Skysčius kaupia, bet poveikis trumpalaikis

Sakoma, kad per karščius žmogus gali priaugti svorio, nes karštomis dienomis organizme kaupiasi skysčiai. Vis dėlto, pasak sveikos mitybos specialistės, studijos „Sulieknėk sveikai“ įkūrėjos Vaidos Kurpienės, tokia galimybė yra, tačiau tai labiau trumpalaikis procesas. Tačiau vasarą žmonės priauga svorio ir dėl kitų priežasčių.

„Jeigu susikaups organizme skysčiai, tokiu atveju, kaip susikaupė, taip ir išeis labai greitai. Kiek skysčių organizme gali būti? Vidutinio svorio žmogui, neturinčiam su tuo susijusių sutrikimų, kilogramas arba du, bet tikrai ne penki kilogramai. Jeigu žmogus vakare sūriai pavalgė ir išgėrė skysčių, taip, jam ryte rodys pliusą. Bet kai organizmas gaus galimybę perteklių pašalinti, jis jį pašalins ir ne tik žiemai, bet jau kitą dieną tų kilogramų neliks. Reikėtų atkreipti dėmesį kiek žmogus suvartoja vandens ir druskos. Jei turi polinkį tinti, tuomet druskos kiekį, ypatingai vakare, reikėtų mažinti, o skysčius paskirstyti visos dienos metu tolygiai“, - kalbėjo V. Kurpienė.

Kaltas ir gyvenimo būdas vasarą

Pasak sveikos mitybos specialistės, daugeliui atrodo, kad yra vasarą, žmogus daugiau juda, daugiau daržovių valgo, taigi turėtų būti atvirkščiai – svoris mažėti, tačiau tai ne visada tiesa.

„Žmonės vasarą dažniausiai eina vėliau miegoti, todėl įprastai atsiranda papildomas valgymas, tai reiškia, kad kalorijų per parą žmonės suvartoja daugiau, nors realiai jiems daugiau jų nereikia. Be to, atsiranda daugiau savaitgalinių išvažiavimų ir vakarinių pasisėdėjimų, kur tikrai ne vien agurkai ir salota valgomi, o dideli kiekiai maisto ir vartojamas alkoholis“, - sakė V. Kurpienė.

Atostogos

Pasak pašnekovės, alkoholis daro įtaką svoriui: „Daugiau draugų, daugiau išvažiavimų, daugiau atsipalaidavimų kartais gerąja, o kartais negerąja prasme, žmonės vartoja daugiau alkoholio. Alkoholis užrakina riebalų ląsteles, net nuo taurės vyno keletą dienų po to riebalinis sluoksnis tiesiog netirpsta. Prieš pakeliant taurę reikėtų pasvarstyti, ar momentinis malonumas tikrai vertas alkoholio atnešamos žalos ne tik svoriui, bet ir kepenims, inkstams ir bendrai savijautai. “

Perspėjo apie pavojų

Anot sveikos mitybos specialistės, mitybos klaidų, susijusių su skysčiais žmonės daro nemažai. Be to, ji perspėjo apie mineralinį vandenį, kuris vartojamas mažais kiekiais gali būti naudingas, tačiau dideliais kiekiais gali pakenkti.

Stiklinė vandens

Ką daryti, jeigu geriant vandenį vis tiek troškina? Specialistė pateikė patarimą, kuriuo piktnaudžiauti nederėtų: „Būna, kad žmogus geria vandenį ir jaučia, kad neatsigeria. Tuomet reikėtų atsigerti mineralinio vandens, stipriai mineralizuoto, kuris turi daug druskų. Tai galioja karštą dieną, mes labai prakaituojame ir iš mūsų išeina ne tik vanduo, bet ir druska, kitaip sakant mineralai. Mineralinis vanduo padeda tai atstatyti, bet jo reikia ribotai gerti, kelias stiklines – ne daugiau. Jei mineralinis su dideliu druskų kiekiu vartojamas dideliais kiekiais - anksčiau ar vėliau pradės skaudėti inkstus dėl per didelio druskos kiekio vartojimo. Jeigu per daug yra pavojus, o jeigu viena – trys mažos stiklinės per dieną – tai padeda, kaip sakoma: vaistas nuo nuodo skiriasi tik doze. Žinoma, vėlgi reikėtų įvertinti kiek žmogus apskritai vartoja druskos.“

„Dar viena klaida yra ta, kad žmonės vartoja per mažai skysčių ir tuomet yra tiesa, kad organizmas daugiau skysčių ir kaupia. Kai pradeda trūkti skysčių, žmonės jaučiasi pavargę, tuomet pradeda gerti daugiau kavos, sulčių, valgyti daugiau saldumynų, atsiranda daugiau užkandžiavimo. Dienos pabaigoje, jeigu paklausus, sakytų, kad nieko nevalgė, nors paskaičiavus kalorijas, jų gali susidaryti gana daug“, - aiškino V. Kurpienė.

Pašnekovės teigimu, dar viena didelė mitybos klaida, kad skysčių žmonės netraktuoja kaip maisto: „Geria sultis, gaiviuosius gėrimus, nors jų pavadinimas visiškai neatitinka esmės „gaivinti“. Limonadai kaip tik dehidratuoja, t.y. skatina skysčių trūkumą, ir didina troškulį bei alkį. Limonadų ir vaisių sulčių sudėtyje yra daug cukraus. Limonaduose pridėtinio, sultyse – natūralaus. Bet organizmą jie veikia panašiai. Šiuose gėrimuose gali būti 10 ir daugiau procentų cukrų. Tai reiškia 100 ir daugiau gramų cukrų litre.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)