„Pagal teisės aktus, visų pirma turi būti įtraukiama į rekomenduojamų vakcinų sąrašą, tai bus padaryta, ir ateityje, mano manymu, meningokokinė vakcina tikrai atsiras tarp privalomų skiepų. Kada tai atsiras, man sunkiau atsakyti“, – žurnalistams po Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdžio trečiadienį sakė ministras.

„Tikrai netruksime kelių mėnesių tai diskusijai, jei bus sprendimas (kompensuoti), reikalingos lėšos. Lėšos tvirtinamos Privalomojo sveikatos draudimo fonde (PSDF), taip pat ir Seime. Jei Seimo nusiteikimas bus, o komitete matau pozityvų nusiteikimą, tad įtikins ir Seimo narius, tie darbai bus padaryti“, – kalbėjo ministras.

Parlamento Sveikatos reikalų komiteto vadovė „darbietė“ Dangutė Mikutienė savo ruožtu sakė, kad lėšų galima rasti, tik tam būtna „politinė valia ir tvirtas stuburas“, o ir papildomo balsavimo Seime nereikėtų – tai galėtų būti padaryta ministro sprendimu.

Valstybinės ligonių kasos laikinasis vadovas Gintaras Kacevičius komiteto posėdyje patvirtino, kad skiepai nuo meningokoko infekcijos per metus papildomai kainuotų apie 8 mln. eurų. Šiuo metu iš viso vakcinavimo programai numatyta 8,7 mln. eurų.

„Skaičiavimai yra, kad gali būti 8 mln eurų. Taip, PSDF rezerve yra tų pinigų. Seimas pasielgė išmintingai PSDF rezervą skeldamas į dvi dalis: pagrindinę rizikos valdymo dalį, kuri skirstoma Vyriausybės nutarimu, ir sveikatos ministrui suteiktą prievolę skirstyti, ja gali apmokėti vaistus. Yra 44 mln. eurų, kam laikyti? Nors ligonių kasos sako, kad neprotinga būtų metų pradžioje tas lėšas išnaudoti, mes nesakome, kad jas visas išnaudoti. Dėl meningokoko infekcijos suvaldymo yra ekstra atvejis, čia galima tai padaryti, tik reikia politinės valios ir tvirto stuburo“, – kalbėjo komiteto vadovė.

Sveikatos reikalų komitetas klausimą dėl vakcinos nuo meningokoko infekcijos įtraukimo į vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių svarstė po kelių šios ligos atvejų, pasibaigusių mažamečių mirtimi. Komitetas ministerijos paprašė kitai savaitei pateikti siūlymus, kaip skubiai apsirūpinti vakcina nuo meningokoko, nes jos šiuo metu trūksta ir privačiose įstaigose, taip pat – kokių žingsnių bus imtasi dėl nemokamo skiepijimo.

„Situacija tokia, kad reikia ekstra greitų spendimų. Komiteto pozicija – kad reikia sudaryti galimybes tėvams pasirinkti vakciną, kad jie turėtų vakciną, nes dabar tik komercinėse struktūrose yra, ir tik nuo balandžio mėnesio jos bus, nes vakcinos trūksta. Visoje Europoje trūksta. Ministerija turi pateikti priemones, kaip ekstra greitai pirkti, kad kooperuotų lėšas ir būtų galima pigiau nupirkti, kad tėvams nereikėtų taip brangiai mokėti. Mūsų turimomis žiniomis, apie tūkstantis yra laukiančiųjų eilėje skiepytis“, – sakė D.Mikutienė

Komiteto posėdyje dalyvavęs Valstybinės ligonių kasos laikinasis vadovas sakė, kad šiuo metu iš Europos Sąjungos šalių nuo meningokoko infekcijos valstybės lėšomis skiepija tik Didžioji Britanija. Lietuvoje skiepas nuo B grupės meningokokinės infekcijos kainuoja daugiau kaip 100 eurų, ir imunitetui susiformuoti priklausomai nuo vaiko amžiaus reikalingi du arba trys skiepai.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas Saulius Čaplinskas tvirtino, kad Lietuvoje per metus fiksuojama apie 80 susirgimų meningokoku atvejų, iš jų 10 proc. vaikų miršta. ULAC vadovas sakė, kad vakcina nuo B grupės meningokoko infekcijos sukurta tik 2013 metais, ir pastebima, kad vis daugiau tėvų vaikus nuo šios infekcijos paskiepija savo lėšomis.

„2014 metais savo lėšomis pasiskiepijo per 300 vaikų, praėjusiais – jau gerokai per tūkstantį. Supratimas (kad reikia skiepytis) yra, bet galimybės tik dabar atsiranda“, – sakė S.Čaplinskas.

2015 metais Lietuvoje užfiksuoti 74 meningokoko infekcijos atvejai, iš jų septyni baigėsi mirtimi. Šiais metais jau registruota per 10 meningokoko atvejų, iš jų irgi keli pasibaigė mažamečių vaikų mirtimi.

Meningokokinė infekcija – ūmi bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos yra žaibinis sepsis ar pūlingas meningitas. Meningokokinė infekcija pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų. Lietuvoje kasmet fiksuojama iki 80 meningokoko infekcijos atvejų.