Praėjusiais metais per savaitę į laboratoriją gyventojai pristatė 908 šachtinių šulinių bei artezinių gręžinių geriamojo vandens mėginius. Ištyrus juos nustatyta, kad geriamojo vandens higienos normos reikalavimų neatitiko 26,4 proc. visų mėginių. Pagal Lietuvos higienos normą „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“ amonio geriamajame vandenyje gali būti ne daugiau 0,50 mg/l, nitrato – ne daugiau kaip 50 mg/l, o kūdikiams ir nėščiosioms iki 10 mg/l, nitrito – ne daugiau kaip 0,50 mg/l, rašoma pranešime spaudai.

Vandens dienos akcijos metu vandens mėginiai laboratoriniams tyrimams atlikti buvo surenkami Vilniaus apskrityje (37 mėginiai), Alytaus apskrityje: Alytuje (4 mėginiai), Druskininkuose (1 mėginys), Varėnoje (12 mėginių), Lazdijuose (14 mėginių), Utenos apskrityje (2 mėginiai). Vilniaus apskrityje nustatyta didžiausios nitrato (118 mg/l.), nitrito (27,5 mg/l.) bei amonio (1,42 mg/l.) koncentracijos. Nitrito koncentracija nustatytas higienos normos ribas viršija net 55 kartus. Iš Utenos buvo gauti 2 vandens mėginiai, kurių nitratų koncentracija viršijo leidžiamas higienos normas, mėginių, kuriuose būtų viršytos nitritų ar amonio koncentracijos nebuvo.

Panevėžio apskrityje pernai buvo surinktas 151 vandens mėginys: iš Panevėžio (28 mėginiai), Kupiškio (54 mėginiai), Rokiškio (11 mėginių), Biržų (55 mėginiai) bei Pasvalio (3 mėginiai). Daugiausia nitratų koncentracijos higienos normos neatitinkančių vandens mėginių nustatyta Biržuose (46 %). Didžiausia nitratų koncentracija – 113 mg/l. Didžiausios nitritų (5,29 mg/l.) bei amonio (1,19 mg/l.) koncentracijos nustatytos taip pat Biržuose. Yra ir gerų naujienų – Pasvalyje nenustatyta padidėjusi azoto grupės junginių koncentracija.

Šiaulių apskrityje vandens mėginiai buvo renkami Šiauliuose (56 mėginiai), Kelmėje (33 mėginiai), Akmenėje (9 mėginiai), Joniškyje (21 mėginys), Pakruojyje (45 mėginiai) ir Radviliškyje (17 mėginių). Dažniausias nitratų koncentracijos viršijimas nustatytas Akmenėje (44 %). Didžiausia nustatyta koncentracija – 113 mg/l. Daugiausia mėginių neatitinkančių nitritų higienos normos reikalavimų nustatyta Radviliškyje (29 %), didžiausia nustatyta koncentracija – 2,98 mg/l. Daugiausia amonio koncentraciją viršijančių mėginių nustatyta Akmenėje (11 %), didžiausia koncentracija – 1,63 mg/l.

Tauragės apskrityje vandens mėginiai tyrimui buvo pristatyti iš dviejų miestų: Tauragės (5 mėginiai) ir Šilalės (20 mėginių). Nustatyta, kad tiek Tauragėje, tiek Šilalėje 20 % surinktų vandens mėginių viršija higienos normos leidžiamą nitratų ir amonio koncentraciją. Gera naujiena, kad Tauragėje nenustatyta nitritų koncentracijos padidėjimo, o Šilalėje nustatyta tik 6 % surinktų mėginių.

Vandenį rekomenduojama tirti bent kartą ar du per metus, nes dažniausiai šulinio vandens kokybė pablogėja pavasarį ir rudenį. Pavasarį dėl tirpstančio sniego, potvynių, rudenį dėl lietaus visa paviršinė tarša skverbiasi į gruntą, patenka į gruntinį vandenį.

Apsaugant šulinio vandenį nuo užterštumo svarbu yra tinkamas šulinio įrengimas: gerai parinkta šulinio vieta, sandarumas ir jo priežiūra, taip pat saugus atstumas nuo ūkinių pastatų, lauko tualetų, tręšiamų laukų. Vandens užterštumas azoto grupės cheminiais junginiais nepriklauso nuo Lietuvos regiono, kadangi vandens kokybė priklauso nuo žmogaus vykdomos ūkinės veiklos, tinkamo šulinio ar gręžinio vietos parinkimo, įrengimo bei priežiūros.

Šiais metais visoje Lietuvoje pigiau nei įprastai vanduo bus tirti priimamas nuo kovo 21 iki 25 dienos. Vandens mėginius į nurodytas priėmimo vietas reikia pristatyti švarioje 1,5 l talpos plastikinėje taroje. Bus atliekami azoto grupės junginių tyrimai – nustatomas nitrito, nitrato bei amonio kiekis. Speciali vandens tyrimų kaina – 9 eurai 52 centai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)