Akreditavimo tarnyba vykdo vieną iš savo prioritetinių veiklos krypčių – kovą su neteisėta veikla – pasitelkdama tarpinstitucinį bendradarbiavimą, kaip efektyviausią ir pigiausią kontrolės priemonę, rašoma pranešime spaudai.

Akreditavimo tarnyba šių metų vasario pabaigoje gavo informaciją apie tą pačią dieną planuojamą vykdyti galimai neteisėtą pacientų regos patikrinimą Trakuose. Skelbime nurodyta, kad UAB „Metraft“ ketina pacientams tikrinti akis, matuoti akispūdį, regos aštrumą, lęšiais koreguoti regą, tai yra teikti paslaugas, priklausančias gydytojo oftalmologo kompetencijai. Akreditavimo tarnyba skelbime minimu adresu, kur numatyta teikti paslaugas, nėra išdavusi jokios Įstaigos asmens sveikatos priežiūros licencijos. Taip pat teisės verstis sveikatinimo veikla neturi ir UAB „Metraft“.

Pažymėtina, kad Lietuvoje sveikatos priežiūros paslaugas gali teikti tik licencijuoti specialistai licencijuotoje įstaigoje. Akreditavimo tarnyba reagavo itin operatyviai ir skubiai patikrino šią informaciją bendradarbiaudama su Trakų miesto policijos pareigūnais. Spėjimai pasitvirtino – UAB „Metraft“ darbuotojai Trakų rajono savivaldybei priklausančioje salėje matavo akispūdį, regos aštrumą, lęšiais koregavo regą ir kita, tai yra vykdė sveikatinimo veiklą neturėdami tam teisės.

Taip pat pardavinėjo akių lašus, korekcinius akinius ir klausos aparatus, kurie neatitiko teisės aktų reikalavimų, keliamų saugai ir kokybei. Tokia veikla yra laikoma neteisėta. Už nustatytus pažeidimus Akreditavimo tarnyba surašė administracinio teisės pažeidimo protokolus. Protokolų pagrindu pagal LR administracinių teisės pažeidimų kodeksą yra skiriamos baudos, kurių konkretų dydį nustato teismas.

Akreditavimo tarnyba atkreipia dėmesį, kad optometristo profesija nėra priskiriama asmens sveikatos priežiūros specialistams ir ji nėra licencijuojama. Optometristai gali parinkti akinius ir kontaktinius lęšius, tačiau neturi teisės teikti jokių asmens sveikatos priežiūros, taip pat ir oftalmologijos paslaugų – įvertinti asmens regos sutrikimus, atlikti regos korekciją, matuoti akispūdį, regos aštrumą, juo labiau diagnozuoti ligas ir skirti gydymą.

Pasak Akreditavimo tarnybos direktorės Noros Ribokienės, vis dažniau pasitaiko atvejų, kuomet optometristai viršija savo kompetenciją. Ne tik UAB „Metraft“ vykdė veiklą, kuri yra priskirta gydytojo oftalmologo kompetencijai. Panaši situacija stebėta kituose optikos salonuose, kur buvo teikiamos ambulatorinės oftalmologijos asmens sveikatos priežiūros paslaugos, neturint Įstaigos asmens sveikatos priežiūros licencijos. Neteisėtas vertimasis sveikatinimo veikla nesilaikant įstatymų ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka užtraukia baudą nuo 579 € iki 1158 €.

„Akreditavimo tarnyba, siekdama pažaboti nelegalią veiklą, keliančią grėsmę pacientų sveikatai, koordinuoja veiksmus su savivaldybių atstovais, Valstybine vaistų kontrolės tarnyba, teritorinėmis ligonių kasomis, Valstybine mokesčių inspekcija, policija bei kitomis institucijomis. Trakų rajono savivaldybei, kaip ir visoms kitoms, buvo išsiųstas raštas, skatinantis pranešti apie įtarimus keliančią sveikatos priežiūros veiklą jos teritorijoje. Raginame įstaigas atsakingiau įvertinti besiskelbiančius neaiškios kompetencijos specialistus prieš įsileidžiant juos į savo patalpas“, – teigia Akreditavimo tarnybos direktorė Nora Ribokienė.

Pabrėžiame, kad žmonės, kreipdamiesi į licencijų neturinčius asmenis bei įstaigas, rizikuoja ne tik prarasti pinigus už jiems suteiktas paslaugas, bet ir savo sveikata, nes neteisingai diagnozuota liga, netinkamai paskirtas gydymas yra bene dažniausios priežastys, dėl kurių gali atsirasti neigiamų pasekmių sveikatai. Lietuvoje diagnozuoti bei gydyti ligas gali tik atitinkamą licenciją turintys gydytojai ir tik licenciją turinčioje sveikatos priežiūros įstaigoje. Primename, kad Akreditavimo tarnybos internetinėje svetainėje yra viešai skelbiama ir visiems prieinama informacija apie sveikatos priežiūros įstaigų ir sveikatos priežiūros specialistų licencijas, taigi kviečiame pacientus aktyviai naudotis šia informacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją