Floridos universiteto gydytojai „British Medical Journal“ žurnale parašė apie ypatingą pacientą – 50-metį vyrą, kuriam statybų darbe vis pristigdavo energijos, todėl jis jos semdavosi tris savaites kasdien per dieną išgerdamas po penkias skardines energinio gėrimo.

Nors konkretaus gėrimo dėl teisinių priežasčių gydytojai pranešime neminėjo, tačiau jie paskelbė, kad jame buvo 40 mg B3 vitamino, kitaip žinomo kaip niacino. Šio ingrediento yra beveik visuose Jungtinės Karalystės (JK) parduotuvėse parduodamuose energiniuose gėrimuose.

JK gydytojai rekomenduoja suaugusiems vyrams suvartoti ne daugiau kaip 17 mg niacino per dieną, o moterims – ne daugiau nei 13 mg.

Niacino nuodingumo lygmuo yra 500 mg, tačiau gydytojai tiki, kad jo vartojimas dideliais kiekiais kasdien ir buvo vyro ligos priežastis.

Pacientas pradžioje skundėsi pilvo skausmais, pykinimu ir vėmimu, ką iš pradžių palaikė gripo simptomais. Tačiau pageltonavus odai ir patamsėjus šlapimui, vyras nusprendė apsilankyti pas gydytojus.

Paaiškėjo, kad jis sirgo sunkia hepatito forma ir patyrė kitų galimų kepenų sužalojimų, bet gydytojai netikėjo, kad liga buvo ir kitų simptomų atsiradimo priežastis.

Tiesa, pats pacientas tikino, kad prieš susergant nieko kito savo mityboje nekeitė, vengė alkoholio, tabako ar nelegalių narkotikų. Jis taip pat neužsiiminėjo neatsakingais seksualiniais santykiais ir jam niekada nebuvo perpiltas kraujas, kas yra labiausiai paplitusi ligos atsiradimo priežastis.

Gydytojai jam nustatė ūmią hepatito infekciją, sukeltą energinių gėrimų, nes jo „kepenų pažeidimai buvo tiesioginis perdėto energinių gėrimų vartojimo rezultatas, o būklė pagerėjo jo visiškai atsisakius“.

Pacientas visiškai pasveiko, tačiau gydytojai liko sunerimę dėl potencialių energinių gėrimų keliamų pavojų sveikatai.

2015 metų lapkričio mėnesį gydytojai paskelbė, kad 450 ml energetinio gėrimo gali padidinti širdies ligų tikimybę net ir visiškai sveikuose jaunuoliuose. Taip yra dėl gėrimo poveikio kraujo spaudimui ir su stresu susijusių hormonų lygiui kūne.

Tyrime dalyvavusiuose pacientuose išgėrus energinio gėrimo buvo užfiksuotas padidėjęs kraujo spaudimas, o streso hormono noradrenalino (norepinefrino) lygis pakilo 74 procentais.