Embriono amžius, taip pat informacija apie motinos sveikatą neskelbiama.

„Tai pirmasis Zikos viruso sukeltas įgimto defekto atvejis, užregistruotas Puerto Riko teritorijoje“, – pareiškė vyriausioji salos-valstybės epidemiologė Brenda Rivera.

Pasak epidemiologės, diagnozę patvirtino JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrai.

„Embrionui nustatytas sunkus mikrocefalijos atvejis“, – sakė Rivera.

Puerto Rike Zikos virusu infekuotų žmonių skaičius siekia maždaug 700 žmonių. Tarp susirgusiųjų – bent 65 nėščiosios moterys, kurios šiuo metu yra stebimos medikų.

Įtariama, kad kūdikių mikrocefaliją gali sukelti Zikos virusas, todėl jis ypač pavojingas nėščiosioms. Šiuo metu vyksta moksliniai tyrimai dėl spėjamų sąsajų tarp Zikos ir mikrocefalijos. Jau įrodyta, kad virusas sukelią rimtą ligą – Guillain-Barre sindromą.

Uodų pernešamas Zikos virusas šiuo metu pirmiausiai siautėja Pietų Amerikoje, ypač – Brazilijoje. Virusą nešioja uodai Aedes aegypti. Zikos karštligė pirmą kartą buvo aptikta 1947 metais Ugandoje, bet iki pastarojo meto manyta, kad ji žmogui nepavojinga.

Zikos virusas sukelia aukštą temperatūrą, konjunktyvitą, galvos ir sąnarių skausmus, uždegimo procesus, kartais – pykinimą ir vėmimą, skrandžio sutrikimus ir skausmus. Ligos protrūkių užfiksuota Azijoje, Afrikoje, Pietų ir Šiaurės Amerikoje, Ramiojo vandenyno regione.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją