Todėl mažų kainų vaistinės „Camelia“ specialistai pataria, į ką derėtų atkreipti dėmesį, norint išvengti sveikatos problemų ir sunkumo jausmo bei išvengti didelių išlaidų vaistams, rašoma pranešime spaudai.

„Kiekvienais metais pošventiniu laikotarpiu į medikus ir vaistininkus kreipiasi daugybė žmonių, dėl virškinimo sutrikimų. Dėl per didelio maisto kiekio, mažo fizinio aktyvumo ir netinkamų maisto ruošimo bei laikymo sąlygų dažniausiai pasireiškia sunkumo pojūtis, skrandžio skausmai, vidurių užkietėjimas. Šie negalavimai gali ne tik sugadinti šventinę nuotaiką, bet ir gerokai paploninti piniginę. Didžiają dalį virškinimo sutrikimų tenka gydyti vaistais, todėl labai svarbu saikingai ir atsakingai rinktis maistą, norint išvengti papildomų išlaidų ir sveikatos problemų“, - pažymėjo „Camelia“ vaistininkė Justina Sargūnaitė.

Kiaušiniai: ne tik mineralų, bet ir cholesterolio šaltinis

Vienas pagrindinių Velykų atributų - kiaušiniai, todėl natūralu, jog daugelis žmonių domisi, kiek kiaušinių galima suvalgyti, nepakenkiant organizmui. Specialistė teigia, jog nepaisant to, kad kiaušiniai yra naudingi, net ir šventiniu laikotarpiu derėtų jausti saiką.

Kiaušiniuose yra gausu organizmui reikalingų amino rūgščių, mineralinių medžiagų ir vitaminų, kurie gerina imunitetą, smegenų ir širdies veiklą. Tačiau juos vartoti reikėtų atsargiai, nes kiaušiniai tai pat ir cholesterolio šaltinis. Specialistų rekomenduojama norma – vienas kiaušinis per dieną, o žmonėms, turintiems aukštesnį cholesterolio kiekį, du kiaušiniai per savaitę. Suprantama, jog per Šv. Velykas gali būti sudėtinga apsiriboti vienu kiaušiniu, tačiau suvalgyti daugiau negu tris - tikrai nepatartina. Būtent persivalgymas kiaušiniais gali tapti skrandžio skausmo ar virškinimo sutrikimų priežastimi“, - pabrėžė J. Sargūnaitė.

Prie šventinio stalo svarbiausia saikas

Pasak „Camelia“ vaistininkės, išvengti šventinio persivalgymo tikrai įmanoma, tereikia žinoti keletą paprastų taisyklių, dėl kurių, pakilę nuo šventinio stalo, nesijausite apsunkę ir galėsite mėgautis šventiniu šurmuliu.

„Pagrindinė ir universali taisyklė tinkanti ne tik šventėms, bet ir kiekvienai dienai - jauskite saiką. Suprantama, matant nukrautą stalą, atsispirti gali būti sunku, tačiau būtina. Visų pirma, nesėskite prie šventinio stalo alkani, nes būdamas alkanas žmogus valgo greitai ir daug, o sotumo jausmas ateina tik vėliau. Valgykite iš mažesnių lėkščių ir gerai sukramtykite maistą, tam, kad jis būtų lengviau suvirškintas. Ir nepamirškite, jog paragauti galima įvairių patiekalų, tačiau tik nedidelėmis porcijomis. Jei šventiniu laikotarpiu vis dėl to nepavyksta išvengti persivalgymo, stenkitės užsiimti fizine veikla, išeikite pasivaikščioti bei gerkite kmynų, ramunėlių, raudonėlių arbatas, kurios gerina virškinimą. Tačiau jeigu virškinimo problemos neišnyksta, privaloma kreiptis į gydytoją arba vaistininką, kuris padėtų išsirinkti tinkamus vaistus už mažiausią kainą“,- patarė J. Sargūnaitė.

Pavasaris - tinkamiausias metas mitybos pokyčiams

Kaip pažymėjo „Camelia“ vaistininkė, mitybos pokyčius natūraliai diktuoja sezoniškumas. Todėl atėjus pavasariui ypač svarbu sustiprinti organizmą ir kasdienį racioną papildyti šviežiais, augalinės kilmės produktais, nes subalansuota mityba – raktas į gerą sveikatą.

„Žiemos periodu esame įpratę valgyti riebesnį ir kaloringesnį maistą, tačiau atėjus pavasariui gyvulinės kilmės produktus vertėtų pakeisti į augalinius. Todėl patartina valgyti kuo daugiau vaisių ir daržovių, kuriuose gausu vitaminų ir mikroelementų. Tai pat derėtų vengti riebių padažų, tokių kaip majonezas, o jį pakeisti prieskoninėmis žolelėmis, citrinos sultimis ar liesu jogurtu, vartoti kuo mažiau druskos ir vengti gazuotų, saldžių gėrimų. Ir svarbiausia nepamiršti, jog pilnavertė ir reguliari mityba padeda išvengti apsilankymų pas medikus, leidžia sutaupyti bei yra pagrindinė geros sveikatos palydovė“, - teigė J. Sargūnaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)