„Rizika užsikrėsti viena iš erkių platinamų ligų Lietuvoje auga dėl dviejų pagrindinių priežasčių. Įsivyraujant šiltesniems orams šie parazitai tampa aktyvūs kone ištisus metus, o moksliniai tyrimai rodo, kad auga ir užsikrėtusių bei ligą platinti galinčių erkių skaičius. Mes pastebime, kad mūsų klientų, kurie nukenčia nuo erkinių įkandimų, skaičius yra padidėjęs. Per praėjusius metus jis išaugo apie 6 proc., tačiau vertinant ilgesnį ketverių metų periodą, jis yra padidėjęs 40 procentų“, – pranešime spaudai teigia „Lietuvos draudimo“ Asmens žalų skyriaus vadovas Jonas Stasinas.

Pasak J. Stasino, pastebimai išaugo ir išmokų už erkių sukeltas ligas suma – ji palyginamuoju laikotarpiu padidėjo daugiau kaip 60 procentų. Vidutinis žalos dydis dėl šios draudimo rizikos praėjusiais metais sudarė apie 380 eurų.

Lietuvos teritorijoje erkės platina dviejų tipų ligas – erkinį encefalitą ir Laimo boreliozę. „Lietuvos draudimo“ duomenimis, Laimo liga žmonės užsikrečia beveik 7 kartus dažniau negu erkiniu encefalitu. Tiesa, nuo erkinio encefalito galima pasiskiepyti, o veiksmingos vakcinos nuo Laimo ligos Lietuvoje kol kas nėra.

Vytauto Didžiojo universiteto Gamtos mokslų fakulteto mokslininkų atlikto tyrimo duomenimis, šiuo metu Laimo ligos užkratą platinančių erkių tarp visų šios rūšies parazitų yra apie 2 procentus. Tačiau beržynuose, lapuočių miškuose erkių, platinančių būtent Laimo ligą, dalis sudaro apie 18 proc. visų šios rūšies parazitų ir kasmet didėja.

Užsikrėsti erkių platinamomis ligomis labiau rizikuoja tie, kurie gyvena miškingose vietovėse ar dažnai būna gamtoje, ypač ten, kur auga aukšta žolė, vyrauja krūmai ar panaši augmenija. Erkės sutinkamos ir didesnių miestų parkuose ar skveruose, soduose, gyvenamųjų namų teritorijose.

Pavyzdžiui, apie ketvirtadalį (26 proc.) visų erkinių susirgimų per praėjusius metus „Lietuvos draudimas“ užfiksavo šalies didmiesčiuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje. Beje, daugiausia žalų dėl erkių didmiesčiuose registruota Panevėžyje, antroje vietoje buvo Kaunas, trečioje – Vilnius.

Didėjančią tikimybę užsikrėsti erkių platinamomis ligomis rodo ir tai, kad per pastaruosius penkerius metus 11 bendrovės klientų išmoką dėl erkių sukeltų ligų yra gavę daugiau negu 2 kartus, vadinasi, šie žmonės erkių platinamomis ligomis sirgo po kelis kartus per penkerių metų laikotarpį.

Kaip parodė „Lietuvos draudimo“ duomenys, nuo erkinių įkandimų sukeltų ligų dažniausia nukenčia vyresnio 60–70 m. amžiaus žmonės. Daugiausia draudimo išmokų tenka taip pat vyresniems žmonėms – praėjusiais metais 50–60 m. amžiaus klientams skirta 30 proc. visų draudimo išmokų dėl erkių sukeltų ligų.

Kur kas dažniau nuo erkių nukenčia moterys – per praėjusius metus jos patyrė 63 proc. visų erkinių įkandimų žalų. Vyrams teko atitinkamai 37 proc. visų šio tipo žalų.

Pasak J. Stasino, šalies gyventojai turėtų pradėti saugotis jau dabar – pirmieji susirgimai dėl erkių įkandimų buvo užfiksuoti dar vasario mėnesį, o didžiausias šių parazitų aktyvumas prasideda nuo balandžio ir tęsiasi iki birželio. Dar vienas pikas, kai erkinių įkandimų sukeltomis ligomis besiskundžiančių žmonių padaugėja - rugpjūčio-spalio mėnesiai.

Atsižvelgdamas į išaugusią erikių sukeliamų ligų riziką „Lietuvos draudimas“ nuo šiol draudiminę apsaugą nuo erkių sukeltų ligų yra įtraukęs į Asmens draudimo paketą. Bendrovės klientai taip pat gali rinktis ir atskirą draudimą nuo erkių sukeliamų ligų, kuris kainuoja 7 eurus per metus.

Pirmaujanti šalies ne gyvybės draudimo bendrovė „Lietuvos draudimas“ savo paslaugas teikia pusei milijono privačių ir verslo klientų ir per metus atlygina klientams žalų už beveik 60 mln. eurų. Klientus kasdien aptarnauja daugiau nei 1100 darbuotojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją