„Anksčiau Centro poliklinikoje žadėjo, kad gegužę bus įsigyta pakankamai vakcinų nuo meningokoko infekcijos, tad esą užteks visiems. Visgi dabar (penktadienį, - red. past.) informavo, kad gauta vos 10 skiepų, tad man pasiūlė eiti į privatų skiepų kabinetą, kur kaina bus kone 70 eurų didesnė“, - aiškino jauna mama.

Vilnietė pasakojo, kad poliklinikoje skiepas kainuoja 108 eurus, o privačiame kabinete (su gydytojo siuntimu, kad galima skiepytis) – 132 eurai.

„Kadangi vaikui būtini trys skiepai, nebloga permoka gaunasi, tiesa?“, - piktinosi mama, nenorinti papildomai mokėti 72 eurų.

Dokumentai jau parengti

Centro poliklinikos atsakyme DELFI teigiama, kad vakcinų stygių lėmė padidėjęs poreikis, tačiau jau parengti visi dokumentai atsargų papildymui.

„Šių metų balandžio pabaigoje Centro poliklinika pasirašė sutartį su tiekėju, kurioje buvo numatyta galimybė per gegužės mėnesį nupirkti 210 vakcinos nuo meningokoko B dozių. Visos jos jau įskiepytos pacientams.

Dėl padidėjusio šios vakcinos poreikio, šiuo metu organizuojamas naujas viešųjų pirkimų konkursas: jau yra parengti dokumentai vakcinų nuo meningokoko B įsigijimui“, - sakė Centro poliklinikos Vaikų gydytoja imunoprofilaktikai Lilijana Drevinskienė.

Meningokokinė infekcija yra staigi, pavojinga gyvybei liga, pasireiškianti kaip bakterinis meningitas (smegenų ir stuburo dangalų infekcija) ir/arba sepsis (per kraują plintanti infekcija, „kraujo užkrėtimas“). Liga dažnai vadinama žaibinė, nes ji greitai progresuoja ir gali baigtis mirtimi per 24 val. po pirmųjų simptomų atsiradimo. Deja, bet maždaug 1 iš 10 susirgusiųjų šia liga miršta, nors yra tinkamai gydomas. Praėjusiais metais nuo šios ligos mirė 7 vaikai, šiemet - 4.

Informacija apie meningokokinę infekciją (parengė Miglė Lamanauskaitė)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)