžiagas paverčiantis dūmų debesiu, kurį įkvepia rūkymą imituojantys asmenys.

Pastaraisiais metais elektroninės cigaretės ypač išpopuliarėjo tarp JAV paauglių. Jų populiarumas pranoksta įprastas cigaretes. Ligų kontrolės ir prevencijos centrų duomenimis, šiuo metu tai dažniausiai jaunų žmonių pageidaujamas tabako gaminys. Nustatyta, kad pastaraisiais metais šiuos įtaisus naudojo maždaug 3 mln. vidurinių mokyklų moksleivių ir studentų.

Tabako gaminių ribojimo ir kontrolės institucijų darbuotojai būgštauja, kad neįtikėtinai išpopuliarėjusios elektroninės cigaretės gali sukelti naują priklausomybės nuo nikotino bangą. Anot jų, iš rūkančiųjų elektronines cigaretes gali išaugti užkietėjusių rūkalių karta. Vis dėlto kai kurių tyrimų rezultatai rodo, kad šie įtaisai gali turėti naudos jau rūkančių įprastas cigaretes asmenų sveikatai, nes perėjus prie rūkymo imitavimo sveikatai daroma žala tikrai mažesnė.

„Elektroninės cigaretės anaiptol neatgraso paauglių nuo rūkymo, o atvirkščiai – gali paskatinti imtis tradicinių cigarečių“, – sako A. Leventhalas.

Atlikdami žurnale aprašomą tyrimą mokslininkai apklausė 3 084 moksleivius ir studentus, besimokančius 10-yje Los Andželo mokslo institucijų. Iš viso buvo suorganizuotos dvi apklausos: viena rudenį ir kita – pavasarį.

Apskritai, tiek rūkymą imituojančiųjų, tiek rūkančiųjų skaičius pasirodė daug mažesnis nei jokių žalingų įpročių neturinčių respondentų.

Pirmuoju tyrimo etapu buvo išsiaiškinta, kad 2 075 (67 proc.) iš visų apklaustų studentų nėra bandę elektroninių cigarečių, 730 (23 proc.) respondentų šiuos įtaisus yra išmėginę ir 133 jas „rūkė“ bent prieš porą dienų arba visiškai neseniai. Vos 146 (5 proc.) studentai prisipažino esantys reguliarūs elektroninių cigarečių naudotojai, t. y. šių cigarečių buvo užsitraukę bent tris kartus per pastarąjį mėnesį.

Vienas iš penkių studentų, pirmuoju apklausos etapu priskirtas prie reguliarių elektroninių įtaisų naudotojų, per antrąją apklausą prisipažino surūkantis bent po tris tradicines cigaretes per mėnesį.
12 proc. reguliarių rūkymo imitatorių tvirtino per mėnesį įprastu tabaku piktnaudžiaujantys tik kartą, o iš tų, kurie rudenį nebuvo bandę apskritai jokių cigarečių, tik vienas procentas pavasarį jau prisipažino surūkantys bent po cigaretę per mėnesį.

Tyrimą vykdę mokslininkai taip pat atsižvelgė į paauglių surūkomų cigarečių skaičių. Jie padarė išvadą, kad dažnesnis elektroninių cigarečių naudojimas veda prie tikrojo rūkymo, kai per dieną nepavyksta apsieiti bent be poros cigarečių.

Tyrimo autoriai pripažįsta, kad atlikta apklausa turi ir trūkumų. Visų prima, tyrimas neapima ilgo vėlesnio laikotarpio, ir antra, duomenys renkami pasitikint paauglių atsakymų nuoširdumu.

„Viena iš logiškų išvadų, kurias galima padaryti žvelgiant į surinktus duomenis, yra ta, kad elektroninės cigaretes didina tradicinio rūkymo tikimybę. Juani žmonės, kurie gal ir nebūtų pradėję rūkyti, susivilioja malonaus skonio ir kvapo elektroninėmis cigaretėmis, o kai prie jų pripranta, pereina prie tradicinių tabako gaminių“, – sako prie tyrimo neprisidėjęs specialistas Brianas Primackas iš Pitsburgo universiteto.

B. Primackas priduria, kad prie tradicinių cigarečių perėję jaunuoliai galbūt būtų bet kokiu atveju pradėję rūkyti, tačiau apklausos rezultatai rodo, kad pradėjus nuo elektroninių cigarečių pripratimo prie rūkymo tikimybė didesnė.

Kaip tvirtina nepriklausomas ekspertas Thomas Willsas iš Havajų vėžio tyrimų centro Honolulu, įprotis traukti ir pūsti dūmus padidina pripratimo prie rūkymo tikimybę, taigi, elektrinių cigarečių naudotojai, be jokios abejonės, žengia priklausomybės nuo nikotino vystymosi keliu.

Naudojant elektronines cigaretes tabako vartojimas gali pradėti asocijuotis su malonia veikla, todėl tikėtina, kad elektroninių cigarečių dūmus pučiantys jaunuoliai anksčiau ar vėliau pereis prie standartinių cigarečių.

Apibendrindamas gautus duomenis Th. Willsas daro išvadą, kad elektroninės cigaretės jokiu būdu neeliminuoja rūkymo tikimybės, kadangi visi surinkti įrodymai liudija, kad yra kaip tik priešingai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)