Dažniau skundžiasi moterys

Apie šią sveikatos bėdą galėjote perskaityti ne sveikatos leidiniuose, o glamūriniuose mados žurnaluose. Daugelis Lietuvos ir pasaulio žymių moterų, nuolat dėvinčių aukštakulnius, fotografų fiksuojamos su paraudusiais, išsišovusiais kojos pėdos kaulais. Vaizdo estetikos nepagerina nei dailiai lakuoti kojų nagai, nei tūkstančius kainuojančios basutės.

Būtų gerai, jei tai būtų tik estetinė problema. Negydomas iššokęs kojos pėdos kauliukas gali deformuoti pėdą - ilgainiui vargiai galėsite žengti žingsnį be skausmo, it undinėlė iš H.K.Anderseno pasakos.

Internete galima rasti šokiruojančių vaizdų, kaip atrodo progresavęs Hallux valgus (taip mediciniškai vadinama pėdos didžiojo piršto ir pirmojo padikaulio deformacija – aut. past.), bet žiūrėti ir gąsdintis neverta. Norėdami išvengti operacijos, avėkite patogią avalynę, reguliariai masažuokite pėdas ir neatidėliokite vizito pas ortopedą.

Lemia paveldimumas

Dažnas aukštakulnių avėjimas – nėra vienintelė priežastis pėdos kauliukui iššokti. Anot gydytojo ortopedo Gintauto Pociaus, ne mažesnę įtaką šiai bėdai turi ir įgimtas paveldimumas. Tam tikra anatominė pėdos forma taip pat turi įtakos šiai deformacijai vystytis.

Kita priežastis – padidėjęs sąnarių judrumas. „Yra žmonių, galinčių padaryti špagatą, ir yra tokių, kurie negali. Tie, kurių sąnarių judrumas didesnis, šią bėdą patiria dažniau. Galima paminėti ir Achilo sausgyslės sustingimą arba kontraktūrą, plokščią pėdą bei daug kitų sisteminių ligų veiksnių“, – teigė ortopedas.

Kojos pėdos kauliukas pradeda ryškėti pamažu. Tai – ilgai trunkanti, iš pradžių nematoma deformacija. Pirmiausia pradeda skaudėti pirmojo piršto padikaulio sąnarį, vėliau jis parausta, gali atsirasti nuospaudų. Skausmas tai padidėja, tai sumažėja. Jeigu delsite, gydymo procesas bus sudėtingesnis.

Iššokusių pėdos kauliukų gydymas

Daugelis ligų yra lengviau gydomos neįsisenėjusios, tas pats galioja ir iššokusiems pėdos kauliukams. Jei deformacija nedidelė, siūloma taikyti kompleksinį gydymą. Rekomenduojama speciali mankšta, masažai, vandens procedūros, patogi avalynė. Gydymui skiriami vaistai nuo uždegimo, atliekamos fizioterapijos procedūros bei pritaikomos pagalbinės ortopedinės priemonės, tinkančios ir profilaktikai.

Jeigu pėdos kauliukas yra smarkiai išsišokęs, gali prireikti ir operacijos. Jei pastebėjote, kad pakito pėdos forma ar ėmė kamuoti skausmas, kreipkitės į šeimos gydytoją ar ortopedą traumatologą. „Jeigu staiga pradėjo skaudėti pėdą, pirmojo padikaulio sąnarys yra paraudęs, didysis pėdos pirštas atsikišęs, – nedelskite“, – gydytojas ortopedas G.Pocius pasakojo, į ką reikėtų atkreipti dėmesį.

Tik išsamiai atlikus tyrimus bus aišku, kokio laipsnio deformacija kamuoja. Operacija skiriama tada, kai konservatyvūs gydymo metodai nėra efektyvūs.

Praktiški patarimai norintiems sumažinti pėdų skausmą

Kiekvieną rytą ir vakarą alijošiaus geliu, alyvuogių aliejumi ar kojų kremu masažuokite kojų pirštus, sausgysles, kulnus ir nuospaudas (sukietėjimus). Taisyklinga laikysena ir nuolatinis rūpestis savo pėdoms per kelis mėnesius sumažins ilgalaikį diskomfortą.

Pėdų pratimams galite naudoti volelį, kočėlą ar golfo kamuoliuką. Paimkite vonios rankšluostį už abiejų galų ir padėkite pėdą per vidurį. Sukiokite pėdą ar spauskite ją nuo savęs, rankšluostį tempdami į save.

Viena labiausiai paplitusių ortopedinių ligų

Pėdos pirmojo padikaulio ir didžiojo piršto deformacija yra dažna ortopedinė liga. Išskirtinis jos požymis – smarkus didžiojo pėdos piršto nukrypimas į kitus pirštus, kai pirmasis padikaulis krypsta priešinga kryptimi. Tokios deformacijos pažeidžia visas pėdos struktūras: raiščius, sausgysles, sąnarius, kaulus. Deja, išsikraipę pirštai ir iššokęs kauliukas vidinėje pėdos pusėje nėra vieninteliai ligos simptomai – ją lydi ir daugiau ortopedinių patologijų:

- padikaulių sąnarių deformuojanti artrozė,
- lėtinis bursitas,
- padikaulių galvų ekzostozė,
- mišrioji arba skersinė plokščiapėdystė,
- pirmojo padikaulio vidinis nukrypimas.