Nemažai veganų linkę neatsisakyti kiaušinių, tačiau tai būna vienintelis gyvūninės kilmės produktas jų racione.

Dėl šio nedidelio skirtumo nuo „tikrųjų“ veganų ši jų atmaina save vadina „vEGGans“ ir socialiniuose tinkluose dalijasi džiaugsmu dėl to, kaip gi kiaušiniai keičia jų gyvenimą į gerąją pusę, rašo „Huffington Post“.

Dietologė Elizabeth Ward, anksčiau dirbusi Mitybos ir dietologijos akademijoje (The Academy of Nutrition and Dietetics) pabrėžia, kad kiaušiniai yra neįtikėtinai maistingi ir sotūs, todėl rekomenduoja įtraukti juos į mitybą. „Veganizmas – suktas reikalas, nes būtina atidžiai stebėti, ar gaunate pakankamai maistingųjų medžiagų“, - patikino ji.

Vitaminas B12 ir cholinas – tai dvi pagrindinės maistingosios medžiagos, kurių gausu gyvūninės kilmės produktuose. Be to iš gyvūninės kilmės produktų gautos šios maistingosios medžiagos įsisavinamos geriau. E. Ward teigimu, kiaušiniai gali sėkmingai užpildyti kai kurias potencialias veganiškos mitybos spragas. „Tai puikus cholino, vitamino B12 ir geležies, o taip pat ir baltymų bei kitų maistingųjų medžiagų šaltinis“, - patikino mitybos specialistė.

Iš tiesų kiaušiniai jau kurį laiką vadinami tobulaisiais baltymais, nes vos viename dideliame kiaušinyje yra net šeši gramai organizmui kuo puikiausiai tinkamų baltymų. Anksčiau manyta, kad egzistuoja ryšys tarp kiaušinių vartojimo ir cholesterolio lygio didėjimo kraujyje, tačiau naujausi tyrimai rodo, kad gerasis cholesterolis, gaunamas iš maisto produktų, nedidina cholesterolio lygio sveiko žmogaus organizme. Iš tiesų, remiantis „Mayo Clinic“ pateikiamais duomenimis, dalis atliktų tyrimų patvirtina, kad saikingas kiaušinių vartojimas (ne daugiau septynių vienetų per savaitę) gali netgi apsaugoti nuo tam tikrų širdies ligų.

Maža to, kiaušiniai yra nebrangūs, skanūs ir kuo puikiausiai dera su daugeliu augalinės kilmės produktų pagrindu gaminamų patiekalų. Terminas „veggan“ pasirodė tuo metu, kai pasaulyje jau egzistuoja daugybė pačių įvairiausių mitybos tipų. Tenka pripažinti, kad pavadinimas nėra pats svarbiausias dalykas. Jei vartojate tikrus, neperdirbtus produktus, kuriuos valgydami jaučiatės gerai, elgiatės teisingai, nepriklausomai nuo to, su kokiu prierašu nuotraukas keliate į socialinius tinklus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)