Taip ir dėl to, kad kvėpavimas pro burną ją išdžiovina. Kitaip tariant, dingsta apsauginis seilių efektas, o seilės natūraliai žudo bakterijas, kurios gamina rūgštį.

Taigi nakties metu padidėja burnos rūgštingumas, o tai yra palanki terpė dantų erozijai ir ėduoniui.

Mokslininkai mano, kad šie rezultatai gali paaiškinti odontologų pastebėjimus, kad pravira burna miegantiems žmonėms būdingas didesnis dantų ėduonis.

Žmonėms, miegantiems pravira burna, ėduonis dažniausiai pažeidžia galinius dantis – taip yra dėl to, kad burna gilumoje išdžiūsta labiau, negu priekyje.

Per burną naktimis dažniau kvėpuoja pacientai, sergantys astma ir obstrukcine miego apnėja.

Įprastomis sąlygomis burnos pH lygis, rodantis rūgštingumą arba šarmingumą, būna neutralus ir siekia 7,7.

Tačiau miegant pravira burna, pH lygis nukrinta iki maždaug 6,6 – nedidelio rūgštingumo, rodo tyrimas, paskelbtas žurnale „Journal of Oral Rehabilitation“.

Kai kuriems žmonėms burnos rūgštingumas gali padidėti net iki 3,6.

To pakanka, kad prasidėtų dantų ėduonis. Toks rūgštingumas taip pat prilygsta tam, kuris susidaro išgėrus stiklinę apelsinų sulčių ar skardinę gazuoto gėrimo.

Tyrimai parodė, kad per burną dažniau kvėpuoja vyrai – tai būdinga beveik trečdaliui vyrų ir tik 5 proc. moterų.

Miego tyrinėtoja Joanne Choi iš Otago universiteto Naujojoje Zelandijoje kartu su savo kolegomis sukūrė vieną prietaisą, kurį nakties metu galima pritvirtinti prie danties.

Šis prietaisas fiksuoja rūgštingumo lygį ir persiunčia duomenis į kompiuterį.

Tuomet ji paprašė dešimties savanorių vieną naktį miegoti su šnervių kištukais, kad jie būtų priversti kvėpuoti pro burną.

Antrąją naktį savanoriai, kurių vidutinis amžius buvo 25 metai, miegojo normaliai be šnervių kištukų.

Per ankstesnius bandymus išmatuoti rūgštingumą tyrėjai žadindavo dalyvius vidury miego, tačiau toks metodas galėdavo sutrikdyti organizmo ritmus ir suteikti nepatikimus rezultatus.

„Šis tyrimas yra pirmasis, kelias dienas stebėjęs sveikų asmenų burnos rūgštingumo pokyčius“, - sakė J. Choi.

„Mūsų rezultatai paremia idėją, kad kvėpavimas per burną iš tikrųjų gali būti rizikos veiksnys tokioms dantų ligoms kaip emalio erozija ir kariesas“, - teigė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)