Susidomėję stipriomis rankomis ir jų galimybėmis, nurodytu numeriu susisiekiame su masažo meistre.

„Jei norite, kad atlikčiau prostatos masažą, turite porą valandų nevalgyti, pasidaryti klizmą arba gerai išsituštinti. Apžiūra trunka nuo 2 iki 10 minučių. Ją darau su vienkartinėmis pirštinėmis. Atitinkamu aliejumi įtrinama išeinamoji anga ir masažuojama tol, kol išeina sekreta“, - ramiu balsu DELFI darbuotojui telefonu aiškina Barbora.

„Jei yra guziukų prostatoj, tai jau daromas kitas kursas. Neapžiūrėjus, nieko negaliu pasakyti. Mediciniškai prostatos masažas atliekamas vidutiniškai tris minutes, tenka ir 10 minučių daryti, bet ne ilgiau. Apžiūra kainuoja 20 eurų. Su atvykimu“, - gerą sandėrį žada pašnekovė.

Kitame laido gale „kabantį“ kolegą ji nuramina, aiškindama, kad daro ne tik prostatos, tačiau ir įprastinius masažus. Tiesa, žodis „įprastinis“ čia nelabai tinka, atsižvelgiant į tai, kaip meistrė sudaro programą.

„Darau ir kitus masažus. Yra pagrindinis – taškinis masažas, kurio esmė, masažuoti tam tikrus taškus. Tokio masažo reikia, kai yra problemų, bet dabar, pavyzdžiui, kone 80 proc. žmonių turi stuburo problemų, rankų, juosmens. Pas mane žmonės darosi kursus. Jie gauna kažkokią programą, kuri sudaroma pagal žmogaus kraujo grupę, gimimo metus ir tada žiūriu, derinu, ką galima, o ko ne“, - aiškina ji.

DELFI darbuotojas pokalbį vėl pakreipia prie įdomiausios dalies – prostatos masažo. Klausia, o ar neskaudės? Barboros balsas tamsa sodresnis, raminantis.

„Na, aš jau pasistengsiu kaip nors. Aišku, pirmą kartą darysitės... Aš suprantu, vyrai kartais gėdinasi, bet jei pas jus ten viskas gerai, jums neskaudės. Jei bus problemų, jums skaudės. Yra žmonių, kurie turi problemų, tai jiems iškart prisilietus prie išeinamosios angos, skauda. Tada reikia darytis kursą, viskas atliekama labai atsargiai. Buvo toks vienas kaunietis. Jam tą dieną reikėjo darytis operaciją, tai aš jam patariau darytis kursą ir jam viskas susitvarkė. Pirmą kartą jam viską skaudėjo, ten pilna guzų buvo, prisiliest nebuvo galima. Kaip su mažu vaiku reikėjo“, - pasakoja ji ir priduria, kad problemų dažniausiai turi tie vyrai, kurie gyvena be moterų.

„Tai aš jiems paskui sakau – susiraskite žmoną. Ne meilužę, o žmoną“, - prostatos gydymo žiniomis dalijasi pašnekovė.

„Paskui nori-nenori išleidi tą spermą. Nors pagal prostatos masažą, reikėtų sustoti iki sekreto. Vis tiek žmonės nori prostatos masažo, o išeina ta visa sperma. Čia toks geras jausmas, aišku. Bet čia reikėtų, jei problemų yra“, - toliau savo paslaugą reklamuoja Barbora.

Kadangi po šio argumento vyriškio balse abejonė tik sustiprėjo, Barbora ramina, kad šiame darbe ji – senas vilkas.

„Vaistų aš nenaudoju. Aš jau daug metų dirbu. Prostatos masažą darau kokius 3-4 metus. Tuos visus dalykus aš labai žinau, kadangi daugiau gilinuosi į viską be vaistų, natūralų gydymą be vaistų.

Populiari paslauga. Kreipiasi vyrai. Matot, aš du su pusę metų buvau Ispanijoje, tik gruodžio mėnesį grįžau ir ten biški dirbau. Ispanai išvis labai apleisti. Lietuvoje, natūralu, vyrai ateina pasidaryti prostatos masažą kaip ir atsipalaidavimui. Bet tai yra gerai tokie dalykai. Jei jau vyrai eina darytis prostatos masažą, kažkas yra šeimoje arba vyrai be žmonų gyvena. Arba, kaip būna, vyras viename kambaryje, moteris – kitame. Tai natūralu, kad vyras turėtų išleisti spermą. Prostata yra tas pats, kaip ir spermą išleist“, - neginčijamu argumentu reziumavo masažo meistrė.

Kažką suniurnėjęs, DELFI darbuotojas sako vėliau suderinsiantis masažo laiką ir padeda ragelį.

Vakarų medicinoje netaikoma

Gera žinia ta, kad prostatos masažas – nėra iš piršto laužta procedūra. Ji taikoma dviem atvejais – seksualinio patenkinimo bei medicininiais tikslais. Prostata yra nedidelė maždaug graikinio riešuto dydžio ir pavidalo liauka. Ji yra po šlapimo pūsle ir supa apatiniąją šlaplės – šlapimtakio, kuriuo pro varpą išteka (pasišalina) šlapimas ir sėkla, – dalį. Prostata gamina tirštą vaiskų skystį, kuris sumišęs su sperma sudaro sėklinį skystį.

Diagnozuojant dažniausias prostatos ligas - ūmų ir lėtinį prostatitą bei prostatos vėžį – gydytojai urologai atlieka digitalinį rektalinį tyrimą. Gydytojas, apsimovęs guminę pirštinę, įkiša į tiesiąją žarną pirštą ir čiuopdamas nustato, ar prostatoje nėra kietų, padidėjusių ar pakitusios formos sričių. Tyrimas trunka vos keletą minučių.

1990 m. grupelė gydytojų bandė įrodyti, kad prostatos masažas, derinant jį su antibiotikais, gydo chronišką bakterinį prostatitą. Akivaizdžių rezultatų negauta, tad bandymai nuėjo perniek. Naujesniuose tyrimuose šios procedūros poveikis taip pat nublanksta, ją lyginant su medikamentiniu gydymu. Dėl to Vakarų medicinoje prostatos masažas nelaikomas gydančiu. Tiesa, šią procedūrą vis dar taiko, pavyzdžiui, kinai.

Sovietinių laikų palikimas

Todėl nenuostabu, kad susisiekus su Kauno klinikų Urologijos klinikos gydytoju urologu dr. Ramūnu Mickevičiumi, masažo meistrės skelbimas gero įvertinimo nesulaukė.

„Egzistuoja prostatos masažas kaip gydomoji priemonė, o ne sekso įrankis. Jis atliekamas vyrams, kurie serga dažniausiai lėtiniu prostatitu. Kitu atveju tai naudojama, kai gydytojui reikia atlikti tyrimą. Aš pats tai taikau labai retai. Tai yra sovietinių laikų palikimas, kurį kartais, kai svyra rankos, tenka atlikti. Kartais veikia“, - sakė R. Mickevičius.

Jo teigimu, atliekant tokį masažą pakenkti sunku, tačiau reikalinga patirtis, mat pati procedūra – gana skausminga.

Tinka ne visiems

Urologas Antanas Balvočius aiškino, kad prostatos masažas atliekamas tik esant atitinkamoms indikacijoms, tad jį daryti galima tikrai ne visada ir ne visiems.

„Tai yra diagnostinė ir gydomoji procedūra, kurią, esant atitinkamoms indikacijoms, atlieka gydytojai-urologai. Jei esant ūmiam prostatos uždegimui kas nors ims „spaudalioti“ prostatą, situacija tik pablogės. Infekcija gali išplisti dar plačiau. Susidūręs nesu, tačiau esu skaitęs, jog, pavyzdžiui, Amerikoje po neprofesionalo procedūros buvo fiksuotos tiesiosios žarnos komplikacijos“, - sakė A. Balvočius.

Gydytojas pabrėžė, kad vyresnio amžiaus žmonėms tokia procedūra labiau pakenks, nei padės – gali prasidėti „pikti“ procesai prostatoje.

„Dažniausiai tai nėra maloni procedūra. Esant uždegiminiams reiškiniams, tai būna skausminga arba labai skausminga. Jei didesnių problemų nėra, yra įvairiausių situacijų, kai ši procedūra būna ir maloni. Juk yra visokių vyrų, pavyzdžiui, kurie priklauso mažumoms, retais atvejais jiems gali būti malonu“, - svarstė jis.

Į teismą už vyrų žalojimą

Profesorius, habilituotas daktaras urologas Balys Dainys, išgirdęs situaciją, buvo griežtesnis. Pirmiausia, jo teigimu, pats geriausias prostatos masažas yra natūralus. O natūralus masažas – tai seksas.

„Jokio kito masažo prostatai daugiau nereikia. Čia iš senovės laikų atėjęs paprotys masažuoti prostatą su pirštu ar dar kuo nors. Dabar niekas to jau nedaro. Atsisakyta ir gal net jau uždrausta. Rimtoje šalyje jūs niekur to nerasite.

Jei ši moteriškė teikia sekso paslaugas, tai gerai – prostatai nuo to ne blogiau. Tačiau jei ji masažuoja kaip nors kitaip, tai jau blogai. Supraskite, aš su juoko doze sakau, tačiau iš tikrųjų niekas prostatos nebemasažuoja. Tokią veiklą šiai moteriai reikėtų uždrausti“, - įsitikinęs profesorius.

B. Dainys sakė taip pat, kai prireikia, tikrinantis prostatą pirštais, tačiau tai reikia daryti labai švelniai ir jokiu būdu ne masažuoti: pasižiūrėti pristatos dydį, jos skausmingumą, paburkimą, įtempimą ir t.t.

„Masažą daro nebent bananinėse respublikose. Jei ši moteriškė teikia sekso paslaugas, prostatai yra gerai, tačiau vyrai lai pasisaugo, kad negautų kokios nepageidautinos ligos. Tačiau kalbant rimtai – tokią moteriškę reikėtų iškart į teismą už vyrų žalojimą“, - reziumavo pašnekovas.

Be licencijos - niekaip

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba DELFI paaiškino, kad masažas yra licencijuojama asmens sveikatos priežiūros, neskirstoma į gydomąjį ar negydomąjį, atpalaiduojantį ar dar kitokį. Kaip ir bet kuri kita licencijuojama asmens sveikatos priežiūros paslauga, masažo paslauga gali būti teikiama tik įstaigoje, turinčioje teisę užsiimti asmens sveikatos priežiūra (turinčioje licenciją ir tik specialisto, turinčio teisę verstis tokia praktika)

„Galiojantys teisės aktai nustato, kad masažuotojas privalo turėti sveikatos priežiūros specialisto -masažuotojo – spaudo numerį. Informacija apie <...> spaudo numerius ir <...> licencijas yra vieša ir prieinama kiekvienam suinteresuotam asmeniui“, - teigė tarnybos direktorė Nora Ribokienė.

„Prostata yra viena iš vyro lytinių liaukų. Medicinos mokslo ir praktikos sritis, be kita ko, apimanti vyro lytinių organų, taigi ir prostatos, ligų diagnostiką, gydymą ir profilaktiką, yra urologija. Taigi prostatos ligų gydymas, diagnostika ir profilaktika skirtina gydytojo urologo kompetencijai. Gydytojas urologas verstis medicinos praktika gali tik turėdamas galiojančią <...> licenciją ir tik įstaigoje, turinčioje teisę užsiimti asmens sveikatos priežiūra ir teikti urologijos paslaugas“, - rašoma atsakyme DELFI.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (373)