Nesunkiai pasigaunamos karpos: neleiskite joms prikibti

Naujausioje daktaro Jean-Christophene Charrie ir Marie-Laure de Clermont-Tonnerre knygoje „Jūsų sveikatai: natūralios priemonės ištisus metus“ (2016, leidykla „Tyto Alba“) rašoma, kad pėdų karpomis dažnai užsikrečiame prie baseino. Šis negalavimas nėra pavojingas, bet gali sukelti šiokių tokių nepatogumų. Svarbu, kuri pėdos dalis pažeidžiama. Žinoma, jei karpa įsitaisys toje pado dalyje, kuria remiatės, bus nepatogu vaikščioti, jūs nevalingai keisite atramos tašką ir jūsų laikysena ilgainiui pasidarys netaisyklinga. O tada prasidės bėdos, nes netaisyklinga kūno padėtis sukels nugaros skausmus, ims skaudėti sprandą, klubus, kelius, kulkšnis, o kartais, nors tai jums gali atrodyti labai keista, gali atsirasti nedidelių regėjimo sutrikimų ir jūsų akys ims pavargti.

Beje, jei nieko nedarysite, gali atsirasti ir daugiau karpų. Tada jų atsikratyti bus daug sunkiau. Žmogaus papilomos virusas sukelia hiperkeratozę, tai yra ima didėti epidermis (paviršinis odos sluoksnis, kuriame prasideda keratozė, dėl kurios mūsų oda yra labai tvirta) ir oda sustorėja.

Labai atsparus virusas

Virusas užkrečia jūsų pėdą tiesioginio kontakto metu, pavyzdžiui, prisilietus prie užkrėsto kūno, bet dažniausiai pėdų karpomis užsikrečiama paprasčiausiai pėdinant žeme. Sausame paviršiuje virusas gali išgyventi 7 dienas. Kad susiformuotų karpa, turi praeiti 2–6 mėnesiai, o kad virusas įsiskverbtų į odą, pakanka menkiausio pažeidimo. Jo vystymasis priklauso mažiausiai nuo 2 dalykų:

– jūsų imuninės sistemos, kuri turėtų sunaikinti virusą vos jam patekus į organizmą. Bet ji nelabai gali paveikti virusą epidermyje, ten nėra kraujagyslių. Hiperkeratozė yra tarsi epidermio skydas;
– antraeilių augimą skatinančių veiksnių, nes tai daro įtaką hiperkeratozės vystymuisi. Vaikai užsikrečia dažniau nei suaugusieji, nes jų kūnas sparčiai auga. Vienas jaunas mano pacientas, pasiekęs brandos laikotarpį, apstulbęs pareiškė, kad jam karpos pačios ėmė nykti. Buvo sunku jam paaiškinti, kad aš čia niekuo dėtas, tai tik rodė, kad jis jau nebeaugs...

Knyga „Jūsų sveikata: natūralios priemonės ištisus metus“ (Tyto Alba)

Kaip atsikratyti karpų

Svarbiausia nedelsti, imkitės veikti vos pamatęs atsiradusią karpą. Iš tikrųjų, kuo ilgiau lauksite, tuo labiau storės keratino sluoksnis ir bus sunkiau išgydyti karpą natūraliomis priemonėmis.

Mano receptas nuo karpų
Geriausias vaistas, kurį visi turime namie, yra česnakas! Taigi jums pravers:
* česnakas;
* bespalvis nagų lakas.

Vartojimo būdas

Nulupkite česnako skiltelę ir perpjaukite ją pusiau, kad galėtumėte išimti daigą. Česnaką sutrinkite. Ant sveikos odos aplink karpą užtepkite nagų lako. Paskui užtepkite ant karpos truputį česnako košės. Apvyniokite nepralaidžiu tvarsčiu ir kartokite šią procedūrą kiekvieną dieną, kol karpa visai išnyks.

Dėmesio: sutrintas česnakas naikina keratiną, teikiantį odai tvirtumo! Kad taip nenutiktų, reikia, kad oda liktų nepažeista, o ją apsaugos lakas, užteptas aplink karpą. Kita svarbi česnako savybė yra ta, kad jis turi virusus naikinančio eterinio aliejaus, taigi žudo juos.
Gydymo trukmė priklausys nuo karpos dydžio.

Ko nereikia daryti

Viena iš mano pacienčių nelabai tikėjo sutrinto česnako poveikiu. Kartą skubėdama ji neapsaugojo odos aplinkui karpą. Be to, uždėjo per daug česnako, manydama, kad procesas bus spartesnis. Bet pakliuvo į bėdą! Skubiai sutvarsčius, česnako perteklius pasklido aplink karpą. Rezultatas: didelis nudegintas plotas ir su tuo susiję nepatogumai, trukę ilgiau nei savaitę. Paskui ji viską atliko, kaip dera, karpa išnyko per 2 savaites ir daugiau niekada nebeataugo. Užtikrinu jus, kad šiandien ši mano pacientė tiki česnako galia.

Jei jūsų sode auga figmedis

Yra ir kitų natūralių vaistų. Nusiskinkite figą arba nedidelę figmedžio šakelę. Toje vietoje, kur medis bus pažeistas, ištrykš baltas skystis. Tepkite po lašą ant karpos kiekvieną dieną, kol karpa išnyks. Figmedžio lateksas nenaikina virusų, bet vis vien jis labai veiksmingas. Primenu, kad sveiką odą galite apsaugoti laku. Nepamirškite, kad figmedžio syvai labai graužia (žr. 83 psl.).

Dar vienas gražus geltonžiedis augalas – ugniažolė – vadinamas „augalu nuo karpų“. Nupjovus jo stiebą, ima tekėti geltonos sultys. Kiekvieną dieną jomis tepant karpą, ji sunyks. Ugniažolių, kaip ir figmedžių, syvai nenaikina virusų, jie veikia tik keratiną.

Gleivinės uždegimas ir chloras

Kai kurių moterų gleivinės yra jautrios baseinų chlorui. Viena mano pacientė, plaukiojanti baseine jau keletą dešimtmečių, pasakojo, kad perka vazeliną ir gausiai tepa juo išorinius lytinius organus prieš vilkdamasi maudymosi kostiumėlį. Vazelinas nepraleidžia vandens, vadinasi, vanduo nuteka ir nepatenka ant gleivinių, taigi jų neveikia ir baseino vandenyje esantis chloras. Ji dar pridūrė, kad tada, kai buvo jauna ir nedėvėjo baseine akinių, per varžybas tepdavo vazelinu akių vokus.

Taigi norėdamas išvengti visų chloro sukeliamų bėdų (jei jums pasisekė ir jūs turite baseiną), užuot pylęs į vandenį chloro, geriau rinkitės vario sulfatą. Jei laikysitės nurodytų dozių (ne daugiau kaip 0,2 mg/l), gleivines tikrai apsaugosite nuo chloro.

Plaukai, oda ir chloras – nesuderinama

Kadangi chloras veikia jūsų odą, rekomenduoju po baseino nusiprausti duše su avižų koloidiniu aliejumi, kurio yra visose Prancūzijos vaistinėse. Jis nelabai putoja, bet nuplauna odą ir ją maitina. Po dušo ištepkite kūną daugiametės saulutės (Bellis perennis) aliejumi.

Gerai išskalaukite plaukus švariu vandeniu, bet nenaudokite šampūno kiekvieną dieną, nes neišvengsite problemų! Jums kels neviltį pernelyg nuvarginti, sausi ir lūžinėjantys plaukai. Pakanka 3 kartus per savaitę juos plauti vaikams skirtu šampūnu. Bet jei elgėtės, kaip patarėme, o jūsų plaukai vis tiek negražūs, nenusiminkite – dar niekas neprarasta. Štai keletas patarimų.

Jei plaukai riebūs

Į dubenį įberkite žaliojo molio miltelių, užpilkite juos vandeniu, įmeskite apelsinmedžių žiedų ir palikite bent 4 valandoms. Užtepkite masę ant išskalautų dar drėgnų plaukų, paskui apriškite juos celofanu, kad molis ilgiau neišdžiūtų. Laikykite 10 minučių. Medine mentele atsargiai nukrapštykite molį ir kruopščiai išskalaukite plaukus. Paskui perplaukite juos švelniu šampūnu.

Receptas, kaip prižiūrėti sausus ir lūžinėjančius plaukus

Paimkite iš šaldytuvo šiek tiek nesūdyto sviesto ir palikite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų (vasarą suminkštės gana greitai). Nedideliame dubenėlyje išmaišykite sviestą su trupučiu citrinų sulčių. Paskui šiuo tepalu tepkite plaukus (prieš tai juos išskalavęs), kol jie dar drėgni. Užsidėkite ant galvos popierinę kepuraitę (kaip virėjų ar chirurgų) ir laikykite geras 10 minučių. Nuvalykite popieriniu rankšluosčiu, paskui išplaukite plaukus švelniu šampūnu. Jei jūsų plaukai šviesūs, dar kartą išskalaukite juos šaltu vaistinių ramunių žiedynų užpilu.

Receptą galite supaprastinti – tepkite plaukus sviestmedžių sviestu, MONOI aliejumi, švelniu migdolų arba alyvuogių aliejumi.

Daugiau vertingų patarimų rasite naujausioje daktaro Jean-Christophene Charrie ir Marie-Laure de Clermont-Tonnerre knygoje „Jūsų sveikatai: natūralios priemonės ištisus metus“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)