Tai parodė išsami, moksliškai pagrįsta JAV studija, kurios rezultatus ketvirtadienį pristatė žurnalas "New England Journal of Medicine". Ežiuolės preparatai yra pardavinėjami vaistinėse.

Vien tik Jungtinėse Valstijose 14,7 milijono žmonių reguliariai vartoja ežiuolę, kad išvengtų slogos ar įveiktų jos simptomus, rašo ekspertai iš Nacionalinio sveikatos tyrimo instituto (NIH). Anot JAV institucijos, kontroliuojančios vitaminų ir kitų nereceptinių vaistų pardavimą, amerikiečiai praėjusiais metais echinacėjos preparatams išleido 155 milijonus dolerių (128 milijonus eurų).

Tyrimo metu studijos dalyviams į nosį buvo įlašinta peršalimą sukeliančių virusų ir jie kelioms dienoms uždaryti viešbučio kambariuose. Vienai grupei dalyvių persišaldymui išvengti buvo duodama ežiuolės, o kita gydoma placebu. Anot duomenų, persišaldymų procentas abiejuose grupėse praktiškai nesiskyrė. Ir po to gydant slogą nei ežiuolė, nei placebas nepadėjo.

"Pagaliau turime liautis priskirti ežiuolei kokį nors poveikį", - sakė studijai vadovavęs Stephenas Strausas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)