Pasibaigus kiekvienam svorio metimo TV šou, jo dalyviai demonstruoja savo pasikeitusį kūną vilkėdami aptemptus darbužius ir plačiai šypsodamiesi televizijos žiūrovams. Tai itin įkvepia daugelį žmonių, ir tai, be abejonės, yra gerai, nes žiūrovai patys pajaučia motyvaciją keisti savo gyvenimą į gerą pusę.

Tačiau kiekvienas daug svorio atsikratęs žmogus žino, kad ne viskas pasikeičia. Kas iš tiesų pasikeičia? Visi tie maži dalykai, apie kuriuos niekada nebūtum pagalvojęs. Pavyzdžiui, gali išnykti sezoninės alergijos arba žmogus gali prastai toleruoti šaltį. Nors kiekvieno žmogaus pokyčiai yra skirtingi, tam tikrus dalykus, kuriuos gali žinoti tik anksčiau antsvorio turėję žmonės, galima apibendrinti.

Galite ir toliau jaustis storas (-a)

Svorio netekusiam žmogui gal prireikti šiek tiek laiko, kad jo protas suvoktų, jog kūnas pasikeitė. Pavyzdžiui, gali prireikti šiek tiek laiko, kol priprasite drabužių parduotuvėje savu drabužių ieškoti prie 38, o ne prie 48 dydžio drabužių. Ir tai yra normalu.

Tam, kad priprastumėte prie savo naujo kūno ir įgytumėte daugiau pasitikėjimo, verta kasdien bent kelias minutes apsižiūrėti save veidrodyje tik su apatiniais. Atkreipkite dėmesį į kūno vietas, kurios pasikeitė labiausiai. Galite šį pratimą atlikti rankoje laikydami savo nuotrauką, kai dar turėjote antsvorio. Suvokę, kiek daug pasiekėte, pradėsite savo naująjį kūną vertinti realistiškai.

Nebeturite ko apsivilkti

Daugelis antsvorio turinčių žmonių susiduria su problema, kuomet sunku rasti tinkamų drabužių. Kai kurie tokių žmonių perkasi bet ką, kas tinka pagal dydį, nors tas drabužis galbūt ir nėra jų skonio. Deja, atsikračius antsvorio gali kilti kita problema: daugelį metų plius dydžio ar „dideliems ir aukštiems“ skirtose parduotuvėse pirkę drabužius žmonės „plonių žmonių parduotuvėse“ gali jaustis tarsi į krantą išmestos žuvys. Visiškai normalu, kad tokie žmonės nežino, kas galėtų pabrėžti tą naują plokščią pilvą ar sporto nudailintas kojas. Tokiu atveju galėtų padėti kiek daugiau apie madą nusimananti draugė ar draugas. Jeigu patys savęs nematote lieknu, kiti jūs tokiu mato ir gali jums padėti, todėl nebijokite paprašyti pagalbos.

Vis dar privalote žiūrėti, ką valgote

Sveikiname! Svarstyklės jau rodo norimą svorį! Jūs žinote, kad po viso to laiko, kuomet save varžėte, nusipelnėte to didžiulio kepsnio. Tačiau turite suvokti, kad ir toliau privalote žiūrėti, ką valgote. Priešingu atveju atsikratyti kilogramai grįš su kaupu. Ir greičiausiai net turite valgyti mažiau, negu tai darėte mesdami svorį. Kodėl? Kadangi jūsų mažesnio svorio kūnui reikia mažiau energijos.

Gali padidėti lytinis potraukis

Ne, tai ne jūsų vaizduotė. Sumažėjus svoriui tikrai gali padidėti lytinis potraukis. Ir tai gali įvykti dėl augančio testosterono kiekio. Vieno žurnale „Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism“ aprašyto mokslinio tyrimo išvadose sakoma, kad antsvorio turinčių vyrų kraujyje testosterono kiekis buvo toks pat, kaip ir lieknų, bet dešimčia metų vyresnių vyrų organizme. Be to, netekę antsvorio nuogi galite jaustis geriau, nebu anksčiau, dėl to ir susijaudinti galite greičiau.

Jums gali prireikti šiltesnių drabužių

Svoriui sumažėjus vos 10 proc. gali sumažėti ir skydliaukės hormonų lygis. Dėl to jums gali dažniau būti šalta, sakė Kolumbijos universiteto Medicinos centro Svorio kontrolės centro direktorė Judith Korner. Dėl to verta apsirūpinti šiltesniais drabužiais.

Nustojate knarkti

Taip taip, knarkiančiosios gražuolės! Miego apnėja ir knarkimas gali dingti atsikračius vos 5 proc. savo svorio.

Fizinis aktyvumas vis dar gali kelti skausmą

Nieko keisto, kad nešiojant papildomų kilogramų gali pradėti skaudėti sąnarius. O mažėjant svoriui, fizinis aktyvumas gali tapti didesniu malonumu, negu kančia. Tačiau jeigu buvote labai nutukęs(-usi) ir negalėjote ilgą laiką aktyviai judėti, fizinis aktyvumas gali kelti skausmą. Kai kuriems žmonėms po svorio netekimo prireikia rimtos fizinės terapijos, kad atsigautų raumenynas ir kaulai. Tačiau gera žinia yra ta, kad jums sustiprėjus, fizinis aktyvumas bus ne tik naudingas, bet ir garantuos gerą nuotaiką dėl organizme besigaminančių endorfinų.

Gali susilpnėti arba išnykti alergija

Didesnis svoris gali apsunkinti antinksčių ir kvėpavimo takų sistemos darbą. Dėl to gali paaštrėti astmos ir alergijos simptomai. Tačiau atsikračius svorio gali nebereikėti nei inhaliatoriaus, nei vaistų nuo alergijos. Tačiau neatsisakykite vaistų nepasikonsultavę su savo gydytoju!

Jūsų santykiai su maistu vis dar gali būti įtempti

Nuo alkoholizmo išsigydę alkoholikai to nešvenčia su buteliu vyno. Lygiai tas pats pasakytina ir su tais žmonėmis, kurie atsikratė viršsvorio. Dauguma žmonių turi antsvorio būtent dėl prasto jų santykio su maistu. Kai kurie žmonės valgo, nes jiems liūdna. Kiti griebiasi traškučių ar ledų tuomet, kai jaučia stresą. Ir taip nepasikeis vien dėl to, kad jūsų svori sumažėjo nuo 48 iki 38 dydžio. Tam, kad išsaugotume tą plokščią pilvuką, turite kovoti su savo priklausomybe nuo maisto ir gerinti savo santykį su maistu. Galbūt tam prireiks pakovoti su vienu ar kitu savo vidiniu demonu, tačiau galutinis rezultatas tikra yra to vertas.

Žmonės ir toliau kritikuos jus dėl svorio

Tačiau dabar jie jums sakys, kad esate per lieknas. Veikiausiai savo svorio mažinimo kelionės metu supratote, kad kalbant apie dietas, sportą ir svorio metimą, kiekvienas turi savo nuomonę. Veikiausiai šeimos narys, draugas ar kas kitas jums ne kartą jau sakė, kad „aš tai jau negalėčiau“, „neįsivaizduoju, kaip tau tai pavyko“ arba „jau esi per plonas“. Nekreipkite dėmesio. Žmonių nuomonės visuomet yra jų pačių atspindys. Neleiskite, kad jos keistų jūsų nuomonės apie jūsų naująją figūrą.

Tėvams būti liekniems buvo lengviau

Greičiau apgirstate

Kai „Reddit“ vartotoja Digbybare paprašė „buvusių nutukusių „Redditorių“ pasidalinti labiausiai neįtikėtinu/labiausiai nustebinusiu pasikeitimu po svorio sumažėjimo, ji sulaukė net 3257 komentarų! Vienas vartotojas parašė: „Jau netekau maždaug 25 kg ir pastebėjau, kad kaskart vartojant alkoholio, daug greičiau apgirstu. Man jau nebereikia devynių alaus bokalų, kad alkoholis trenktų į galvą. Manau, kad tai dar vienas privalumas“. Mažiau alkoholio reiškia mažiau kalorijų ir mažiau išleistų pinigų.

Vis tiek nepavyksta „pakabinti“ merginos

Kai kurie svorio atsikratę žmonės sako, kad sulaukia didesnio priešingos lyties dėmesio. Tačiau mažesnis svoris nereiškia, kad meilės reikaluose padėtis pagerės. Iš tiesų kai kurie sulieknėjusieji teigia, kad nutukimo sukelta stigma persekioja juos ir atsikračius svorio.

Ir tai nėra tik jų vaizduotės vaisius. Vieno žurnale „Sociological Inquiry“ aprašyto mokslinio tyrimo rezultatai atskleidė, kad kai kurie žmonės dvejoja, ar palaikyti romantiškus santykius su daug svorio atsikračiusiu žmogumi. Kodėl? Jie bijo, kad tas žmogus vėl priaugs svorio. Tačiau neleiskite, kad tokios išvados sutrukdytų jums siekti meilės. Jeigu žmogus nenori su jumis būti vien dėl to, kad anksčiau buvote didesnis, tai paprasčiausiai reiškia, kad tai ne jūsų žmogus.

Jums gali reikėti vartoti mažiau vaistų

Jau žinote, kad atsikračius antsvorio, sumažėja širdies ligų ir diabeto rizika. Tačiau ar žinojote, kad atsikračius svorio galite atsikratyti ir jau esamų ligų arba gerokai sumažinti jų simptomus? Dėl to jums reikės vartoti mažiau vaistų arba visai nustoti juos vartoti.

Mažesnis svoris gali nepridėti daugiau pasitikėjimo

„Nesu kalbėjęs su žmogumi, kuris būtų atsikratęs didelio svorio ir tuo pačiu būtu atsikratęs problemų, susijusių su pasitikėjimu savimi, – sakė 60 kg atsikratęs Harvardo universiteto studentas Johnas Janetzko. – Ir esu tikras, kad jeigu būtumėte pakalbėję su tokiu žmogumi pačioje pradžioje, jis neabejotinai būtų pasakęs, kad automatiškai jaustųsi gerai, jeigu atsikratytų svorio.“

Nepaisant to, kad gerokai sulieknėjo, J. Janetzko nesijaučia lieknas. Kai kuriems žmonėms toks jausmas kyla dėl to, kad nepaisant didžiulio svorio praradimo, jie vis dar mano, kad jų kūnai neatitinka visuomenės nustatytų aukštų grožio standartų. Kiti nepasitiki savimi dėl odos pertekliaus ar strijų.

Mažesnis svoris laimės nepridės

Daugelis žmonių sieja svorį su laime, tačiau mažesnis svoris ne visuomet prideda laimės. Tai nėra panacėja. Tam, kad jaustumėtės laimingi, turite išspręsti savo emocines problemas. Galbūt būtent dėl jų jūs ir priaugote svorio. Kreipkitės profesinės pagalbos, jeigu jaučiate, kad jums jos reikia.

Pasikeičia maisto skonis

Keista, bet tai yra tiesa. Sulieknėjusiems žmonėms maistas gali būti skanesnis. Stanfrodo universiteto mokslininkai nustatė, kad antsvorio turinčių vyrų skonio receptoriai yra ne tokie jautrūs, kaip lieknesnių vyrų. Taip gali būti dėl to, kad antsvorio turinčių žmonių skonio receptoriai tiesiog yra „persidirbę“. Tai taip pat gali būti susiję su hormoniniais pakitimais, kurie įvyksta keičiantis svoriui.

Viskas vyksta greičiau

Vieną iš labiausių neįtikėtinų ir juokingiausių atsakymų apie svorį „Reddit“ forume pareiškė vartotojas Justcallmezach, kuris neseniai atsikratė nemažai kilogramų: „Buvau tiesiog šokiruotas, kai pirmą kartą sulieknėjęs pasivažinėjau gokartu. Jis tiesiog skriejo trasa. Pamaniau, kad jie juos gal atnaujino. Tačiau vėliau suvokiau, kad jiems daug paprasčiau važiuoti, kai tenka vežti gerokai mažiau kilogramų“.

Sumažėja vėžio rizika

Nors dauguma žmonių žino, kad tokie dalykai, kaip rūkymas ir saulės perteklius, gali padidinti vėžio riziką, retas kuris žino, jog nutukimas taip pat yra siejamas su vėžiu: nutukimas organizme sukelia ligas sukeliantį uždegimą. Tai blogoji žinia. Geroji žinia yra ta, kad uždegimas mažėja svoriui sumažėjus vos 5 proc., rodo organizacijos „Cancer Research“ tyrimas, kuriame dalyvavo menopauzę išgyvenusios moterys.

Mažiau prakaituojate

Kai turite antsvorio, iš esmės 24 valandas per parą septynias dienas per savaitę dėvite „riebalų liemenę“. Riebalai veikia, kaip izoliacinė medžiaga, dėl kurios kyla kūno temperatūra. Štai kodėl didesnio svorio žmonės daugiau prakaituoja, negu lieknesni žmonės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)