Gydytojos teigimu, daugeliui sunku suvokti faktą, kad vaikams, nepatyrusiems sumušimo, sužeidimo ar traumos, gali skaudėti sąnarius. Tačiau statistika byloja ką kita – judamojo aparato, sąnarių, raumenų skausmai yra tiek pat dažni kaip, pavyzdžiui, įprasti pilvo, nugaros skausmai. Skaičiuojama, kad apie 40 proc. vaikų jaučia judamojo aparato skausmus. Vieno tyrimo duomenimis, net apie 30 proc. mokyklinio amžiaus vaikų teigė per paskutinius tris mėnesius jautę minėtą negalavimą.

„Šeimos gydytojas pirmiausiai tokį vaiką nusprendžia siųsti pas traumatologą – gal vaikas pargriuvo, užsigavo. Tačiau yra ir tikslingesnė siaura specialistų grupė – vaikų reumatologai. Galime pasidžiaugti, kad nuo šių metų ir mes turime licencijuotus vaikų reumatologus tiek Vilniuje, tiek Kaune, Klaipėdoje ir Panevėžyje“, - sakė V. V. Panavienė.

Kebli diagnostika

Vienokių ar kitokių reumatinės ligos simptomų patiria dažnas vaikas. Deja, tačiau vaikams sunkiau detalizuoti skausmo lokaciją bei pobūdį, tad tiek tėvams, tiek daktarams kyla nauji iššūkiai.

„Neretai skausmas vaikui yra pirma neigiama patirtis, kurios jis nemoka išreikšti. Lėtinį skausmą sudėtinga net suvokti. Kita problema – skausmo iradiacija, kai pažeidimas yra vienoje vietoje, o vaikui atrodo, kad skauda kitur. Mano minėta šlubuojanti mergaitė iki šiol sako, kad jai skauda kelio sąnarį, tačiau tyrimai rodo, kad bėda – klubo sąnaryje“, - aiškino Vaikų ligoninės specialistė.

Yra vaikų, kurie garsiai apie skausmą nekalba. Tada tėvai turėtų atkreipti dėmesį į pakitusį vaiko fizinį aktyvumą.

„Paaugliai, pavyzdžiui, elgiasi dvejopai. Vieni apie skausmą meluoja, siekdami kokios nors naudos. Kiti – priešingai – silpnumo neparodo, vengia atvirauti apie tai, kaip jaučiasi“, - teigė pašnekovė.

Atkreipkite dėmesį į naktinius skausmus

Sąnarių skausmą dažnai lydi patinimas ir sukaustymas arba šiluma sąnariuose. Jei nėra pažeidimo, skausmas viename ar keliuose sąnariuose gali būti sukeltas uždegimo arba infekcijos.

„Jei, pavyzdžiui, patempiame raiščius, skausmas būna labai intensyvus, tačiau sąnarių uždegimas sukelia tik vidutinį skausmą. Sąnarių skausmas gali būti ir maudžiantis, ir deginantis, todėl šiuo tikslu su vaikais naudojame dešimtbalę skausmo vertinimo skalę“, - aiškino V. V. Panavienė.

Diagnozuojant ligą svarbus ne tik skausmo intensyvumas, bet ir intensyvumo pakitimas paros metu.

„Jei sąnarius labiau skauda ryte, po ilgesnio nejudėjimo, o vėliau skausmą pavyksta „išvaikščioti“, galime įtarti sąnario uždegimą. Tačiau jei vaikas skausmą pajunta antroje dienos pusėje ar naktį – veikiausiai tai ne uždegimas, o jau kitos ligos“, - sakė gydytoja.

Pavyzdžiui, klubo sąnario osteoartritui būdingi naktiniai skausmai, kurie neleidžia miegoti. Taip pat gali pasireikšti trumpalaikis sąnario sustingimas, kai, ilgiau pabuvus ramybės būsenos, sunku pradėti judėti. Kitas pavyzdys - naktiniai peties skausmai, kurie išsivysto pamažu, sunku iškelti ranką į viršų, pasukti ją už nugaros, ir gydant vaistais, mankštomis bei fizioterapinėmis priemonėmis sąnario būklė jau nebegerėja. Tada darbo tenka imtis reumatologams.

Neretai reumatinėmis ligomis susirgę vaikai blogiau miega ryte, būna neramūs ir suirzę.

Bene dažniausios vaikų sąnarių ligos – jaunatviniai idiopatiniai artritai bei reaktyvieji artritai, kai sąnarių skausmas išsivysto po persirgtos infekcinės ligos. Jei skausmas kurį laiką nepraeina, būtinai kreipkitės į specialistus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)