Dienos riba – 100 iškritusių plaukų

Plauko gyvenimą sudaro trys fazės: anagenas – aktyvaus plaukų augimo etapas, katagenas – tarpinis plaukų augimo lėtėjimo etapas ir telogenas – ramybės etapas, kurio metu iškrenta senieji plaukai ir jų vietoje gali augti nauji. Pagal tai, kurioje fazėje iškrenta plaukas, galima diagnozuoti priežastį, dėl ko tai vyksta. Skirtingos medžiagos gali savaip paveikti plauką ir priversti jį iškristi kurioje nors iš trijų fazių.

Normalaus plaukų slinkimo metu per dieną iškrenta nuo 25 iki 100 plaukų. Intensyvesnis slinkimas gali būti pastebimas plaukų plovimo metu, tačiau kitais atvejais kuokštais slenkantys plaukai gali reikšti rimtus sveikatos sutrikimus. Tai lemia neteisinga mityba, ypač anoreksija, patiriamas didelis stresas, ligos ir apsinuodijimai. Kitos priežastys – skydliaukės, autoimuniniai sutrikimai, grybelinės ligos, radiacija. Kartais priežastimi gali tapti ir plaukų šukavimo įpročiai, pavyzdžiui, tvirtai rišami plaukai pirmiausia pradeda slinkti iš labiausiai įtemptų vietų.

Kenčia ne tik plaukai, bet ir nagai

Apsinuodijimų biuro vedėja, gydytoja toksikologė Laima Gruzdytė teigia, jog plaukų slinkimą gali sukelti ir vaistai. „Tai gali būti prieštraukuliniai, slopinantys krešėjimą ar net kontraceptiniai vaistai, vartojami per burną, ypač pradėjimo ir baigimo vartoti metu. Keisčiausia tai, jog plaukų slinkimą gali sukelti ir plaukų augimą skatinantys preparatai.“

Įprastai plaukų augimo sutrikimai, kuriuos sukelia apsinuodijimas, pasireiškia kartu su nagų pažeidimais. Nors plaukai išoriškai neatrodo panašūs į nagus, bet savo esme ir kilme šie raginiai audiniai yra labai panašūs.

Plaukus žalojantys elementai

Kalis. Šio metalo perteklius labiausiai siejamas su plaukų slinkimu. Kalio perteklius organizme gali atsirasti dėl vartojamų vaistų ir gali paskatinti kalcio trūkumą organizme. Apsinuodijus kaliu plaukų slinkimas nėra vienintelis požymis – pažeidžiama ir oda, ir plaukai, sutrinka motorinės funkcijos.
Selenas. Jis yra viena iš sudėtinių dalių maisto papilduose, skirtuose plaukams, nagams ir gražiai odai. Didelis seleno kiekis gali sukelti ne tik apsinuodijimą, bet ir plaukų slinkimą ir nagų pažeidimą.

Arsenas. Apsinuodijimas gali kilti nuo užteršto vandens. Pasireiškia kartu su virškinimo ir nervų sistemos pažeidimais bei kitais apsinuodijimo simptomais. Sudėtingesniais atvejais galimi smarkūs odos pažeidimai ir vėžiniai odos susirgimai.

Boras. Jo esama antiseptikuose bei kūdikiams skirtose pudrose. Pasak L. Gruzdytės, būta atvejų, kai žmonės netyčia sumaišo pieno mišinėlius su pudra ir tokiu būdu buvo sukelti lėtiniai apsinuodijimai. Boro randama vandenyje, riešutuose, tačiau didelis šio elemento kiekis yra toksiškas ir kenkia reprodukcinei sistemai bei gali sukelti plaukų slinkimą.
Išgelbėti gali cinkas

Cinkas skiriamas tiems žmonėms, kurie skundžiasi plaukų slinkimu. Šio elemento perteklius plaukams žalos nesukelia, tačiau dėl jo trūkumo plaukai tampa trapūs ir lengvai pažeidžiami.
L. Gruzdytė teigia, jog žmonės, kuriems slenka plaukai ir įtariantys apsinuodijimą, dažnai dėl to kaltina gyvsidabrį. Klaidingai manoma, jog šis elementas gali sukelti plaukų slinkimą – gyvsidabris, kaip ir švinas, to nesukelia.

Gydytoja dermatologė Birutė Adomavičienė DELFI anksčiau yra teigusi, jog ilgalaikis negydomas plaukų slinkimas gali sukelti nuplikimą, todėl plaukų slinkimui užsitęsus iki 2-3 mėnesių svarbu kreiptis į specialistus. Pavojaus signalai – gausiai pleiskanojanti ir paraudusi galvos oda bei jos niežulys. Daugeliu atvejų plaukų slinkimas yra sėkmingai sustabdomas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)