Iš viso kitą pirmadienį turėtų būti atvežta 10 tūkst. dozių vakcinos nuo meningokokinės B infekcijos („Bexero“), informavo Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).

Vakciną gamina sveikatos priežiūros bendrovė „GlaxoSmithKline“. Pastarąjį kartą vakcina į Lietuvą buvo atvežta balandžio pabaigoje – bendrovė sakė Lietuvai šiemet jau patiekusi apie 5 tūkst. šios vakcinos dozių. Tačiau gydymo įstaigos vasarą šios vakcinos pritrūko.

Šios vakcinos valstybė nekompensuoja.

ULAC duomenimis, šiemet sausio–rugpjūčio mėnesiais Lietuvoje užregistruotas 61 meningokokinės infekcijos atvejis, iš jų 5 – mirtys.

Lietuvoje skiepijimai nuo B grupės meningokokinės infekcijos pradėti 2014 metais – tuomet tėvų ar globėjų lėšomis paskiepyti 338 vaikai, 2015 metais – 1042, šiemet – 7701 vaikas.

Meningokokinė infekcija – ūmi bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos yra žaibinis sepsis ar pūlingas meningitas. Meningokokinė infekcija pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų. Nuo meningokokinės B infekcijos saugo ne tik skiepai, bet ir asmens higiena.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)