– Septyni iš dešimties tėvų vaikams į mokyklą įdeda sumuštinių, kuriuos paprastai sudaro balta duona, sviestas, sūris ar mėsos gabalėlis. Tai blogai ar gerai?

– Viena vertus – gerai, kad apskritai įdeda, nes tik trečdalis tėvų tai daro. Tai reiškia, kad vaiko mityba yra nereguliari, tikėtina, kad šalia mokyklų jie perka saldumynus, greitąjį maistą. Tai, kad tėvai įdeda maisto, yra džiugu, tačiau sumuštinis galėtų būti ir sveikesnis. Kaskart valgydamas tiek vaikas, tiek suaugęs žmogus turi gauti šviežių daržovių ir vaisių. To nederėtų pamiršti vaikui į priešpiečių dėžutę dedant sumuštinį.

– Ar neišsiaiškinote, kodėl tik trečdalis tėvų galvoja apie vaikus ir įdeda jiems sumuštinių?

– Tyrimas to neišsiaiškino. Galbūt trūksta švietimo, edukacijos. Tėveliai linkę įdėti vaikams pinigų, kad šie nusipirktų mokykloje ar šalia mokyklos pardavinėjamų užkandžių. Tyrimas rodo, jog tėvams, kurie įdeda vaikams priešpiečius, svarbu, kad maistas būtų paruoštas namuose. Tačiau daugelis įdeda arba sumuštinių, arba javainių batonėlių, kurių pagrindinė sudedamoji dalis yra cukrus, gliukozės arba maltozės sirupas. Kai kurie deda ir saldainius ar sausainius, kurie vaikų ugdymo įstaigose draudžiami. Tėvams reikėtų atkreipti dėmesį, kad iš jų rankų vaikams nepatektų menkaverčiai, draudžiami maisto produktai.

– Ar yra tėvų, vaikams į mokyklą įdedančių morką ar obuolį?

– Taip, iš tyrime dalyvavusių tėvų, 25 proc. atsakė, kad jie įdeda būtent vaisių ir daržovių. Vaikams daržovių dažniau įdeda mamos, o tėčiai renkasi sumuštinius, sausainius, saldainius.

– Galbūt tėvai galvoja, ar apskritai vaikams būtina valgyti priešpiečius? Kaip dažnai turi valgyti vaikai?

– Turėtų būti ne mažiau kaip trys pagrindiniai valgymai ir du papildomi – priešpiečiai ir pavakariai. Vaikai turi valgyti ne mažiau kaip penkis kartus. Jei valgoma reguliariai, nepersivalgoma, tad išnyksta nutukimo problema. Reguliari mityba yra labai svarbi.

– Ar vaikams geriau įdėti ne visai sveiko maisto, tokio kaip javainiai ar sausainiai, ar nedėti nieko?

– Sunku atsakyti. Žinoma, būna įvairių situacijų, tad vieną kitą kartą galima. Tačiau tai neturėtų tapti kasdieniu įpročiu, kad vaikas negautų saldainių ar sausainių kaip normalaus užkandžio. Užkandžiai turi būti sveiki. Jei daromas sumuštinis, reikia kuo dažniau rinktis viso grūdo duoną. Vaiko mėgstamas daržoves galima patiekti įvairiai, kaip užtepėles ir pan. Galima apibarstyti maltomis linų sėmenimis. Yra įvairių improvizacijų, kad sumuštinis ar mamos keptas keksiukas būtų sveikesnis.

– Būna taip, kad vaikas sumuštinį valgo per pusryčius, priešpiečius, vakarienę. Kaip dažnai galima valgyti sumuštinius?

– Per pusryčius sumuštinius reikia kuo dažniau keisti į virtas košes. Jei sumuštinis bus valgomas kelis kartus per dieną, mityba bus neįvairi. Vienas pagrindinių mitybos aspektų – ji turi būti įvairi, kad gautume pakankamai žmogaus organizmui reikalingų medžiagų. Sumuštinis gali būti užkandžiu, jei tai ne batonas, tepus riebalų mišinys ir sūrio produktas. Jei jis toks, kasdienėje mityboje jo neturėtų būti.