Įstaigai vadovaujanti Kornelija Mačiulienė DELFI patvirtino skaudžios nelaimės faktą, tačiau pabrėžė negalinti atskleisti pacientės sveikatos detalių. Direktorė aiškino, kad vaisiaus mirtį lemia daug faktorių ir ne visi priklauso nuo medikų kompetencijos.

„Vaisiaus žūčių būna visur ir visada. Nelaimė įvyko ne gimdymo metu, o dar net nesuėjus 41 gimdymo savaitei. Daug detalių suteikti negaliu, nes pacientės privatumą saugo įstatymai. Taip įvykti gali dėl ūmaus vaisiaus širdies sustojimo, dėl įgimtos patologijos, kurią ne visada galima pamatyti, dėl moters streso, visokių ligų.

Kornelija Mačiulienė
Peržiūrėjau moters ligos istoriją. Kiekvieną dieną triskart būdavo tikrinami ir užrašomi vaisiaus širdies tonai, ją vizituodavo ir tikrindavo gydytojai“, - pasakojo K. Mačiulienė.

Moteris Vilniaus gimdymo namuose gulėjo nuo penktadienio.

„Nelaimės stacionare įvyksta labai retai. Dažniausiai moteris atvyksta jau su žuvusiu vaisiumi – kai nustoja jausti judesius ar kas nutinka. Tada pacientė atvyksta gimdymui ar užsirašyti konsultacijai ir vaisiaus širdies tonų nepavyksta užfiksuoti. Tačiau tai dažniau nutinka namie. Tuo metu stacionare tonai rašomi reguliariai ir dažniausiai pavyksta „pagauti“ paskutiniuosius dūžius. Šiai minėtai pacientei paskutinis tikrinimas praėjo normaliai. Tada, po kelių valandų, kai vėl atėjo metas užrašyti tonus, gydytojai jų neberado“, - apgailestavo direktorė.

Ji pabrėžė, kad pacientei buvo dar ne laikas gimdyti, mat tik šiandien nėštumas pasiekė 41 savaitę. Nėštumas laikomas užsitęsusiu, kai viršijama 42 savaitė.

„Tokių nelaimių, deja, buvo ir bus visame pasaulyje – ne viskas nuo medikų priklauso“, - sakė K. Mačiulienė.

Sveikatos apsaugos ministerijos Vaisiaus žūties metodikoje rašoma, kad vaisiaus žūtį gimdoje dažniausiai lemia vaisiaus raidos patologija, įgimta vaisiaus infekcija, kraujavimas, preeklampsija ir motinos cukrinis diabetas.

Jei nėštumas normalus, bendrosios praktikos gydytojas ar akušeris pirminės sveikatos priežiūros centre stebi nėščiąją iki 41 savaitės. Pasiekus šią ribą, paciente jau rūpinasi gydytojas akušeris. Viršijus 41 savaitę, rekomenduojama gimdymą sužadinti, o pasiekus 42 savaitę - tai padaryti jau būtina.

Per metus - beveik pusantro šimto mirčių

Higienos instituto Mirties atvejų ir jų priežasčių valstybės registro laikinai vadovo pareigas einanti Vilė Cicėnienė DELFI informavo, kad 2014 m. buvo registruotos 139 negyvagimių atvejai - 59 berniukai ir 80 mergaičių. Per pirmas 6 gyvenimo dienas 2014-aisiais mirė dar 50 kūdikių.

„Pagrindinė vaisiaus žūties priežastis - perinatalinio laikotarpio ligos. 113 ir 139 mirčių lėmė intrauterinė hipoksija, t.y. kvėpavimo ir širdies bei kraujagyslių sistemų sutrikimai. Dar 8 vaisiaus mirtis lėmė vaisiaus asfiksija - deguonies stoka“, - aiškino V. Cicėnienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (521)