Tarpiniai balandžio rezultatai „Eurovaistinėse“ taip pat rodo augimą - 43 proc. daugiau. Bene didžiausias pardavimų augimas - net 147 proc. - buvo Kėdainiuose.

Pasak tarnybos Vaistų saugumo ir informacijos skyriaus vedėjos Virginijos Zilėnaitės-Puodžiuvienės, visi Lietuvoje registruoti vaistai, kurių veiklioji medžiaga yra meldonio dihidratas, yra receptiniai, tačiau tarnyba neturi visų vaistinių tinklų duomenų apie jo pardavimus kovą, kai jau buvo kilęs dopingo skandalas. Pernai šio vaisto parduota panašiai, kaip ir užpernai.

Mildronatas – uždraustas

Kaip skelbia „Savaitraštis Kaunui“, nuo sausio 1 d. tarptautinė antidopingo agentūra WADA mildronatą įtraukė į draudžiamų preparatų sąrašą. Teigiama, kad vaistas tapo draudžiamu dėl jo sudėtyje esančios veikliosios medžiagos – meldoniumo. Šis vaistas yra skirtas širdies ir kraujotakos ligoms gydyti, kartu su kitais medikamentais naudojamas vyresniojo amžiaus žmonių širdies nepakankamumui bei krūtinės anginai gydyti.

Per keletą mėnesių dopingo kontrolieriams įkliuvo apie šimtą sportininkų, daugiausia rusų. Tarp garsių pavardžių: plaukikė Julija Jefimova ir tenisininkė Marija Šarapova. Rusaitė J.Jefimova draudžiamų preparatų vartojimu įtariama jau antrą kartą. Pranešama, kad mėginys paimtas ne per varžybas. Sportininkė gali būti diskvalifikuota iki gyvos galvos.

Mildronatas sukurtas Latvijoje prieš 32 metus. Jo išradėjas − mokslininkas Ivaras Kalvinis − TV3 televizijai tvirtino: „Esu įsitikinęs, kad daugybė aukščiausio lygio atletų vartojo mildronatą ir turėtų jį vartoti, kad apsisaugotų nuo per didelio krūvio. Jei krūvis per didelis, kardioraumenys ir jų ląstelės miršta, nes gauna per mažai deguonies. Jei vartojamas mildronatas, ląstelės išgyvena. Tai − lyg apsidraudimas ir užtikrinimas, kad sportininkas nemirs vykstant sporto renginiui.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)