Ekspertė taip sureagavo į „National Obesity Forum“ parengtą ataskaitą, kurioje teigiama, kad riebalai padeda spręsti nutukimo problemą ir užkerta kelią antrojo tipo diabetui. Organizacijos atstovai pabrėžė, kad mažai riebalų turinčios dietos propagavimas „turi katastrofiškų padarinių sveikatai“ ir neturėtų būti toleruojamas.

„National Obesity Forum“ atstovas Aseemas Malhotra teigia: „Galima drąsiai teigti, kad patarimas rinktis mažai riebalų turinčią dietą yra bene didžiausia šiuolaikinės medicinos klaida“.

„Privalome skubiai pakeisti žinutę visuomenei ir spręsti nutukimo bei antrojo tipo diabeto problemą. Valgykite riebalus – būsite liekni. Nebijokite riebalų. Riebalai naudingi sveikatai“, – sakė A. Malhotra.

Nepaisant skambių pareiškimų, riebalus liaupsinanti „National Obesity Forum“ ataskaita sulaukė daug kritikos strėlių.

A.Tedstone į publikaciją sureagavo pareikšdama: „Atsižvelgiant į visus turimus įrodymus, raginimas valgyti daugiau riebalų, vartoti mažiau angliavandenių ir liautis skaičiavus kalorijas, yra mažų mažiausiai neatsakingas“.

Anot ekspertės, „National Obesity Forum“ remiasi vos 43 moksliniais darbais, iš kurių keli net nėra verti tokio pavadinimo.

„Kai įtakingi ekspertai pareiškia, kad žmonės turėtų valgyti daugiau riebalų (konkrečiai sočiųjų riebalų), kyla realus pavojus visuomenės sveikatai. Per didelis sočiųjų riebalų kiekis dietoje padidina cholesterolio kiekį, o tai tiesus kelias į širdies problemas ir net mirtį“, – pabrėžia ekspertė.

„Royal Society for Public Health“ ataskaitą pavadino „paprasčiausiu skambių teiginių, nepagrįstų apibendrinimų ir spekuliacijų kratiniu“.

Prieštaringai vertinamoje ir daug kritikos sulaukusioje ataskaitoje teigiama:

Valgant riebalus, nestorėjama;

Sotieji riebalai nesukelia širdies ligų, riebūs pieno gaminiai netgi atlieka apsauginę funkciją;

Reikia vengti apdoroto maisto, kuris žymimas kaip „neriebus“, „mažinantis cholesterolio kiekį“ ir t.t.
Krakmolingų ir perdirbtų angliavandenių reikia vengti, nes jie didina antrojo tipo diabeto riziką;

Rūpinatės savo sveikata? Atsisakykite cukraus;

Būtina vengti pramoninio daržovių aliejaus;

Žmonės turi liautis skaičiavę kalorijas;

Nebūna blogos dietos;

Užkandžiavimas sukelia antsvorį ir nutukimą;

Įdomu tai, kad ataskaitoje pabrėžiama, kad žmonės pernelyg daug dėmesio skiria kalorijoms ir jų skaičiavimui, nors iš tikrųjų „visai nesvarbu, kiek kalorijų yra viename ar kitame patiekale“. Maža to, akcentuojama, kad teiginys, esą „per didelis kalorijų skaičius sukelia antsvorį ir nutukimą“, yra klaidingas.

Glazgo universiteto profesorius Naveedas Sattaras sako, kad ši ataskaita – „gera, bloga ir bjauri“.
Jis palaiko raginimą liautis užkandžiavus, tačiau pabrėžia, kad riebalai tikrai nepadės užkirsti kelio nei nutukimui, nei antrojo tipo diabetui.

Profesorius teigia, kad ataskaitos rengėjai rinkosi jiems palankius įrodymus ir labai daug svarbių faktų tiesiog praleido pro akis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)