Nepatvirtintais duomenimis, siūloma net 200 mln. tokių programėlių atsisiuntimo nuorodų.

Tačiau specialistai iš Jungtinės Karalystės medicinos karališkojo koledžo perspėja, kad moterys neturėtų vadovautis jomis kaip nuorodomis, siekdamos išvengti nėštumo, rašo „BBCNews“.

Privatumo apsaugos specialistai taip pat įspėja, kad atsisiunčiant kai kurias programėles rizikuojama išplatinti kokius nors įrenginyje saugomus duomenis.

Ieškant menstruacijų ciklo žymėjimo programėlių pažeriama begalė pasiūlymų: vienose programėlėse naudojamos diagramos, kitos papuoštos rausvomis tulpėmis ar kitokiomis gėlytėmis.

Sveikatos kategorijoje menstruacijų ciklo žymėjimo programėlės nusileidžia tik bėgimo stebėjimo priemonėms.

Amy Worsfold iš Grinidžo universiteto pietryčių Londone tris dienas naudojo skirtingas žymėjimo priemones. Ji yra soprano partijas atliekanti operos solistė.

„Prasidėjus menstruacijoms arba priešmenstrauciniu laikotarpiu, suaktyvėję hormonai pradeda neigiamai veikti gerklas ir dėl to nukenčia dainavimo kokybė. Naudoju programėlę, kad žinočiau, kuriomis dienomis geriau nedalyvauti konkursuose, nedainuoti premjerose ar svarbiuose spektakliuose.“

Sužinai tai, kas tik suerzina

Menstruacijų ciklą A. Worsfold žymi ir stebi išmaniajame telefone įdiegtoje programėlėje. Programėlė taip pat nurodo ciklo ryšį su emociniais išgyvenimais, mitybos įpročių pokyčiais ir galvos skausmo priepuoliais.

„Fiksuoti organizme vykstančius procesus ir individualias reakcijas į juos – tai tarsi žinoti tai, kas tik suerzina. Bet ar tai būtina?“ – abejoja A. Worsfold.

Kai kurios moterys ciklo žymėjimo programėles atsisiunčia, kad tiksliai žinotų, kuriomis dienomis gali pastoti.

Deja, specialistai iš akušerijos ir ginekologijos karališkojo koledžo įspėja, kad programėlėmis negalima kliautis kaip kontracepciją garantuojančiomis nuorodomis.

Tik vienos iš visų siūlomų programėlių efektyvumas buvo įvertintas nepriklausomų ekspertų.
Šios programėlės nepriskiriamos prie medicininių priemonių, kurioms taikomi griežti reikalavimai.

Labai efektyvi priemonė

Ida Tin yra Berlyne gyvenanti verslininkė iš Danijos. Jos įmonė siūlo įsigyti programėlę „Clue“. Maždaug 10 proc. visų atsisiuntimų įvykdoma Jungtinėje Karalystėje.

„Norime suskurti pažangią šeimos planavimo technologiją ir tikiu, kad mums pavyks, nors galutinio rezultato dar nepasiekėme“, – aiškina moteris.

Pastaruoju metu programėle „Clue“ labai susidomėjo Meksikos ir Brazilijos moterys, greičiausiai, iš baimės pastoti siaučiant Zika virusui.

I. Tin aiškinasi, kaip per jos siūlomą nemokamą programėlę gaunamus anoniminius duomenis pritaikyti siekiant geresnių rezultatų.

Turėdama tokį tikslą ji bendradarbiauja su Oksfordo universiteto medicinos srities specialistais. Savo verslo sėkmę ji pasiryžusi užtikrinti būdama sąžininga ir atsakinga.

„Programėlė yra labai efektyvi priemonė. Deja, neįmanoma patenkinti naudotojų lūkesčių neišanalizavus jų duomenų. Žinau, kad prašau žmonių manimi pasitikėti, bet daugybė įmonių [kurių verslas panašus į mano] to pasitikėjimo neįvertina.“

Niekas neskaito naudojimo sąlygų

Programėlėmis, kurių paskirtis susijusi su planavimu pastoti, noriai naudojasi reklamuotojai, kadangi pastoti ketinanti moteris, aišku, yra būsima vaikiškų vežimėlių, drabužių ir kitų panašių daiktų rinkos dalyvės.

Samas Smithas yra privatumo kampanijos „medConfidential“ atstovas.

„Visos, o ypač su planavimu pastoti susijusios, medicininės programėlės turi būti gaunamos iš patikimo šaltinio, kuris būtų nepriklausomas ir teiktų garantiją dėl programėlės patikimumo, – aiškina kampanijos atstovas. – Galima perskaityti naudojimo sąlygas. Tai netgi reikia padaryti. Deja, visi žino, kad niekas jokių sąlygų neskaito.“

Jis mano, kad ši sritis nepakankamai reguliuojama. Be to, neteikiama jokių oficialių rekomendacijų.
Štai jo patarimas: jei programėlė nemokama, pasvarstykite, ar neteks už ją sumokėti savo duomenimis, taip pat išsiaiškinkite, kokiu būdu jie gali būti perduodami.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)