Kaip rašė DELFI, Seimas pritarė Pagalbinio apvaisinimo įstatymo projektui, tačiau tam, kad jis būtų galutinai priimtas, Seimo nariai turės balsuoti birželio 23 d.

Pacientų organizacijoms nerimą sukėlė, jog likus keletui dienų iki Pagalbinio apvaisinimo įstatymo priėmimo, 17 Seimo narių grupė pateikė pataisas minėtam įstatymo projektui.

„Birželio 21 d. buvo pateiktos nevaisingų porų bei vaikų interesus paminančios pataisos, kurios yra identiškos toms, kurias Seimas jau yra atmetęs. Kokia prasmė būtų dar kartą svarstyti tokius pačius pasiūlymus? Nekelia abejonių, jog tai yra tik būdas siekti kiek galima ilgiau šį klausimą vilkinti ir atidėlioti“, – teigė Huntingtono ligos asociacijos, onkohematologinių ligonių bendrijos „Kraujas“, Lietuvos sergančiųjų genetinėmis nervų–raumenų ligomis asociacijos „Sraunija“, Lietuvos vaikų vėžio asociacijos „Paguoda“ atstovai.

Anot pacientų organizacijų, ne tik dalis Seimo narių siekia stabdyti pažangų pagalbinį apvaisinimą Lietuvoje: „Pacientų organizacijas pasiekė žinios apie ultra konservatyvias pažiūras ginančių religinių institucijos atstovų asmeniškai daromą įtaką Seimo nariams, praeitą savaitę pritarusiems pažangiam Pagalbinio apvaisinimo įstatymo projektui“.

Aukojo Mišias, kad įstatymas nebūtų priimtas

„Esame apstulbę, kokių priemonių imamasi siekiant žlugdyti Pagalbinio apvaisinimo įstatymą. Su mumis susisiekė pacientai, kurie buvo priblokšti vienoje Lietuvos bažnyčioje laikomomis mišiomis prieš šį pažangų įstatymo projektą. Pacientams yra labai sunku suprasti, kodėl į nevaisingumo gydymą kišasi religinių institucijų atstovai, kai ligos gydymo būdus turėtų spręsti nevaisinga pora ir ją gydantys specialistai, kodėl yra klaidinama visuomenė ir neatsižvelgiama į nevaisingų pacientų lūkesčius“, – kalbėjo bendrijos „Kraujas“ pirmininkė Ieva Drėgvienė.
Ieva Drėgvienė

Konservatyvias pažiūras ginančių religinių institucijų atstovai nėra tiesiogiai susidūrę su nevaisingumo problema ir aiškiai nesuvokia šios problemos aktualumo, tuo tarpu nepasiturinčių nevaisingų pacientų teisė gauti kokybišką sveikatos priežiūrą ir susilaukti vaikų yra pažeidžiama. Taip teigė asociacijos „Paguoda“ vadovė Daiva Žaromskienė.

„Tikrai ne kartą apie tai jau kalbėjome, tačiau kada pagaliau nevaisingumas bus suvokiamas teisingai – tai yra liga, kurios gydymą, įvertinęs nevaisingos poros situaciją, turi rekomenduoti gydytojas. Atstovaudami pacientų interesams, siekiame, jog pagalbinis apvaisinimas būtų prieinamas toms poroms, kurios pasitiki inovacijomis, pažangia medicina ir šioje srityje dirbančiais specialistais. Tokios poros, gyvenančios demokratinėje valstybėje, turi turėti galimybę rinktis ir pasinaudoti inovatyviais gydymo būdais. Tie, kuriems tai nėra priimtina, gali ieškoti jiems tinkamų sprendimų, tačiau neatimkime galimybės susilaukti vaikų pagalbinio apvaisinimo būdu iš tų žmonių, kurie juo tiki“, - ragino ji.

Dvasininkai: pagalba negali peržengti pagarbos žmogaus gyvybei

Krikščioniškų bažnyčių vadovai pabrėžia neikeičiantys pozicijos dėl dirbtinio apvaisinimo.
Gintaras Grušas

„Ir toliau solidarizuodamiesi su nevaisingais sutuoktiniais norime priminti, kad pagalba nevaisingumo atveju negali peržengti pagarbos žmogaus gyvybei, orumui bei šeimai ribų. Krikščioniškoji etika atliepia šiandienos medicinos mokslo įrodytą tiesą, kad žmogaus gyvybė atsiranda nuo prasidėjimo momento. Jau nuo zigotos susidarymo savo egzistavimą pradėjusiam unikaliam asmeniui privalo būti užtikrinta prigimtinė teisė į gyvybę. Raginame nepritarti siūlomam perteklinių embrionų sukūrimui, jų šaldymui ir – prisidengiant „išėmimo iš apyvartos“ terminu – jų sunaikinimui, pasibaigus saugojimo užšaldžius laikui“, - kreipimesi į Prezidentę, Vyriausybę, Seimo Pirmininkę ir Seimo narius pažymėjo ir Lietuvos nacionalinės premijos laureatai, mokslininkai, rašytojai bei kiti visuomenės veikėjai.

Liberalaus įstatymo priešininkai priminė, jog pasaulyje egzistuoja vis plačiau taikoma moterį nuo papildomo hormoninio stimuliavimo apsauganti alternatyva – kiaušialąsčių šaldymas, kuris, anot Amerikos Reprodukcinės medicinos draugijos, jau nelaikomas eksperimentiniu metodu.

„Tuo būdu šis metodas pripažįstamas pakankamai efektyviu. Kiaušialąsčių šaldymas apsaugotų sutuoktinius nuo didelių moralinių dilemų ir dvasinių kančių tais atvejais, kai dėl gyvenimiškų aplinkybių sukurtų perteklinių embrionų panaudojimas tampa neįmanomas. Mūsų žiniomis, 2008 ir 2010 metais, svarstant Dirbtinio apvaisinimo įstatymą, Vaiko teisių apsaugos kontrolierė taip pat nepritarė perteklinių embrionų kūrimui, primindama, kad Jungtinių Tautų Vaiko teisių apsaugos konvencijos preambulėje aiškiai nurodoma, kad „vaikui, atsižvelgiant į jo fizinį ir psichinį nebrandumą, reikia ypatingos apsaugos ir priežiūros, taip pat atitinkamos teisinės apsaugos, tiek iki gimimo, tiek ir po jo“, - pabrėžiama pareiškime.

Lietuvos Vyskupų Konferencijos pirmininkas arkivyskupas Gintaras Grušas, Vilniaus ir Lietuvos Stačiatikių arkivyskupas Inokentijus, Lietuvos Evangelikų liuteronų Bažnyčios vyskupas Mindaugas Sabutis išreiškė viltį, kad tikintys Bažnyčių nariai Seime, ypač tos politinės jėgos, kurios savo programose deklaruoja krikščioniškąsias vertybes, išliks ištikimi savo rinkėjams bei sau patiems priimdami sprendimus dėl dirbtinio apvaisinimo reglamentavimo Lietuvoje.
Mindaugas Sabutis

50 tūkst. porų negali susilaukti vaikų

Lietuvoje apie 50 000 porų turi vaisingumo sutrikimų bei negali susilaukti vaikų. Pasak pacientų organizacijų atstovų, mūsų šalis yra bene vienintelė valstybė Europos Sąjungoje, kurioje pagalbinis apvaisinimas yra prieinamas tik pasiturinčioms poroms – neturint pažangaus Pagalbinio apvaisinimo įstatymo, šis gydymo metodas nėra kompensuojamas Privalomojo draudimo fondo lėšomis.

Pasaulyje per metus atliekama daugiau kaip 1,5 milijono pagalbinio apvaisinimo gydymo ciklų, gimsta daugiau kaip 350 000 naujagimių. Per beveik 40 metų po pagalbinio apvaisinimo atsiradimo pasaulį išvydo daugiau kaip 5 milijonai vaikų. Lietuvoje šie skaičiai gerokai mažesni, tačiau iškalbingi – per metus šalyje gimsta apie 30 000 naujagimių, iš jų apie 1000 pasaulį išvysta būtent pagalbinio apvaisinimo dėka.

Birželio 21 d. pateiktas Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisas galima rasti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (742)