Nuo seno ne tik dilgina, bet ir gydo

Dar viduramžių Europoje dilgėlė buvo vartojama mažinti susikaupusių skysčių ir druskų kiekį organizme bei sąnarių skausmams malšinti. Šimtus metų šie augalai buvo naudojami kovojant su raumenų bei sąnarių skausmais, egzema, artritu, podagra. Dilgėlės sudėtyje yra biologiškai aktyvių junginių, mažinančių uždegimus, todėl kai kurie gydytojai šią žolę vadina efektyviausia priemone nuo uždegimų.

Įprasti vaistai nuo uždegimų ne tik gydo, bet ir sukelia nemalonius šalutinius poveikius. Dažnai vartojami šie vaistai praranda veiksmingumą, sukelia silpnumą, nemigą ir aukštą kraujospūdį. Dilgėlė šių pavojų nekelia ir nesibaiminant gali būti vartojama reguliariai daugybės ligų gydymui.

Dilgėlės gydomosios savybės vis dar tiriamos ir nuolat atsiranda naujų šios žolės panaudojimo būdų. Dilgėlė vadinama Alzheimerio bei inkstų akmenų priešnuodžiu, malšina PMS keliamus nepatogumus ir netgi stabdo plikimą.

Kraujo centro gydytoja Janina Uškevič teigia, jog dilgėlės turi įtakos hemoglobino koncentracijai kraujyje – jos pakelia hemoglobino rodiklį. „Hemoglobino koncentracija yra vienas svarbiausių rodiklių norint tapti kraujo donoru. Hemoglobino kiekis donoro kraujyje privalo būti ne mažesnis kaip 125 g/l moterims ir ne mažesnis kaip 135 g/l vyrams.“

Mažina cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje

„Tikrieji sveikuoliai jau kapstosi dilgėlynuose: vieni kasa šaknis, kiti skina jau spėjusius sužaliuoti pirmuosius jaunus lapelius. Beria juos į sriubas, salotas ir džiaugiasi gamtos dovanotais pirmaisiais pavasario vitaminais“, – pasakoja žolininkė Adelė Karaliūnaitė.

Dabar yra pats metas rinkti dilgėlių šaknis – tam tinkamiausias būna ankstyvas pavasaris arba vėlyvas ruduo, kol augalas nėra pilnai sudygęs. Sudygusios dilgėlės visą energiją iš šaknų skiria lapams, žiedams ir sėkloms. „Šaknis reikia nuplauti, geriausia dar šlapias sukarpyti sekatoriumi ar stipresnėmis žirklėmis ir išdžiovinti“, – rekomenduoja žolininkė.

Pavasarį pasijusti sveikiems padės organizmo valymas vaistingųjų augalų nuovirais. Tam puikiai tinka didžiųjų dilgėlių ir kiaulpienių šaknų lygiomis dalimis nuoviras. Pasak A. Karaliūnaitės, suaugusiam žmogui parai reikia 3 valgomųjų šaukštų smulkintų šaknų mišinio, užplikyto 1 litru verdančio vandens. Rekomenduojama plikyti termose, kad gerai pritrauktų. „Iš ryto gerti prieš valgį stiklinę šilto, o likusį išgerti po truputį per visą dieną. Gerai veikiant kepenims, sumažėja kraujospūdis, blogojo cholesterolio ir cukraus kiekis kraujyje“, – teigia žolininkė.

Ginklas prieš skausmingas menstruacijas

Tiesa, stebuklus daro ne tik augalo šaknys. Iš jaunų dilgėlių lapelių, kurių netrukus bus lengva rasti pievose, galima pasigaminti sultis, kurios taps patikima pagalba moterims, kenčiančioms skausmingas menstruacijas. „Nuplautus lapus reikia nuskalauti virintu vandeniu, sumalti mėsmale. Jei gauta masė labai tiršta, praskiesti šlakeliu virinto vandens, supilti į ledukams sušaldyti skirtus maišelius ir užšaldyti šaldiklyje. Prisišaldžius dilgėlių sulčių, pasiruošti arbatą nesudėtinga: penkis ledukus užpilti litru verdančio vandens, palaikyti, kad pritrauktų ir per dieną šitą skystį išgerti.“, – receptu dalinasi A. Karaliūnaitė.

Ši dilgėlių sulčių arbata padės tiems, kurie nori atstatyti hemoglobino kiekį kraujyje, turi stiprių medžiagų apykaitos, kasos, kepenų, žarnyno veiklos sutrikimų. Ypač stiprus dilgėlių poveikis kraujavimui – jei trūkinėja akių kraujagyslės, yra plačios hemoragijos, kamuoja kraujingas hemorojus, rekomenduojama išmėginti dilgėlių sulčių arbatą. Dilgėlių nuovirą, pagamintą iš šaldytų dilgėlių lapų sulčių ar džiovintų lapų, galima naudoti odos susirgimams gydyti. Jis gali padėti sergant neurodermitu, seborėja, akne.

Vyrų ir moterų lytinių ligų priešas

„Labai vertinga ne tik paprastoji, bet ir baltažiedė notrelė - švelnioji dilgėlė, kuri vitaminų gausa nenusileidžia piktajai giminaitei ir puikiai valo kraują, tinka esant pūliniams dariniams organizme ar smulkiems odos išbėrimams. Nuo seno buvo naudojama moterų ginekologinėms problemoms palengvinti. Baltažiedžių notrelių ir raudonųjų dobilų mišinys labai praverstų vyrams kaip preparatas nuo prostatos uždegimo ar išvešėjimo“, – teigia žolininkė.

Dilgėlių arbatos skonis yra kiek sunkokas, karstelėjes, todėl labai tinka jį pagerinti skaniomis vaistažolėmis – šliaužiančiąja tramažole, vandenine mėta, miškinės obels žiedlapiais, svarainių, juodųjų serbentų, spanguolių sirupu, džiovintais obuoliais“, – pataria A. Karaliūnaitė.

Padeda ir auginant, ir šalinant plaukus

Dilgėlė išgelbės ir tuos, kurie nori atsikratyti didelio plaukuotumo nepageidaujamose vietose bei padėti sudirgusiai odai po depiliacijos. Tam reikia gerti didžiųjų dilgėlių sėklų arbatą ar naudoti iš jų pagamintą kremą. Svarbu prisiminti, kad sėklų preparatai šalina nepageidaujamus plaukus, o dilgėlių lapų nuovirai padeda jiems augti ten, kur norime. „Norintiems turėti gražius plaukus patartina dilgėlių lapų arbatą ir gerti, ir išplautus plaukus perskalauti. Kad plaukai būtų minkšti ir žvilgantys, į vieną litrą didžiosios dilgėlės lapų nuoviro galima įpilti valgomąjį šaukštą dilgėlių lapų ir ajerų šakniastiebių aliejaus ir valgomąjį šaukštą svarainių ar spanguolių sulčių“, – pataria A. Karaliūnaitė.

Gydymas dilgėlėmis reikalauja kantrybės

„Priminsiu vieną labai svarbų dalyką: žolė – ne piliulė. Norint gydytis žolėmis, reikia turėti kantrybės. Žoles reikia vartoti ilgai, nuolat, bet protingai ir saikingai. Arbatą pagerti ar nuplikytų dilgėlių į sriubas bei salotas įmesti galima kada panorėjus, tačiau gydytis vaistiniais augalais derėtų tik pasitarus su specialistais, neužsiimti savigyda“, – perspėja žolininkė. Dilgėlė, deja, padėti gali ne visiems. Jos nederėtų vartoti esant dideliam kraujo krešėjimui, padidėjus eritrocitų, trombocitų kiekiui kraujyje, sergant kepenų steatoze, kasos uždegimu.

Dilgėlių nauda

Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos Gamtos skyriaus vyr. spec. R.Ilginė direkcijos svetainėje rašo, kad gamtos namai gali būti dosnūs juos pažįstantiems ir netingintiems.

Juodalksnynuose pro pernykščių lapų paklotą jau braunasi didžiosios dilgėlės ūgliai. Jie dar neparodė savo tikrosios prigimties ir skinti juos galima neapsaugotomis rankomis. O rinkti dilgėlę tikrai verta - ne veltui badmečio duona buvo vadinama. Dilgėlės lapai labai maistingi, kaloringumu dukart lenkia morkas ir prilygsta bulvėms bei pupelėms taip pat juose gausu vitaminų, mineralinių bei biologiškai aktyvių medžiagų.

Didžioji dilgėlė nuo seno vartojama gydymui, susirgus: mažakraujyste, astma, atritu, reumatu bei odos ligomis ir siekiant stiprinti organizmą. Tačiau dabar pats metas rinkti jaunučius lapelius gardiems ir sveikiems patiekalams ruošti.

Dilgėlių užtepėlė

Reikalingi produktai:

Dilgėlės: 2 saujos
Kietasis sūris (parmezano tipo): 50 g
Riešutai/sėklos (pasirinktinai): 1 sauja
Alyvuogių aliejus: 6 š.
Citrinų sultys: 2 š.
Prieskoniai parenkami pagal skonį, poreikį ir fantaziją: druska, pipirai, tarkuotas imbieras (šviežias), smulkintas česnakas ir kt.

Eiga: nuplauti dilgėlių lapai nuplikomi ir susmulkinami. Riešutai (sėklos) susmulkinami, sūris sutarkuojamas. Jei vartojame imbierą, jį galime trumpai (1 min.) pakepinti aliejuje. Visus produktus ir prieskonius sumaišome su smulkintuvu iki vientisos masės.

Ši užtepėlė tinka kaip padažas prie virtinių ar makaronų bei skanauti su juoda ar skrudinta balta duona.

Tai įdomu. Dilgėles yra dvinamiai augalai: vyriškieji ir moteriškieji žiedai susidaro ant skirtingų augalų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)