Tikrinosi pati, o susirgo mama

Spalis - kovos su krūties vėžiu mėnuo. Reprezentatyvios apklausos duomenimis, tik kas penkta moteris dėmesinga savo sveikatai ir tikrinasi dėl krūties vėžio profilaktiškai.

„Būdama 16-kos dėl konkrečių nusiskundimų nutariau apsilankyti pas mamologą, abi nuėjome su mama, mano mamai nieko nenustatė, man irgi viskas buvo normos ribose, bet po pusės metų nusprendusi pasitikrinti dar kartą mano mama sužinojo, kad jai – antros stadijos vėžys, ir visa tai baigėsi nelabai gerai. Tai buvo labai agresyvi, gana reta, šiuolaikinėms vėžio terapijoms nepasiduodanti forma. Kadangi sirgo ir mano močiutė krūties vėžiu, mes visos šeimos moterys nusprendėme pasitikrinti genetiškai, ir mano mamai buvo nustatytas krūties vėžio riziką didinantis mutavęs BRCA genas“, – spaudos konferencijoje pasakojo vilnietė Kristina Varkulevičiūtė.

Mergina šio pakitusio geno neturi, tačiau dėl gerybinių pakitimų krūtyse profilaktiškai kas pusmetį apsilanko pas gydytoją mamologą.

Konferencija "Ar pažymėjote savo darbų sąraše pasitikrinti sveikatą“?

Anot Nacionalinio vėžio instituto gydytojos genetikės Olgos Liaugaudienės, šeimų nariai, kuriose vienas ar daugiau artimų giminaičių serga ar yra sirgę onkologinėmis ligomis, turi galimybę išsitirti genetiškai: „Jie turėtų labiau stebėti savo sveikatos pokyčius, o šių šeimų moterys labiau nei kitų privalėtų dalyvauti atrankinėje mamografinėje patikros programoje. Išties labai norėčiau moteris paraginti aktyviau naudotis galimybe pasitikrinti dėl krūties vėžio pagal valstybės finansuojamą programą.“

Jau kurį laiką Nacionaliniame vėžio institute sudarytos genetinio ištyrimo galimybės. Moterys, turinčios vėžiu sergančių artimųjų, kviečiamos naudotis šia paslauga.

„Jei, pavyzdžiui, moteriai nustatoma BRCA geno mutacija, turime tiksliai suplanuotą sveikatos priežiūrą, galime pasiūlyti profilaktines operacijas. Įdomu tai, kad mutavusį geną pacientė gali būti paveldėjusi nebūtinai iš moteriškos giminės linijos, bet ir iš tėvo. Tėčiai gali perduoti ligą savo dukroms, nors patys ja neserga, nieko nežinodami“, - pasakojo O. Liaugaudienė.

Olga Liaugaudienė

BRCA1 ir BRCA2 genų mutacijos yra pagrindiniai ir svarbiausi krūties ir kiaušidžių vėžio genetiniai rizikos veiksniai.

Pataria išnaudoti poliklinikų galimybes

Reprezentatyvios apklausos rezultatai nemaloniai nustebino Nacionalinio vėžio instituto gydytoją chirurgę onkologę dr. Daivą Gudavičienę.

„Moteriai šiais laikais keliami labai aukšti reikalavimai. Ji turi būti graži, kasdien nuveikti daugybę darbų ir dar kilti karjeros laiptais. Tada taip ir būna, kad pasirūpinimas savimi tampa ne pirmu prioritetu“, - spaudos konferencijoje sakė gydytoja.

Daiva Gudavičienė

Tyrimų besibaiminančias moteris specialistė nuramino – šiuolaikiniai tyrimai sukelia minimalų diskomfortą, dažniausiai yra neskausmingi.

„O motyvuoti tirtis turėtų tai, kad ligą nustačius ankstyvoje stadijoje, gydymo rezultatai yra geri. Puikus pasitikrinimo metodas – profilaktinė mamografinės patikros programa. Kas dveji metai atliekant krūtų rentgeninį ištyrimą, tikimasi kuo anksčiau diagnozuoti krūties vėžį. Tokio amžiaus moterys krūties vėžiu serga dažniausiai, todėl ir yra siūloma joms pasitikrinti profilaktiškai. Žinoma, tai nereiškia, jog jaunesnės ar vyresnės moterys neserga. Reikėtų išnaudoti savo poliklinikų galimybes. Būtų optimalu, kad mes, dirbantys Nacionaliniame vėžio institute, jau gautume pradėtas tirti pacientes“, - sakė gydytoja.

Apie 5 proc. krūties vėžių nepastebimi jokiais tyrimais ir jų diagnostika labai sudėtinga.

„Nekalti“ požymiai

Daugelis moterų krūties vėžį sieja su gumbeliais krūtyje. Visgi neretai ankstyva onkologinė liga nesukelia krūtų skausmo, o dažnai neturi ir kitokių simptomų.

„Išoperuojame apie pusę visiškai neapčiuopiamų pakitimų. Tai pakitimai, kuriuos gali aptikti tik mamografijos ar echoskopijos tyrimai, biopsijos pagalba. Vienos nieko nejaučia, o kitos, priešingai, ateina jau su kumščio didumo augliu ir sako, kad vakar jį rado. Kitos ir dešimt metų kažką jaučia, bet neina“, - sakė Daiva Gudavičienė.

Nacionalinio vėžio instituto gydytoja gyrė moteris, kurios sąžiningai tikrina savo krūtis. Taip turėtų elgtis kiekviena – po mėnesinių kartą per mėnesį.

Krūties vėžys gali pasireikšti ir šiais požymiais: pakitęs krūties dydis ir forma, pakitusi, primenanti citrinos žievelę oda virš naviko, sustandėjusi visa krūtis, spenelis įtrauktas į krūties vidų, krūties spenelio sritis išberta, primena odos egzemą, kraujingos išskyros iš spenelio (retai) ar apčiuopiami padidėję pažasties limfmazgiai.

Pasak gydytojos onkologės, labai svarbu žinoti ir savo šeimos bei giminės ligų istoriją, taip pat dažniau reikėtų tikrintis toms moterims, kurios vartoja hormoninius preparatus. Genetinio tyrimo metu yra atliekama paprasčiausia kraujo paėmimo procedūra.

Kasmet Lietuvoje diagnozuojama apie 1500 naujų krūties vėžio atvejų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)