Pasaulinė gamtosaugos organizacija "Greenpeace" nustatė, kad mažylių mėgstamos barbės ir kiti žaislai tiesiog prisotinti vėžį ir ląstelių irimą sukeliančių kenksmingų medžiagų - ftalatų.

Europos Parlamentas (EP) liepos pradžioje patvirtino draudimą žaislų gamybai naudoti plastmasę minkštinančius chemikalus. Draudimas galios visoje Europos Sąjungos teritorijoje.

Iš karto po šio EP sprendimo "Greenpeace" interneto tinklapyje pasirodė džiugus pranešimas: "Iki šiol blogos barbės, nuodingi teletabiai ir smirdinčios guminės antys galėjo lėtai nuodyti mažus vaikus. Cheminės medžiagos, iš kurių pagaminti šie žaislai - minkštos, švelnios ir gundančios pakramtyti. Ypač kūdikiams, kuriems dygsta dantys. Bet Europos Parlamentas išlaisvina Europą nuo daugelio toksiškų žaislų".

Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos prie Ūkio ministerijos Gaminių kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotoja Vanda Kerulienė apgailestavo, kad nė viena Lietuvoje veikianti laboratorija negali nustatyti, ar gaminyje yra ftalatų. Prieš kelerius metus inspekcija derėjosi su viena iš laboratorijų dėl šių tyrimų, tačiau buvo atsakyta, kad reagentai brangūs ir teks palūkėti. Tebelaukiama iki šiol.

Kuris žaislas kenksmingas, inspekcija sužino iš kolegų ES.

Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"