Johnso Hopkinso universiteto mokslininkai įspėja, kad kai kurios šukuosenos gali skatinti trakcinę alopeciją – laipsnišką plaukų slinkimą dėl žalos, kurią plaukų šaknims padaro besikartojantis ar ilgai trunkantis tempimas.

Būtent tokią žalą plaukams daro plaukų šukavimas į tvirtas uodegas, tvirtas pynimas ar plaukų vėlimas į kasas. Plaukus tempia ir prisegamos bei priauginamos sruogos, rašo svetainė techtimes.com.

19 tyrimų apžvalga nustatė „stiprų ryšį“ tarp trakcinės alopecijos ir galvos odą tempiančių šukuosenų, kurios itin paplitusios tarp afroamerikiečių. Skaičiuojama, kad nuo plaukų slinkimo kenčia trečdalis šios grupės moterų ir pagrindine jų plaukų slinkimo priežastimi laikomos būtent tokios šukuosenos.

„Kadangi trūksta literatūros apie juodaodžių šukuosenų metodus, plaukų slinkimas šioje pacientų populiacijoje dermatologams kelia diagnostinių ir terapinių iššūkių“, - rašė autoriai, įvairius plaukų šukavimo ir priežiūros būdus suskirstę į aukštos, vidutinės ir žemos rizikos kategorijas.

Šios kategorijos paremtos folikului tenkančiu tempimo ir karščio stiprumu, svoriu bei tokių plaukų priežiūros priemonių kaip plaukų tiesinimo žnyplės ir kiti produktai poveikiu.

Tarp mažą riziką keliančių šukuosenų pateko laisvi kuodeliai, palaidi ir žemyn sušukuoti plaukai bei tokios plaukų priežiūros praktikos, kurioms nereikia daug cheminių plaukų priežiūros priemonių ir kurios nereikalauja tempti plaukus ir galvos odą. Tarp kai kurių vidutinės rizikos šukuosenų yra ir gana pavojingų šukavimo būdų, tačiau šios šukuosenos daromos su natūraliais, „neapdorotais“ plaukais, todėl jiems padaroma mažiau žalos.

Vidutinę riziką taip pat kelia permanentinės garbanos, tiesinimas karščiu bei perukai. Pastarieji tiesiogiai neskatina trakcinės alopecijos, bet silpnina patį plauką ir verčia jį lūžinėti. Plaukai pradeda slinkti tuomet, jei jie būna tempiami, aiškino mokslininkai.

Didžiausią pavojų keliančiomis šukuosenomis buvo įvardyti į kasytes suvelti plaukai, pintos kasos, garbanojimas ir prisegamos bei priauginamos sruogos, ypač jei jos tvirtinamos prie chemiškai ištiesintų plaukų. Visais šiais atvejais plaukai tempiami viena kryptimi, patiria papildomo svorio ir būna sutvirtinami. Tokie šukavimo metodai priverčia juos lūžinėti ir galiausiai iškristi.

Itin daug žalos daro priauginti plaukai, ypač jei klijai tepami tiesiai ant galvos odos.

Nors minėtoje apžvalgoje nenurodomas garantuotas priežasties ir pasekmės ryšys, šios šukuosenos laikomos pavojingesnėmis, nes jas darant plaukams būna sunkiau atlaikyti intensyvų tempimą, šukavimą ir traukimą.

Tiesa, autoriai įspėja, kad vien tik rekomendacijos atsisakyti tokių šukuosenų neduos trokštamos naudos.

„Gydytojai turėtų pasirengti kalbėtis su pacientais apie tokias šukuosenas, kurios maksimaliai apsaugo nuo plaukų slinkimo“, - teigė dermatologijos profesorė Crystal Aguh.

Savo rekomendacijose dermatologams ir kitiems sveikatos specialistams mokslininkai patarė laisviau šukuoti plaukus, kai daromos įtempimo reikalaujančios šukuosenos, ir periodiškai leisti atsipūsti plaukams nuo kasų pynimo, bangavimo ir pridėtinių sruogų. Taip pat reikėtų vengti į viršų sukeltų šukuosenų ir leisti plaukų folikulams pailsėti nuo tempimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)