Deja, žmonės sunerimsta tik tuomet, kai būna netekę apie 15 proc. plaukų, – tai reiškia, kad patologiniai procesai prasidėjo jau senokai, rašoma pranešime spaudai. Šiandien apie plaukų slinkimą kalbamės su Kauno estetinės medicinos ir dermatologijos klinikos „Grožio pasaulis“ gydytoja dermatologe Birute Adomavičiene.

- Kodėl moterims slenka plaukai?

- Dažniausiai dailiosios lyties atstovėms plaukai slenka dėl kelių priežasčių:
Androgeninė alopecija, kurią nulemia vyriškų hormonų padidėjimas. Įprastai moters organizmas vyriškus hormonus gamina mažais kiekiais, jų padidėjimą nulemia kontraceptinės tabletės, nėštumas, menopauzė ir senėjimo procesai.

Difuzinė alopecija, kurią sukelia ligos, operacijos, gimdymas, didelis stresas ar šokas. Esant šiai būklei, nors plaukai turėtų būti augimo arba poilsio fazėje, prasideda slinkimo periodas, ir galima prarasti labai daug plaukų.

Pertempimo alopecija, kurią sukelia lokalus folikulų pažeidimas, atsiradęs dėl įtemptos šukuosenos, dažno šukavimo, plaukų priauginimo, nuolatinio tiesinimo ar besaikio dažymo.

- Kada dėl plaukų slinkimo būtina kreiptis į gydytoją?

- Į gydytoją dermatologą būtina kreiptis ilgai nelaukiant, jei:
intensyvus plaukų slinkimas užtrunka ilgiau nei 2–3 mėn.
galvos oda gausiai pleiskanoja
galvos oda niežti
atsiranda galvos odos paraudimas
pasireiškia išplikimo židinukai
atsiranda pūlinukai

Ilgalaikis negydomas plaukų slinkimas gali sukelti nuplikimą. Plaukų slinkimo priežastys nustatomos atliekant tyrimus ir tada parenkamas gydymas. Daugeliu atvejų plaukų slinkimas sėkmingai sustabdomas.

- Papasakokite plačiau apie plaukų slinkimo gydymui taikomą PRP terapiją?

- Įvairiose medicinos srityse taikoma trombocitais praturtintos kraujo plazmos (PRP) terapija efektyviai stimuliuoja organizmo gijimo procesus. Procedūros metu paciento kraujas centrifuguojamas, atskiriami trombocitai, kurie turi natūralių augimo faktorių, stimuliuojančių ląsteles. Trombocitų masė injekuojama į galvos odą ir tokiu būdu stimuliuojami ir atjauninami plaukų folikulai. Terapijos kursas – 2–3 procedūros, kartojamos kas 1 mėn. Laikui bėgant efektas stiprėja.

- Gal galima būtų daugiau sužinoti apie dar vieną gydymo metodą - mezoterapiją?

- Mezoterapija veiksmingai atjaunina veido ir kūno odą, sprendžia įvairias odos problemas, gydo ligas. Procedūros metu daromos mikroinjekcijos galvos odoje suleidžiant aktyvių medžiagų kokteilius. Dūriai sukelia mažas traumas, kurios paskatina žmogaus augimo hormono išsiskyrimą, būtiną naujoms plauko ląstelėms susidaryti. Skatinantį ir stiprinantį plaukų augimo poveikį turi ir biologiškai aktyvių medžiagų kokteilis, suleidžiamas procedūros metu. Efektas matomas po 8 procedūrų, atliekamų 1 kartą per savaitę. Poveikis išlieka ilgam.

- Kokie papildomi metodai taikomi plaukų slinkimo gydymui?

- Nuvargintų, silpnų plaukų ir sudirgusios galvos odos būklei pagerinti gali būti rekomenduojamos profesionalų atliekamos procedūros ir stipraus poveikio kosmetinės priemonės.

Vienos iš priemonių, kurias specialistai rekomenduoja pacientams - kaukės, šampūnai ir ampulės, kurių sudėtyje yra aminorūgštys ir mineralinės medžiagos, išgautos iš mėlynųjų-žaliųjų dumblių, augančių Klamath ežere. Klamath dumbliai auga tik ekologiškai švariuose vandenyse. Viena iš tokių vietų yra Klamath ežeras Oregono valstijoje (JAV). Dumbliuose dėl didelės ežero vulkaninės kilmės mineralizacijos yra itin didelis mineralinių medžiagų kiekis. Pastarųjų veikiamose ląstelėse natūralus molekulių migracijos procesas paspartėja 40 proc., taigi, gerokai greičiau sunaikinami pavojingi mikroorganizmai ir virusai, sparčiau vyksta ląstelių regeneracija. Dumbliuose taip pat yra itin didelis vieno svarbiausių antioksidanto betakarotino, vitaminų (tarp jų ir B12, itin retai randamo augaluose), omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių kiekis, net 20 aminorūgščių. Aminorūgštys – pagrindinė plaukų ir odos sudedamoji medžiaga. Jos suteikia plaukams gyvybingumo, energijos, apsaugo nuo senėjimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją