Nuo įprasto dušo kontrastinis skiriasi keliais parametrais. Pirmiausia, po juo maudomės ne dėl švaros. Taip pat nėra jokios būtinybės naudotis dušo želėmis, šampūnais, muilais ir kempinėmis – kontrastinis dušas yra veikiau gydomoji, sveikatinimo procedūra.

Antra, po paprastu dušu galima maudytis kiek širdis geidžia – arba kol įkandama sąskaita už vandenį. O štai kontrastinio dušo laikas ribotas arba, turbūt tiksliau būtų sakyti, reglamentuotas. Ir procedūra turi būti reguliari.

Ko reikia kontrastiniam dušui

Visa jo prasmė – staigūs vandens temperatūrų šuoliai, kurie ir daro teigiamą poveikį organizmui. Todėl norint procedūrą atlikti taisyklingai, jums prireiks:

● Laiko. Procedūros trukmė varijuoja nuo 10 iki 15 minučių.
● Vonios arba dušo kabinos. Procedūros metu stovima, todėl reikia, kad dušo galvutė būtų tvirtinama prie sienos virš besimaudančiojo galvos – taip bus patogiau.
● Vandens. Nuo karšto ar beveik deginančio iki „šiurpu, kokio ledinio“. Tiesa, leistis į fanatizmą irgi nereikėtų. Priėmimo skyriuose dėl nudegimų ar nušalimų ten atsidūrusių pacientų ir be jūsų pakanka.
● Rankšluosčio. Pageidautina, ne švelniausio. Kuo rankšluostis bus šiurkštesnis, tuo geriau – kūno įtrynimas po kontrastinio dušo ne ką mažiau svarbi procedūros dalis nei pats maudymasis šaltame ir karštame vandenyje.

Plaukų slinkimas

Kaip tą daryti taisyklingai

Geriausias paros metas kontrastiniam dušui, žinoma, yra rytas. Niekam ne paslaptis, kad jis suteikia žvalumo ir energijos užtaisą visai dienai. O štai nuo kontrastinio dušo vakarais ir ypač prieš miegą medikai atgraso. Po tokio organizmo sukrėtimo vargu ar pavyks ramiai užmigti ir kietai išmiegoti. Verčiau jau iš vakaro atsigulkite ankstėliau, kad prieš darbą pakaktų laiko ne tik įprastam, bet ir kontrastiniam dušui.

Taisyklingai maudytis po kontrastiniu dušu reikėtų šitaip:

1. Paleiskite maloniai šiltą vandenį ir kurį laiką – paprastai užtenka 3–4 minučių – pastovėkite po srove, kol priprasite.

2. Paleiskite daugiau karšto vandens. Ir didinkite jo kiekį tol, kol pajusite, kad dar kiek, ir nudegins (aišku, neprieinant iki tokio kraštutinumo). Pabandykite išsilaikyti 2 minutes.

3. Kiek galėdami staigiau įjunkite šaltą vandenį – kad organizmas patirtų šoką. Tikrai nereikėtų palaipsniui vėsinti vandenį ar apsilieti drungnu vandeniu – tas neduos jokios naudos. Netgi priešingai – gali pakenkti, jei persišaldysite. Visa kontrastinio dušo esmė ir yra staigus vandens temperatūrų skirtumas, tai yra kontrastas.

Po šaltu vandeniu reikėtų pastovėti nuo 30 sekundžių iki minutės.

4. Vėl paleiskite karštą vandenį – minutei.

Taip visa procedūra kartojama nuo 3 iki 5 kartų (pagal skonį, poreikį ar patogumą) po karštu ir šaltu vandeniu išstovint nuo 30 sekundžių iki 1,5 minutės. Procedūra visada baigiama šaltu vandeniu. Jį išjungus, būtina kruopščiai išsitrinti kūną šiurkščiu rankšluosčiu – kraujotakai pagerinti. Oda turėtų sveikai parausti.

Kaip prisiversti

Dauguma sėkmingų žmonių – arba šiaip drausmingų, efektyviai laiką išnaudoti mokančių asmenybių – dažnai siūlo vadinamąją 30 dienų metodiką. Jos esmė tokia: jeigu kokį nors ne itin malonų, bet jums neabejotinai naudingą darbą darysite lygiai 30 dienų be pertraukų, po mėnesio tai taps tvirtu įpročiu. Nebereikės savęs versti – priešingai, greičiausiai blogai jausitės praleidę bent vieną seansą.

Skirtingai nei blogiems įpročiams, kurių ir taip kiekvienam mūsų netrūksta, geriems išsiugdyti paprastai reikia pastangų, bet jie to verti!

Lygiai taip pat galite išsiugdyti ir „priklausomybę“ nuo kontrastinio dušo. Juo labiau kad jo nauda sveikatai didėja aritmetine progresija. Taigi kiekvieną mielą rytą 30 dienų iš eilės prisiverskite grūdintis šaltu ir karštu vandeniu – nepriklausomai nuo to, kaip anksti dėl to teks keltis, kaip nesinorės kankinti užsimiegojusio kūno lediniu dušu, nepraleiskite nė vienos procedūros.

O kai pasidarys labai jau sunku, prisiminkite, kad kontrastinis dušas naudingas ne tik sveikatai bendrąja prasme ir ypač imunitetui – tai dar ir asmenybės grūdinimo būdas. Kai kontrastinis dušas taps ne įpročiu, bet gyvenimo dalimi, pajusite, kad jums daug lengviau sekasi ir organizuoti savo laiką, padidės imlumas mokslams, darbingumas, lengviau eisis buities reikalai, daugiau energijos liks laisvalaikio pomėgiams bei pramogoms. Galiausiai pastebimai pagerės ir fizinė, ir emocinė jūsų būklė.

Išbandyti kontrastinį dušą rekomenduojama visiems. Tai ne tokia sudėtinga procedūra, kaip gali pasirodyti, – priešingai, paprasta ir ilgainiui netgi maloni. Tad jeigu nėra jokių medicininių trukdžių, nedelskite mesti iššūkį sau patiems – atlygis bus toks, kad tikrai nepasigailėsite!