Naujosios Zelandijos tyrėja padarė išvadą, kad miegant išsižiojus ir kvėpuojant pro burną rūgštingumas burnoje yra didesnis nei turi būti, o kai pH yra mažesnis nei 7, stipriai didėja dantų ėduonies rizika, informuoja todaycancercure.com.

Normalų rūgštingumo lygį palaiko seilės. Kvėpuojant per burną garuoja drėgmė, o tai turi įtakos seilių sekrecijai. Eksperimentai parodė, kad žmonėms su normalia sekrecija mažesnė karieso rizika nei tiems, kam išdžiūva seilės.

Burnos rūgštingumas

Padidėjus rūgštingumui burnoje kenkiama dantų emaliui, dauginasi bakterijos ir taip prasideda kariesas.

Odontologai atliko tyrimą, norėdami pasiaiškinti, kaip pakinta burnos rūgštingumas miegant išsižiojus. Tyrime dalyvavo 10 moterų su sveikais dantimis. Pirmiausia rūgštingumą išmatavo, moterims miegant užčiaupta burna. Paskui moterims suspausdavo nosį tam, kad jos miegodamos kvėpuotų pro burną, o tada irgi matavo burnos rūgštingumą.

Kvėpuojant per burną rūgštingumas didesnis už normą

Tyrimo metu savanorėms burnoje įtaisė jutiklius, kurie keturias dienas matavo pH lygį ir temperatūrą.
Rezultatai parodė, kad vidutiniškai pH dieną būdavo 7,3, naktį 7, o miegant išsižiojus – 6,6, t. y. gerokai žemiau normos.

Tyrimui vadovavusi odontologė Joan Choi taip pakomentavo rezultatus: „Pirmosiomis miego valandomis pH lygis po truputį mažėja, o ilgai miegant išsižiojus pH lygis sparčiai mažėja.“
Kvėpavusių per burną tyrimo dalyvių pH naktį sumažėjo iki 3,6. Tai buvo žymiai mažiau to pH lygio, žemiau kurio žalojamas dantų emalis.

Naktį temperatūra burnoje truputį sumažėdavo, tačiau tai nepriklausė nuo to, ar kvėpuoja pro burną, ar pro nosį.

Išvada

Keturias dienas stebint sveikų žmonių pH lygį, rasta patvirtinimų, kad kvėpavimas pro burną miegant yra dantų emalio erozijos ir karieso priežastis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)