„Pavyzdžiui, Lietuvoje tik pradedama kalbėti apie NaPro technologijas, kurios leidžia stebėti vaisingumo funkcijos sutrikimus, juos diagnozuoti ir, pasitelkiant įvairių specializacijų medikų komandą, taikyti kompleksinį nevaisingumo gydymą. Šis būdas suteikia galimybę porai pastoti po natūralių lytinių santykių. Mokslo duomenimis, savo efektyvumu NaPro technologijų taikymas nenusileidžia pagalbiniam apvaisinimui, o kai kuriais atvejais – netgi jį pralenkia. Iki šiol Lietuvoje toks gydymas pacientams neprieinamas. Jie savo lėšomis keliauja gydytis į kaimyninę Lenkiją“, - DELFI anksčiau sakė politikas.

NaPro technologija – tai natūrali prokreacinė technologija. Teigiama, kad tai naujas mokslas apie moters sveikatą, kuris skirtas stebėti ir palaikyti moters prokreacinę bei ginekologinę sveikatą, pagrįstas medikamentiniu, chirurginiu gydymu bei vaisingumo pažinimu.

Lietuvoje yra viena kvalifikuota NaPro technologijos specialistė, kuri šiuo metu yra motinystės atostogose, todėl susidomėjusiems šiuo metodu tenka vykti į Lenkiją.

Interneto forumuose šią technologiją išbandžiusios poros dalijasi, kad už 7 vizitus į kaimyninę šalį teko sumokėti apie pusantro tūkstančio eurų.

„Napro iš tikro nėra kažkas „stebuklingo“, tai iš tų pačių prieinamų medicininių priemonių, žinių ir metodų surinktas gan kitokios koncepcijos „priėjimas“ prie moters sveikatos bei prie vaisingumo“, - sakė vienas forumo dalyvis.

„Esminis skirtumas - vaisingumo klinikos orientuojasi tik į apvaisinimą, bet nesigilina į poros nevaisingumo priežastis. O NaPro technologija - pirmiausia tiria abu sutuoktinius (kraują, vitaminų kiekį, uždegimus, bakterijas, spermos kokybę ir dar daug ką). Po tyrimų darosi aiškiau, ko trūksta organizmams, kad jie būtų sveiki. Mums, pvz., buvo užkrėtimas nuo vandens arba nuo gyvūno ir dar trūko vitamino D. Penkis mėnesius pavartojom tai, ko reikėjo, ir štai - pastojau natūraliai“, - rašė kita moteris.

IVF, pagalbinis pavaisinimas, dirbtinis apvaisinimas, nėštumas, gydytojas, mėgintuvėlis

Dar vienas skaičiavo, kad Lietuvoje per mėnesį bandydami pastoti jie išleisdavo po 1.5 tūkst. kas mėnesį, o Lenkijoje tokią sumą paklojo už 5 mėnesių gydymo laikotarpį.

Susisiekus su įstaiga, kurioje anksčiau teiktos NaPro technologijos paslaugos, buvo paaiškinta, kad „Lenkijoje naprotechnologų yra daug. Lietuviams arčiausiai yra Balstogė, todėl ten tautiečiai ir vyksta. Yra dar didelis centras Liubline. Mūsų žiniomis, apie 100 ar daugiau porų gydosi Lenkijoje“.

Ar išties ši technologija yra didelė alternatyva pelno siekiančių vaisingumo klinikų tinklui ir ar verta vaisingumo problemų turinčioms poroms ruoštis kelionei į Lenkiją, pokalbis su Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos gydytoju akušeriu ginekologu Heraldu Stankevičiumi.

Metodai, kurie jau dešimtmetį nebenaudojami

Skaičiuojama, kad su nevaisingumo problema Lietuvoje susiduria 10-15 proc. šeimų. H. Stankevičiaus teigimu, NaPro technologija nėra ta panacėja, galinti išgelbėti šias poras.

„NaPro Technologija – gudrus pavadinimas, sumąstytas gal dėl to, kad primintų nano technologijas, judėjimą į priekį. Tada žmonėms atrodo, kad tai labai nauja. Iš tikrųjų, nieko naujo čia nėra. Naudojami standartiniai reprodukcijos specialistų metodai, tiriant ir gydant nevaisingumą. Tačiau šiandien kai kurie iš metodų dėl to, kad nebėra efektyvūs ir dėl to, kad jie nebereikalingi, yra nebenaudojami apie 10-15 metų“, - DELFI aiškino Kauno klinikų specialistas.

Jo teigimu, vaisingumo srityje dirbantys medikai taip pat rekomenduoja sveiką gyvenseną.

Heraldas Stankevicius
„Čia nėra jokio stebuklo – norintys pastoti turi atsisakyti rūkymo, alkoholio, narkotikų, reikia koreguoti kūno masę, sveikai maitintis. NaPro Technologijos atstovai akcentuoja būtent tai ir pabrėžia, kad mes esą to nedarome. Mes tiriame ir ieškome vaisingumo sutrikimo priežasčių. Jie taip pat tai tiria. Tačiau mes, priešingai nei jie, neberekomenduojame moterims nuolatos matuoti bazinę temperatūrą, siekiant nustatyti vaisingas dienas, tąsyt gleives, norint įsitikinti, kada jos tasios. Nerekomenduojame per mikroskopą žiūrėti į seiles, gleives, ieškant, ar ten yra kristalizacijos fenomenas. Taip pat nebereikia kiekvieną ciklą matuoti progesteroną, nes tai sutrikdo normalų šeimos lytinį gyvenimą.

Tyrimais nustatyta, kad intensyvus vaisingumo požymių stebėjimas gali trikdyti normalų lytinį gyvenimą ir mėgautis lytiniais santykiais. Tai tampa „vaiko gaminimu“, o ne didžiuliu džiaugsmu ir pasitenkinimu bei veda į seksualinę disfunkciją. Šeima, norėdama pastoti, neturi matuoti, kažką labai daryti – tiesiog du-tris kartus per savaitę mylėtis, žinant, kad didesnis lytinių santykių kiekis didina pastojimo tikimybę“, - aiškino H. Stankevičius.

Jei per metus porai pastoti nepavyko, tokiu atveju reikia nustatyti vaisingumo problemą. Galbūt tai spermatogenezės sutrikimas, kiaušintakinis arba anovuliacinis nevaisingumas, o galbūt kilmė neaiški.

„Jei priežastis pastaroji, jauniems sveikiems žmonėms nereikia nieko papildomai daryti ir dar tiesiog palaukti. Jei tai, pavyzdžiui, kiaušintakinis vaisingumo sutrikimas, taikomas chirurginis gydymas. Jei šis gydymas nepadėjo, reikia taikyti pagalbinį apvaisinimą. Jei vaisingumo problema ta, kad nėra ovuliacijos, rekomenduojama stimuliuoti ovuliaciją. Rekomenduojama, kad visą šį procesą stebėtų gydytojas ginekologas. Aišku, reikia koreguoti visas endokrinopatijas, gydyti ligas. Kiekviena sveikatos problema gali trikdyti vaisingumą. Jei tai – grubus spermatogenezės sutrikimas, praktiškai padėti gali tik pagalbinis apvaisinimas mėgintuvėlyje. Nežymius sutrikimus dar galima koreguoti kitais būdais, tokiais kaip, intrauterininė inseminacija. Tiesa, dėl šio būdo dabar kilusios diskusijos“, - pasakojo akušeris ginekologas.

Embrionas

Tinka poroms dėl religinių nuostatų

Jis pabrėžė, kad NaPro technologijos šalininkai daro tą patį, ką ir tradicinės medicinos atstovai, įtraukdami ir akcentuodami tuos metodus, kurių gydytojai 10-15 metų jau nebenaudoja.

„Visi minėti stebėjimai nenuoda nei naudos, nei žalos. Šis metodas galbūt tinkamas naudoti tai porai, kuri mylisi kartą per mėnesį. Šiuo metu pagalbinis apvaisinimas – viena iš progresyviausių technologijų. Jei yra rimtas spermatogenezės sutrikimas ar rimtas kiaušintakių pažeidimas, kuris neatstatomas chirurgiškai, nėra absoliučiai jokios alternatyvos, tik pagalbinis apvaisinimas mėgintuvėlyje bei intracitoplazminė spermatozoido injekcija.

Į Lenkiją važiuoja krikščioniškos poros. Natūralios prokreacinės technologijos ieško tie, kurie dėl savo ideologinių pozicijų nusistatę prieš pagalbinį apvaisinimą. Nežinau, ar jiems verta ten vykti. Nes čia, Lietuvoje, bet kuris reprodukcinės sveikatos specialistas, gydytojas endokrinologas, gydytojas, kuris dirba spręsdamas vaisingumo sutrikimo problemas, tikrai patars daryti tai, ką galbūt pataria ir NaPro technologijos šalininkai. Tačiau esmė ta, kad šiandien to daryti nebereikia – yra žymiai progresyvesni metodai. Mes stebime folikulo brendimą ir ovuliaciją ultragarsu. Jie daro tą patį. Savo organizmo stebėjimas iš dalies yra tik laiko gaišatis ir tai neteikia papildomos informacijos. Bet tie šalininkai tai labai sureikšmina“, - teigė pašnekovas.

Gydytojas piktinosi teiginiais, kad čia kažkas naujo ir gali pakeisti pagalbinį apvaisinimą mėgintuvėlyje.

„Net sulyginti to negalima. Reikėtų jų paklausti, kaip jie išspręstų grubų spermatogenezės sutrikimą, kai beveik nėra spermių, ar grubų kiaušintakių pažeidimą – niekaip. Tai yra marketinginis triukas ir padeda tai grupei žmonių, kurių ideologinis katalikiškas požiūris kažkodėl neleidžia naudotis pagalbiniu apvaisinimu“, - reziumavo H. Stankevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)