Kad grožis neapkarstų

Savo kūnu ir sveikata besirūpinančiam žmogui turi būti svarbu, kokios higienos ir grožio priemonės gyvena jo vonios spintelėje. Apžvelkime pagrindinius kosmetikos priemonių komponentus, kurių reikėtų vengti norint būti ne tik gražiems, bet ir sveikiems.

Pavojingiausi organizmui putokliai yra Sodium Laureth Sulfate (SLES), Sodium Lauryl Sulfate (SLS), aptinkami šampūnuose, dušo želėse, netgi dantų pastose. Jie ne tik dirgina akis ir odą, bet ir gali pažeisti vidaus organus. Cocomidopropyl Betaine putoklis – kancerogenas.

Kvapiosios medžiagos (Parfum, Perfume, Aroma, Fragrance) – dar vienas kancerogenas, naudojamos bene visose grožio ir higienos priemonėse. Net 95 proc. kvapams naudojamų medžiagų yra sintetinės ir gamintos iš naftos. Nepageidaujamas poveikis: gali sukelti alergiją astmą, dirginti odą ir kvėpavimo takus, pažeisti vidaus organus.

Jeigu skaitydami produkto sudėtį žodžio gale pamatysite – parabenas (pavyzdžiui, isoparabenas, metilparabenas), padėkite buteliuką atgal į lentyną ir nepatingėkite paieškoti priemonės be šio žodelio, nes po juo slepiasi dar vienas kancerogenas, dedamas į daugybę plaukų ir odos priežiūros produktų.

Kitas populiarus, bet pavojingas konservantas yra phenoxiethanolis, ES ribojamas, o Japonijoje uždraustas. Odos ir nervų sistemos dirgiklis, gali pasižymėti mutageninėmis savybėmis, skatinti navikų atsiradimą.

Kenksmingas organizmui yra net nagų lakas, nes jo sudėtyje galima aptikti dibutiftalatų. Ši medžiaga gali pridaryti žalos jūsų inkstams, plaučiams ir kepenims, ypač kenksminga besilaukiančioms moterims, nes gali tapti vaisiaus apsigimimo priežastimi.

Dažnai nagų lakuose randama žalą organizmui daranti medžiaga – formaldehidas. Ne tokia kenksminga kaip dibultiftalatas, bet gali kelti nuovargį, galvos skausmą, berti odą ar net sutrikdyti imuninės sistemos veiklą. Formaldehidų galima aptikti dezodorantuose, oro gaivikliuose, tabako dūmuose, todėl šios medžiagos geriau apskritai vengti.

Bet koks alkoholis (Benzyl alcohol, Isopropyl alcohol, Rye alcohol) – dar vienas baubas, gyvenantis mūsų higienos ir kosmetikos produktuose. Jis sausina plaukus bei odą, erzina akis ir pažeidžia apsauginį odos lipidų barjerą.

Sveikesnės alternatyvos

Sužinojus apie sveikatai žalingus kasdien naudojamų produktų poveikius, gali ištikti lengvas šokas, bet nenusiminkite – svarbiausia nenumoti ranka ir ieškoti sveikesnių alternatyvų. Jų tikrai yra, nes gyvename XXI a., todėl galime rasti gerų, kokybiškų ir nekenksmingų produktų. Keletas patarimų.

Kuo produkte mažiau sudedamųjų dalių, tuo geriau. Jeigu suprantate, ką jos reiškia, − dar geriau.
Nepulkite pirkti pirmo po ranka pasitaikiusio produkto, įdėmiai perskaitykite sudėtį, ne tik reklaminius šūkius.

Natūralios kosmetikos priemonės neduoda greitų rezultatų, bet jie yra ilgalaikiai.
Pirmenybę teikite ekologiškiems, organiškiems, natūraliems produktams.
Jei bijotumėte valgyti, geriau nevartokite ir išoriškai.

Nepabijokite patys pasigaminti grožio priemonių.

Namų SPA

Virtuvės spintelėse esantys produktai gali pasitarnauti ir vonioje. Ko gero, lengviausiai namų sąlygomis pasigaminama grožio priemonė yra šveitiklis kūnui. Ką naudosite, priklauso tik nuo jūsų fantazijos.

Šveičiamajai priemonei rinkitės: kavos tirščius, jūros druską, rudąjį cukrų, kukurūzų miltus, stambiai maltus juoduosius pipirus ar sodą. Skysčiui – įvairius aliejus: kokoso, simondsijų, abrikosų kauliukų ar alyvuogių. Svarbu, kad aliejai būtų kokybiški, nerafinuoti, šalto spaudimo.

Jeigu nesate alergiški, į ruošiamą šveitiklį įdėkite medaus, cinamono, įlašinkite eterinio aliejaus, citrinos sulčių.

Tiesa, įvairūs aliejai gali būti ne tik grožio priemonių sudėtinė dalis, bet ir būti naudojami vietoje veido ir kūno kremų, plaukų kaukių. Iš vakaro ištepkite plaukus šiltu aliejumi ar jų mišiniu, ryte gerai išplaukite, vietoje pirktinio šampūno galite naudoti sodą. Nusiprausus, dar drėgną odą patepkite kokoso aliejumi, jausitės nuostabiai.

Būkime kritiškai mąstantys vartotojai, skaitykime produktų sudėtis, nepasiduokime gražioms reklamoms ir skambiems šūkiams, mylėkime savo kūną, puoselėkime jį natūraliomis, geromis priemonėmis, būkime sveiki gražūs ir laimingi.