Tyrimą Britanijos mokslų festivalyje Svonsyje pristatę mokslininkai palygino jį su dūmų jutikliu, nes jis leidžia aptikti ne patį vėžį, bet jau atsiradusius pakitimus raudonuosiuose kraujo kūneliuose prieš vėžiui išsivystant.

O ankstyva vėžio diagnostika yra ypač svarbi sėkmingam jo gydymui. Jeigu auglys yra aptinkamas anksti, daug didesnė tikimybė, kad jį galima sėkmingai pašalinti chirurginiu būdu. O jeigu vėžys išplito į kitus organus, mirties tikimybė gerokai padidėja.

Kadangi naujasis kraujo tyrimas kainuoja tik 35 svarus sterlingų, jį galima atlikti žmonėms su didele vėžio išsivystymo rizika.

„Šis tyrimas gali būti pavadintas „vėžio dūmų jutikliu“, nes dūmų jutiklis nefiksuoja ugnies namuose, bet fiksuoja jos šalutinį produktą – dūmus, – sakė moksliniam tyrimui vadovavęs profesorius Garethas Jenkinsas. – Šis tyrimas leidžia aptikti vėžį fiksuojant jo „dūmus“ – pakitusias ląsteles. Galime perfrazuoti seną patarlę „Nėra dūmų be ugnies“ į „Nėra vėžio be mutavusių ląstelių“, nes mutacija ir sukelia vėžį.“

Svonsio universiteto Medicinos mokyklos mokslininkai sako, kad šis tyrimas leis nustatyti vėžį dar nepasireiškus jokiems jo simptomams. „Šis tyrimas turi didžiulį potencialą, nes ankstyva diagnozė yra itin svarbi išgyvenamumo rodikliams“, – sakė jie.

Atlikti šį tyrimą panaudojant standartinę laboratorinę įrangą trunka kelias valandas. Šį tyrimą mokslininkai kūrė pastaruosius ketverius metus, ir jų tyrimuose dalyvavo 300 sveikų žmonių, kuriem diagnozuotos priešvėžinės būklės, bei pacientais, kuriems diagnozuota stemplės vėžys.
Šio tyrimo metu nustatomos raudonųjų kraujo kūnelių paviršiuje esančių baltymų mutacijos. Sveikų žmonių ląstelėse šių mutacijų vidurkis siekia maždaug 5 mln., o pas vėžiu sergančius žmones – 50–100 mutacijų vienam milijonui.

„Kraujo kūnelių mutacijas galima stebėti paprastu, efektyviu ir neinvaziniu būdu“, – pažymėjo mokslininkai.

Nors tyrimo metu buvo dirbama su pacientais, sergančiais stemplės vėžiu, mokslininkai mano, kad tyrimą bus galima pritaikyti ir kitoms vėžio formoms. „Bet kokio vėžio atveju ankstyva diagnostika ir chirurginis pašalinimas suteiks didžiausią poveikį gydymui. Manau, kad šis tyrimas turės didžiulį poveikį“, – sakė G. Jenkinsas.

Šiuo metu pradedami tyrimai su kasos vėžiu sergančiais žmonėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)