Rado krūmuose

Po atostogų į darbą sugrįžusios Viduklės seniūnijos socialinės darbuotojas Gerdos Visockienės laukė netikėtumas. Kažkas pranešė, kad netoli seniūnijos esančiose krūmuose kraupiai dejuoja vyras.

„Iš pradžių pagalvojau, kad jis yra tiesiog girtas ir maniau iškviesti policiją. Tačiau kai viską pamačiau savo akimis, netekau žado. Kojų žaizdose knibždėjo gyviai, sklido nepakeliamas kvapas“, – pasakojo G.Visockienė.

Ji greitai atpažino nelaimėlį – tai buvo Valentinas Kvietkys, asocialiai gyvenantis girtuoklis ir smulkus vagišius. Prieš pusmetį jam buvo amputuota dalis pėdų, bet dėl neaiškių priežasčių operuotose vietose vėl atsivėrė žaizdos.

Padėjo sutuoktinis

Patyrusi socialinė darbuotoja žinojo, kad jokia gydymo įstaiga nepriims siaubingai atrodančio nelaimėlio. Buvo nuspręsta jį nuprausti.

„Labai bijau kirmėlių. Paskambinau savo vyrui, kad jis padėtų. Atsivežėme tvarsčių. Vyras prie jo atsiklaupęs šnekino, ramino, braukė kirminus ir plovė žaizdas. Tas nežmonišku balsu rėkė. Aš stovėjau atokiau ir verkiau“, – pasakojo socialinė darbuotoja.

Tačiau medikai atvežto ligonio nenorėjo priimti – jis dar per daug dvokė. Teko jį vėl vežti į Viduklę ir išmaudyti.

Išgelbėjo nuo infekcijos

G.Visockienė neslėpė, kad pasijuto apverktinoje situacijoje ir iš nevilties net norėjo rašyti pareiškimą, kad būtų atleista iš socialinės darbuotojos pareigų.

„Jei nieko negali padėti, tai kokia prasmė dirbti socialine darbuotoja“, – ištarė ji.

G.Visockienė pasakojo, kad skausmo raitomas V.Kvietkys tuo metu stipriai karščiavo.

„Jo galva tiesiog degė. Negalėjome tokio kišti į tvenkinį ir maudyti. O ką daryti? Juk seniūnija neturi jokių tokiam reikalui tinkamų patalpų. Man vėl padėjo sutuoktinis, kuris pasiėmė į talką keturis vietinius girtuoklėlius. V.Kvietkys buvo nurengtas ir numazgotas su skudurėliais netoli seniūnijos ant žolės. Paaiškėjo, kad ir kitose vietose buvo kirmėlių. Gydytojai paskui paaiškino, kad jos galbūt išgelbėjo vargšą nuo infekcijos, mat kirmėlės gyvo žmogaus nevalgo, bet naikina mikrobus, kurie gali sukelti infekciją“, – sakė Viduklės seniūnijos socialinė darbuotoja.

Siaubingos akimirkos

Šiuo metu V.Kvietkys gydomas Raseinių ligoninėje. 39 metų vyras pasakojo besijaučiantis gerai ir jo net nebekamuoja potraukis alkoholiui.

„Čia yra su kuo pasikalbėti, gaunu vaistų, maisto. Dabar viskas gerai, bet tada norėjau, kad mane kas nors pribaigtų arba tą būčiau padaręs pats, bet šalia nepasitaikė jokio tinkamo daikto“, – apie siaubingas akimirkas pasakojo ligonis.

Šių metų sausio mėnesį jis girtas užmigo Viduklės autobusų ir nušalo pėdas. Dalis jų buvo amputuota Raseinių ligoninėje. Kai žaizdos sugijo, gydytojai ir socialiniai darbuotojai pasirūpino, kad jį priglaustų gailestingumo namai. Tačiau V.Kvietkys čia ilgai neužsibuvo.

Galvoje – velniai

Jis bandė paaiškinti, kodėl paliko Gailestingumo namus: „Nežinau, kaip tie namai vadinasi, sunkus toks žodis. Ten surenka žmones, padaro tokį vienuolyną ir visi meldžiasi. Ir valgyti patiems reikėjo darytis. Paskui iš ten išėjau. Kodėl –neaiškinsiu. Čia jau mano reikalas. Kai išgerdavau, pasidarydavau kaip laisvas žmogus. Žinau, kad blogai darau, bet kitaip negaliu. Mano galva yra pilna velnių. Išėjęs iš to vienuolyno, miegodavau karklynuose, po medžiais ir man būdavo gerai. Bet tik ne žiemą. Tada prisigėręs ir kojas nušalau.“

Raseinių rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Loreta Laugalienėsavaitraščiui „Alio, Raseiniai“ paaiškino, kad V.Kvietkį ilgiau laikyti Gailestingumo namuose griežtai atsisakė darbuotojai.

„Jo ilgai nelaikė, nes sakė, kad jam užeina priepuoliai ir kad tam vyrui reikia medikų priežiūros. Akivaizdu, kad jam būtina medicininė pagalba, gydymas nuo alkoholizmo. Jis pats, aišku, nenori, jam nepatinka gyventi Gailestingumo namuose, nes ten reikia laikytis dienotvarkės“, – sakė L.Laugalienė.

Netiko ir namukas

Ji atkreipė dėmesį, kad Viduklės seniūnijos socialinės darbuotojos G.Visockienės pastangomis V.Kvietkysniekada nebuvo paliktas be dėmesio: pavyzdžiui, apsigyveno Vėjukų kaime esančiame namelyje, kuris priklausė jo tetai.

„Gerda pasirūpino, kad į namelį būtų atvežta patalynės, drabužių, bet jis ir ten neilgai gyveno.Vienas, matyt, negali, jam reikia miestelyje būti. Tokiam žmogui padėti labai sunku“, – apgailestavo L.Laugalienė.

Žurnalistų paklaustas, kodėl nenorėjo gyventi namelyje, V.Kvietkys aiškino: „Ką aš ten vienas veiksiu? Sėdėsiu ir kaip kvailys pro langą žiūrėsiu? Man reikia, kad būtų su kuo išgerti. Jei name gyvensiu, tai viską parduosiu, kad tik gaučiau alkoholio. Atsikemšu butelį, įsipilu į stiklinę, išgeriu, vidurnaktį vėl aš tą butelį čiumpu. Kol jame yra alkoholio – gerai, o kai nelieka – nelaimė.“

Ateitis – miglose

Paklaustas, ką planuoja daryti išėjęs iš ligoninės, V.Kvietkys tvirtino bandysiąs ieškoti darbo.
„Galiu malkas kapoti, štabeliuoti. Bet daržų ravėti negalėčiau – kojų nepavilksiu“, – patikino V.Kvietkys. Jis pridūrė puikiai mokantis malkas kapoti ir sėdėdamas.

Socialinės slaugos specialistai ir medikai apgailestavo, kad tolesnė benamio ateitis visiškai neaiški.

„Panašaus likimo žmonių Raseinių rajone yra ne vienas ir, manau, ateityje tokių gali būti tik daugiau. Kol kas matau tik vieną išeitį – nakvynės namus. Čia jie galės slėptis nuo šalčio, turės buitines patalpas. Tačiau tokių namų Raseiniuose iki šiol nėra“, – atkreipė dėmesįG.Visockienė.
Raseinių rajono savivaldybės Socialinių paslaugų skyriaus vadovė L.Laugalienė sakė, nakvynės namai Raseiniuose bus įrengti anksčiausiai kitais metais.

„Ne pirmus metus įrodinėjame, kad būtina įsteigti tokius namus. Ačiū Dievui, reikalai pagaliau pajudėjo. Jau yra Tarybos sprendimas dėl nakvynės namų įsteigimo. Dabar rengiamas projektas, pasirūpinta ir finansavimu. Jei V.Kvietkui bus nustatytas nedarbingumas, bus galima jį apgyvendinti Blinstrubiškių socialinės globos namuose. Aišku, Savivaldybei tai nemažai kainuos, bet kitos išeities nėra. O jei jam nenustatys nedarbingumo, toliau vargsime visi: ir medikai, ir socialiniai darbuotojai, ir policininkai“, – sakė Socialinės paramos skyriaus vedėja L.Laugalienė.