Kaip Eltai teigė Prezidentės patarėja Gabija Grigaitė, jeigu bus pritarta teikiamoms pataisoms, Sveikatos apsaugos ministerija turės patvirtinti ligų sąrašą, kuriomis sergant asmenims nereikėtų laukti galutinio gydymo ar pereiti visas gydymo stadijas.

„Mes suprantame, kad patiems sunkiausiems ligoniams galbūt net neįmanoma, kad jie išnaudos visas gydymo priemones. Mūsų manymu, turėtų būti aiškus ligų sąrašas, kuomet susirgę asmenys, net ir nebaigę viso gydymo proceso, galėtų kreiptis dėl netekto darbingumo nustatymo, ir taip reikalingos pašalpos gavimo", - teigė G. Grigaitė.

Taip pat, pasak šalies vadovės patarėjos, siekiama pataisomis padaryti patį netekto darbingumo nustatymo procesą skaidresnį. Pavyzdžiui, siūloma šeimos gydytoją įpareigoti kiekvienu atveju raštu pateikti motyvuotą paaiškinimą, dėl ko atsisakoma siųsti asmenį į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą dėl netekto darbingumo nustatymo.

„Tuomet atsiras galimybė asmeniui skųsti tokį sprendimą gydymo įstaigos vadovui", - aiškino G. Grigaitė.

Taip pat, pasak patarėjos, siūloma reglamentuoti gydytojo atsakomybės klausimą.

„Tarnybai nustačius netikslių duomenų ar galimą korupcijos apraišką, kai yra pateikiami akivaizdžiai melagingi duomenys, numatoma galimybė medžiagą perduoti Generalinei prokuratūrai, Specialiųjų tyrimų tarnybai ir Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybai, kuri galėtų spręsti ir tokio gydytojo atsakomybės klausimą", - sakė G. Grigaitė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)