Vakarinis arba naktinis darbas

Moterų, dirbančių pamaininį darbą po 20 valandos, arba kurių darbo grafikas nuolat keičiasi, menstruacijų ciklas 33 procentais atvejų būna nereguliarus. Paprastai joms būdingas arba labai trumpas ciklas (mažiau kaip 21 diena), arba, priešingai, – labai ilgas (40 dienų ir daugiau).

Tą parodė amerikiečių Kalifornijos universitete atliktas mokslinis tyrimas, kuriame dalyvavo 119 000 dirbančių moterų. Tyrimo rezultatai buvo paskelbti žurnale „Epidemiology reports“.

Visiškai nesvarbu, ar jūs sustambėjote, ar sulieknėjote: bet kuriuo atveju dėl to organizme prasideda hormonų svyravimai. Pavyzdžiui, staiga priaugus svorio (5 kg per mėnesį), kiaušidės pradeda gaminti daugiau testosterono, tai neigiamai atsiliepia ovuliacijai: ji sulėtėja, o kartais gali laikinai išvis sustoti.

Greičiausiai visos moterys yra girdėjusios, jog stresas gali paveikti menstruacijų ciklą, tačiau visos kažkodėl būname įsitikinusios, kad mums taip tikrai nenutiks.

Tikra tiesa: silpnoji lytis šiais laikais anaiptol nėra silpna – darbe mes susiduriame su vienokiomis ar kitokiomis problemomis, konfliktais, pretenzijomis, paskui analogiškas situacijas neretai sprendžiame dar ir namuose… Ir taip kiekvieną mielą dieną. Tačiau menstruacijų ciklą veikia ne tiek ilgalaikis stresas, kiek staigūs sukrėtimai (pavyzdžiui, darbo netekimas, skyrybos, liga).

Medikai šį faktą aiškina evoliucija, kuri mus užprogramavo išgyventi. Tad kai mus užgriūva netikėti išbandymai, organizmas pradeda „taupyti išteklius“ – taip pat ir itin vertingus skysčius, kuriems priskiriamas ir kraujas.

Pernelyg didelis fizinis krūvis

Treniruoklių salėje praleidžiate valandų valandas ir muštruojate savo kūną kaip profesionalūs atletai? Tuomet nesistebėkite, jei „jūsų dienos“ jums krečia išdaigas. Pernelyg didelius fizinius krūvius organizmas priima kaip ekstremalią situaciją, taigi irgi įjungia išteklių taupymo režimą.
Tam, kad prasidėtų ovuliacija, moters organizme privalo būti tam tikras kiekis riebalų, nes būtent juose kaupiasi estrogenas. Jeigu organizmas nesugeba pagaminti pakankamo šio hormono kiekio, nes neturi riebalų, kiaušinėlis nesubręsta ir ciklas sutrinka.

Pernelyg daug alkoholio

Vakarėliai ar pasilinksminimai su draugėmis kelias dienas iš eilės gali turėti rimtesnių pasekmių nei tik užtinę pajuodę paakiai ir iš skausmo plyštanti galva. JAV Nacionalinio piktnaudžiavimo alkoholiu ir alkoholizmo kontrolės instituto (National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism) duomenimis, dideli alkoholinių gėrimų kiekiai ne tik trikdo kepenų bei kitų organų darbą, bet ir lemia nereguliarų menstruacijų ciklą. Alkoholis gali laikinai padidinti estrogeno ir testosterono lygį, dėl to sutrinka ovuliacijai būtinas normalus hormonų fonas.

Bakterinės infekcijos, uždegimai dubens srityje arba venerinės ligos gali būti gimdos uždegimo priežastis. O tai jau tiesus kelias į menstruacijų ciklo sutrikimą. Užtikrinti simptomai tokiomis aplinkybėmis – skausmingas šlapinimasis, skausmai apatinėje pilvo dalyje, skausmas arba niežulys makštyje, nebūdingos išskyros.