Galbūt Jūsų skausmo priežastis – neteisingas produktų pasirinkimas ar netinkami jų vartojimo įpročiai?

Delfi.lt apie tai kalbasi su dietiste, mitybos konsultante Asta Bagdonaite.

Skaudžios priklausomybės pasekmės

Tikriausiai daugeliui yra tekę girdėti frazę: „kas per daug, tas – nesveika“. Ši taisyklė galioja kovojant su skausmu. Yra įrodyta, kad antsvoris yra tampriai susijęs su sąnariais. Kuo didesnis svoris, tuo didesnė apkrova tenka kremzlėms. Nekeičiant žalingų įpročių sąnarys greičiau „susidėvi“, žalojami audiniai, todėl skausmas intensyvėja ir dažnėja.

Pasak dietistės, mitybos konsultantės A. Bagdonaitės, norėdami išvengti nemalonių pasekmių, turime kuo labiau apriboti organizmui nenaudingų, organizmą „apsvaiginančių“ produktų suvartojimą. Šiai kategorijai priklauso:

1. Baltų miltų gaminiai;
2. Saldumynai;
3. Daug druskų, maisto priedų, perdirbtų rafinuotų riebalų turintys pusgaminiai;
4. Alkoholiniai ir daug kofeino turintys gėrimai.

Specialistės teigimu, tokį maistą būtų naudinga keisti vitaminų, antioksidantų ir būtinųjų maistinių medžiagų turinčiais produktais.

Skausminga netolerancija

Kas tinka vieniems, nebūtinai tinka visiems. Kiekvienas iš mūsų – unikalus ir nepakartojamas. Tai derėtų prisiminti ir sėdant prie stalo.

Pasak A. Bagdonaitės, kartais sąnarių skausmo priežastimi gali tapti tam tikrų produktų netolerancija. Ignoruojant organizmo siunčiamus ženklus, piktnaudžiaujant netinkamais gaminiais, galima kaip reikiant sau pakenkti:

„Jeigu žmogus ilgą laiką valgo netoleruojamus produktus, nekreipdamas dėmesio į pasireiškiančius virškinimo sutrikimo simptomus, ilgainiui ir žarnynas apimamas uždegimo, tampa pralaidesnis nesuvirškintoms maistinėms medžiagoms, patogeninėms bakterijoms. Visa tai gali pakenkti sąnariams. Atsiranda patinimai, skausmas, sąnarys tampa nelankstus, neatlieka savo funkcijos“.

Pašnekovės teigimu, dažniausiai netoleruojami yra:

1. Pieno produktai;
2. Gliuteno turintys grūdai: kviečiai, rugiai, miežiai.

„Šie grūdiniai produktai, kaip ir pernelyg didelis gyvūninių baltymų kiekis mityboje turi įtakos sąnarių būklei. Gausiai vartojama mėsa, paukštiena, kiaušiniai, sūriai, kviečiai labai rūgština organizmą, todėl iš organizmo šalinamas kalcis, vanduo. Jeigu matau, kad klientas laikosi gausaus baltymų mitybos plano, valgo košes, bet tuo pačiu jo lėkštėje yra itin mažai spalvų (žalumynų, daržovių, uogų) ir per dieną išgeria mažai vandens, perspėju dėl galimo antioksidantų trūkumo ir dehidratacijos“, – paaiškina dietistė.

Įspėja ne tik „mėsėdžius“, bet ir vegetarus

Dažno vegetaro racione netrūksta vaisių, daržovių ir kitų naudingų produktų. Tiesa, mėsos atsisakymas ne visus išvaduoja nuo varginančio sąnarių skausmo.

Pasak mitybos specialistės A. Bagdonaitės, sveikuoliams koją taip pat pakiša gliuteno netoleravimas. Be to, kai kurie iš jų skausmą kenčia ir dėl to, kad vartoja per daug oksalo rūgšties turinčių produktų. Ši medžiaga stabdo kalcio ir magnio įsisavinimą.

Specialistė įvardina tris vegetariško piktnaudžiavimo pavydžius:

1. Žalumynai (špinatai, burokėlių lapai, petražolės, rabarbarai);
2. Arbatos;
3. Saldžios vaisių sultys.

„Vaisių fruktozės apykaitos produktas - šlapimo rūgštis - ilgainiui „surakina” sąnarius sukeldama podagrą. Vaisiai yra labai naudingi, bet nereikia gerti jų sulčių litrais, net jei jos šviežiai spaustos ir ekologinės“, - apie tykančius pavojus įspėja A. Bagdonaitė.

Maistas gali ne tik susargdinti, bet ir pagydyti

Jau išsiaiškinome – kova su sąnarių uždegimu gali pareikalauti daug pastangų ir valios sėdant prie stalo. Tiesa, kol vienų produktų tenka atsisakyti arba smarkiai sumažinti jų kiekį, kiti gali padėti sveikti arba apsaugoti nuo nemalonaus skausmo.

1. Vanduo, vanduo ir dar kartą vanduo

Vanduo sudaro maždaug 70 - 80 procentų sąnarių kremzlės audinio. Jis užtikrina kremzlės elastingumą, patvarumą. Dehidratacija gali paskatinti sąnarių uždegimo eigą, trukdyti organizmui gyti.

2. Šaltojo sezono būtinybė – vitaminas D

Atėjus šaltajam periodui, organizmas susiduria su kai kurių medžiagų trūkumu. Pasak A. Bagdonaitės, žmonės, kovojantys su sąnarių skausmu turėtų to nepamiršti:
„Būtina paminėti ir vitamino D įtaką. Dabar vis garsiau kalbama apie šio vitamino trūkumo pasekmes sveikatai: kaulų, sąnarių, raumenų problemas, silpnumą, nuovargį. Atėjus šaltajam, mažai saulėtam periodui, dažnam iki pavasario neužtenka per vasarą sukaupto vitamino D, tad rekomenduojama vartoti papildus“.

3. Saiko ir omega-3 rūgščių kokteilis

„Esant sisteminiam uždegimui, reikia gydyti ir stiprinti visą organizmą. Vienas stipriausių priešuždegimiškai veikiančių nutrientų – Omega-3 riebiosios rūgštys. Užtenka 2-3 kartus per savaitę suvalgyti riebios žuvies, įtraukti į valgiaraštį šiek tiek žole maitintos gyvulių mėsos, laisvėje augintų vištų kiaušinių (su šiais produktais tuo pat metu gauname ir vitaminą D), taip pat – kiekvieną dieną suvalgyti po šaukštą linų sėmenų, kanapių sėklų ar jų aliejaus, bent po kelis graikinius riešutus“, – paaiškina A. Bagdonaitė.

4. Glikozamino sulfatas ir jame esanti siera

Nors skamba gana sudėtingai, „glikozamino sulfatas“ yra ne kas kita, kaip sąnarių kremzlės sudedamoji dalis. A. Bagdonaitė pabrėžia: „Glikozamino sulfate yra sieros, tad kasdieną derėtų vartoti ir šio mikroelemento turinčių maisto produktų – kopūstinių daržovių, svogūnų, česnakų, šparagų, pupelių, kiaušinių trynių, jūros gėrybių“.

Nereikėtų pamiršti – jei sergate sąnarių uždegimu ir abejojate dėl vieno ar kito produkto vartojimo, nebijokite pasikonsultuoti su specialistu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)