Mokslininkai Vaistų ir terapijos biuletenyje teigia, kad peržiūrėję tyrimų rezultatus nustatė, jog vitaminai bei maisto papildai neturi įtakos nėščiųjų ir jų kūdikių sveikatoms, rašo BBC.com.

Nepaisant to, nėščios moterys turėtų gerti folio rūgštį (arba vitaminą B9) ir vitaminą D, taip pat sveikai maitintis ir konsultuotis su gydytojais mitybos klausimais, patikslina jie.

Maisto papildų ir vitaminų nėščiosiosms gamintojai tvirtina, kad kai kurios iš būsimųjų mamų negauna pakankamai maistingųjų medžiagų.

Mokslininkai teigia, kad folio rūgštis ypač svarbi – kasdien suvartojus vos 0,4 mg šio vitamino sumažėja vaisiaus išsigimimo, vadinamo nervinio vamzdelio yda, galimybė.

Vitaminas D – po 10 mg per dieną – sustiprina motinos ir vaiko kaulus.

Pavojingiausias vitaminas nėštumo metu – vitaminas A. Jo suvartojus per daug galima rimtai pakenkti kūdikiui.

Valgo už du?

Mokslininkai teigia, kad kai kurios moterys norėdamos suteikti savo mažyliui nepriekaištingą gyvenimo pradžią gali jausti spaudimą pirkti brangius vitaminus ir maisto papildus.

Tačiau joms vertėtų stengtis atsispirti tokiam impulsui, nes vitaminai nėščiosioms nepadeda nei būsimoms motinoms, nei jų vaisiui, teigia mokslininkai.

„Vieninteliai maisto papildai rekomenduojami moterims jų nėštumo metu yra folio rūgštis ir vitaminas D, kurie tikrai pigiai kainuoja“ – tvirtina jie.

Janet‘a Fyle iš Midwives‘o Royal College teigia: „Mes skatiname nėščias ar nėštumą planuojančias moteris sveikai maitintis, į savo maisto racioną įtraukiant šviežius vaisius ir daržoves, taip pat gerti folio rūgštį.

Taip pat norėtumėme pabrėžti, kad besilaukiančiai moteriai nebūtina valgyti „kaip už du“.

Tai – mitas, ir viskas, ko reikia – paprasto, normalaus ir subalansuoto maisto porcija“.

Maisto papildų gamintojų asociacija (angl. The Health Food Manufacturers' Association), atstovaujanti maisto papildų industriją tvirtina, kad didžioji pastoti galinčių moterų dalis su maistu negauna pakankamai maistingų medžiagų, ir kad vien subalansuotos mitybos neužtenka.

Jos finansuojama Maito papildų informacijos tarnyba (angl. Health Supplements Information Service) teigia, kad maisto papildai gali praturtinti nevisavertę mitybą.