Atvirkščiai, labai džiaugiuosi, kad turiu atidžiai stebėti ką valgau, kiek valgau ir kada valgau. Ne tik dėl to, kad to reikalauja mano darbas ir genai, bet ir todėl, kad labai myliu ir gerbiu savo kūną.

Garsiausia visų laikų manekenė Kate Moss yra pasakiusi: „Nothing tastes as good as skinny feels“. Tam tikra prasme aš su ja sutinku, tik galbūt ne kiek jaustis „skinny“, o jausti gerą savijautą ir, žinoma, sveikatą.

Galiu pasakyti, kad reguliuoti ir išlaikyti kūno svorį nepadės nei jokie pleistrai, nei įvyniojimai, nei tabletės, nei kreminiai stebuklai ar tie vapsvos korsetai, kurie tik žaloja mūsų organus iš vidaus, nei drastiškos bado dietos, nei dar kokie kitokie monai. TIK TU, SVEIKA MITYBA IR SPORTAS galite kontroliuoti Tavo svorį ir padėti Tau atrodyti taip, kaip nori atrodyti.

Tai ką gi aš siūlau, kad Tu kuo greičiau pamatytum mažėjančius skaičius ant savo svarstyklių? Tai labai paprasta – fotografuoti maistą. O tiksliau, visos dienos suvalgytą maistą. Ir tada tikrai labai greitai pamatysi, kokias mitybos klaidas darai.

Be to, tokiu būdu bus lengviau ir paprasčiau fiksuoti, ką ir kiek suvalgei. Arba tai, ko galbūt nederėjo valgyti (na pavyzdžiui, to saldaus kreminio keksiuko). Maisto fotografavimas yra sena mano aistra. Dar tada, kai tik pradėjau taikyti šitą metodą, daug kam tai atrodė labai juokinga ir beprasmiška. Tačiau su laiku aplinkiniai įprato, kad Burbaitė nepradės valgyti, kol nenufotografuos to, kas yra lėkštėje.

S. Burbaitės maistas

Tiesiog pradžiai pabandyk kelias savaites fotografuoti viską, ką valgai. O jei nenori fotografuoti, tai gali rašyti maisto dienoraštį. Arba dar geriau – ir fotografuoti, ir rašyti.

Dar vienas svarbus dalykas – valgant suprasti, kada yra gana. Turiu omeny, kad reikia apgalvoti, dėl ko valgai būtent tokią porciją arba kodėl valgai tą šokoladuką, o ne skanų vaisių? Gal Tu valgai dėl to, kad liūdna arba nuobodu, o gal tiesiog nesupranti, kad jau pavalgei? O gal maišai alkį su tuo valgymu „kiek akys mato“? Todėl ir sakau, kad fiksuoti, tai ką valgai yra labai naudinga – taip geriau save pažinsi.

Aš ir fotografuoju maistą, ir rašau maisto dienoraštį. Be to, laikausi griežto režimo – valgau kas 3 ar 3 su puse valandos. Netgi jei tenka dirbti visą dieną, maistą pasigaminu iš anksto ir visur nešuosi dėžutę su pietumis. Pastebėjau, kad yra manančiųjų, jog sveikas maistas būtinai yra neskanus – tai netiesa. Pavyzdžiui, aš turiu susidariusi savotišką valgiaraštį, kuriame tik skanūs ir sveiki patiekalai.

S. Burbaitės maistas

Tačiau visur reikia jausti saiką, net ir sveikai maitinantis. Pavyzdžiui, nors rekomenduojama išgerti mažiasiai 2 litrus vandens per dieną, dar nereiškia, kad būtinai turime taip ir daryti. Kiekvienas turi atrasti savo režimą, tinkančius ir patinkančius patiekalus. Ir nors tokia mityba reikalauja pastangų, rezultatas viską atperka.

Pradėti gyventi sveikiau iš pradžių gali pasirodyti nelengva užduotis. Bet tik iš pradžių. Apie sveiką mitybą galėčiau kalbėti ilgai ir daug, bet manau pirmiausia reiktų suvokti kodėl tai darai ir kad įpročiai per vieną dieną nepasikeis, tam reikia daug laiko, pastangų ir užsispyrimo. Sveika mityba turi tapti gyvenimo būdu, o ne kančia ar trumpalaikiu eksperimentu.

Kažkur skaičiau labai gerą mintį apie maisto kiekį: „Atsiminkite, kad antras kąsnis yra tokio pat skonio kaip pirmasis ir neverta „ragauti“ pusę torto, kad suprastum, koks jo skonis“.

Tad būkime atidesni, jauskime saiką ir… fotografuokime maistą!

xoxo
S.

Daugiau tinklaraščio istorijų ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)