Chlamidioze ir gonorėja užsikrečiama vaginalinių, analinių ir oralinių santykių metu. Užsikrėtusi nėščioji infekcijas gali perduoti vaikui gimdymo metu. Kas antra gonorėja užsikrėtusi moteris ir kas trečias chlamidioze užsikrėtęs vyras neturi klinikinių ligos požymių, rašoma pranešime spaudai.

Negydoma chlamidiozė ir gonorėja gali komplikuotis prostatos, sėklidės prielipo, mažojo dubens uždegimu, moterų ir vyrų nevaisingumu, ektopiniu (už gimdos ribų) nėštumu ir kitais reprodukcinės sveikatos sutrikimais. Taip pat vienai iš retų komplikacijų – sąnarių uždegimui - būdingas karščiavimas, paraudę, skausmingi ir patinę kulkšnių, kelių, alkūnių, riešų, rečiau - skeleto sąnariai.

Siekiant užkirsti kelią komplikacijoms, svarbu laiku diagnozuoti ir gydyti lytiškai plintančias infekcijas (LPI).

Pasitikrinti dėl LPI rekomenduojama:

kai yra klinikinių požymių ir simptomų;
lytiškai aktyviam jaunimui;
jeigu lytiniam (-ei) partneriui (-ei) pasireiškė LPI simptomai arba jam (jai) diagnozuota LPI;
po nesaugių lytinių santykių su nauju (arba atsitiktiniu) lytiniu partneriu;
dažnai keičiantiems lytinius partnerius asmenims;
asmenims, patyrusiems lytinę prievartą;
jeigu nustatoma viena iš LPI, rekomenduojama pasitikrinti dėl kitų;
nėščioms moterims;
rizikos grupių asmenims: seksualinių paslaugų už atlygį teikėjams ir jų klientams; vyrams, turintiems lytinių santykių su vyrais; švirkščiamųjų narkotikų vartotojams ir jų partneriams;
prieš invazines gimdos kaklelio arba dirbtinio apvaisinimo procedūras.

Patikimiausias būdas išvengti lytiškai plintančių infekcijų – susilaikymas nuo lytinių santykių bei ilgalaikiai abipusiai monogaminiai lytiniai santykiai su asmeniu, kuris žino, kad nėra užsikrėtęs. Riziką užsikrėsti lytiškai plintančiomis infekcijomis sumažina prezervatyvų naudojimas lytinių santykių (vaginalinių, oralinių, analinių) metu.

ULAC duomenimis, praėjusiais metais užregistruoti 409 chlamidiozės ir 194 gonorėjos atvejai. Sergamumo chlamidioze rodiklis per pastarąjį penkmetį išaugo ženkliai, tuo tarpu sergamumas gonorėja – sumažėjo. Dauguma užsikrėtusiųjų gonorėja – vyrai. Lyginant su ankstesniais metais, 2015 metais chlamidiozė diagnozuota dažniau moterims nei vyrams. Daugiau nei pusę užsikrėtusiųjų sudarė 15–29 metų amžiaus asmenys.

Daugiau informacijos apie lytiškai plintančias infekcijas rasite čia.

Pranešimą parengė ULAC ŽIV/AIDS, LPI ir hepatitų priežiūros skyrius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)