„Ar jūs kišate į ausis pagaliukus su vata?“, - paklausė gydytojas nepritariančiu tonu.

Mano mama, kaip ir daugelis žmonių, tikrai valydavo ausis vatos pagaliukais. Tačiau taip elgdamasi ji sutrikdydavo natūralius procesus. Ausį jai skaudėjo dėl ausies infekcijos ir gydytojas įtarė, kad prie to prisidėjo vatos pagaliukai.

„Pažadėkite man vieną dalyką. Pažadėkite, kad daugiau nekišite į ausis šių pagaliukų“, - reikalavo gydytojas.

Šiuos mažus vatos pagaliukus prekybininkai vadina būtinąja preke, reikalinga įvairioms grožio ir higienos procedūroms, rankdarbiams, namų valymui ir kūdikių priežiūrai. Daugelį metų Vakaruose ant tokių pagaliukų pakuočių skelbiamas įspėjimas: „Nekišti į ausies kanalą“. Tačiau visi – ypač tie, kurie žiūrėdami į pacientų ausis užsidirba pragyvenimui – žino, kad daugelis, o gal net dauguma žmonių šį įspėjimą ignoruoja.

Nors higieniniai vatos pagaliukai niekada nebuvo pardavinėjami giliam ausų valymui, gamintojams prireikė pusės šimtmečio, kad atvirai dėl to įspėtų.

Gaminti šiuos mažus ir įvairiapusiškus daikčiukus sugalvojo Leo Gerstenzangas, kai jis pamatė, kaip jo žmona vaiko priežiūrai naudoja dantų krapštuką su vatos gabaliuku.

1923 metais L. Gerstenzangas pristatė „Baby Gays“ – pirmuosius sterilius pagaliukus su vata. Jie buvo mediniai, o ne plastikiniai ar popieriniai, be to, vata buvo užvyniota tik ant vieno, o ne abiejų galų. Šie pagaliukai buvo skirti kūdikių higienai, tačiau žmonės drąsiai pradėjo jais valyti ausis. „Kiekviena motina apsidžiaugs steriliais pagaliukais su boru „Baby Gays“, kurie yra skirti akių, šnervių, ausų, dantenų valymui ir kitoms reikmėms“, - skelbė 1927 metų reklama.

Bėgant metams, daug kas keitėsi, įskaitant pavadinimą, medžiagas ir rinkodarą, kuri įtraukė ir kitus šių pagaliukų panaudojimo būdus. Tačiau vienas dalykas nesikeitė – ant šių pagaliukų vis dar nebuvo jokio įspėjimo.

Tai tęsėsi iki 8-ojo dešimtmečio, kai ant dėžučių pagaliau pasirodė užrašai, įspėjantys nekišti šių pagaliukų giliai į ausis. Ant vienos tuometinės dėžutės matyti užrašas, kad šie pagaliukai skirti „suaugusiųjų ausų higienai“. Tačiau galinėje pusėje patikslinama, kad jų negalima kišti į ausies kanalą. Šiandien šie užrašai yra dar ryškesni ir aiškiai įspėja: „Nekišti pagaliuko į ausies kanalą“.

Otolaringologas iš Vašingtono Dennisas Fitzgeraldas teigia nesistebiantis, kad žmonėms kyla pagunda šiais pagaliukais valyti savo ausis. Šios problemos esmę sudaro pamatinis nesusipratimas, prie kurio prisidėjo prekybininkai, savo reklamose kalbantys apie ausų valymą vatos pagaliukais.

„Žmonės pradėjo manyti, kad valyti ausis yra normalu. Jie mano, kad ausų vaškas yra nešvarumas ir kad jo reikia atsikratyti, - sakė gydytojas. – Tačiau tai visiška netiesa“.
D. Fitzgeraldas ausų vašką (sierą) lygina su ašaromis, kurios sutepa ir saugo akių obuolius. Vaškas, jo teigimu, atlieka panašų vaidmenį ausies kanalui, kurio oda yra plona, pažeidžiama ir imli infekcijoms. „Jūsų organizmas gamina (ausų vašką), kad apsaugotų ausų kanalus, - teigia gydytojas. – Tai, ką išvalote, turėtų likti viduje. Jei vaško neliestumėte, jo perteklius išsivalytų savaime“.

Net jei ausis vis dėlto reikėtų valyti, tokie vatos pagaliukai būtų pats netinkamiausias įrankis, sako jis. Šių pagaliukų forma, dydis ir tekstūra yra tokia, kad jie nepadeda iškrapštyti vaško lauk, o tik dar giliau jį nustumia.

„Nustūmus vašką gilyn, galima sutrikdyti klausą, - teigia D. Fitzgeraldas. – Be to, pagaliukus galima įkišti per giliai ir pradurti ausies būgnelį ar pažeisti vidurinės ausies kauliukus. Abi šios traumos įvyksta dažniau, negu gali atrodyti“. Dėl šios priežasties Amerikos otolaringologijos akademija savo 2008 metų leidinyje vatos pagaliukus įtraukė į „nederamų ar pavojingų intervencijų“ sąrašą, net kai ausų vašką tikrai reikia pašalinti.

2011 metų tyrimas, kurį atliko Henry Fordo ligoninė, nustatė tiesioginį ryšį tarp higieninių vatos pagaliukų ir pradurtų ausų būgnelių. Jame taip pat pažymima, kad „daugiau kaip pusė pacientų, kurie dėl vienos ar kitos priežasties kreipėsi į otoringologijos (ausų, nosies ir gerklės) klinikas, prisipažino vatos pagaliukais valantys savo ausis“.

Netikėti patarimai, kam galima panaudoti pagaliukus su vata

- Žvakėms su trumpais dagčiais uždegti

Ar kada nors teko apsideginti pirštus, bandant uždegti žvakę su pasislėpusiu dagčiu? Daugiau to nebebus. Tiesiog pamirkykite pagaliuko galą alkoholyje, degtukais ar žiebtuvėliu jį uždekite ir pridėkite prie žvakės. Liepsna ištirpins vašką ir pasirodys dagtis.

- Neštis vietoj kvepalų buteliuko į vakarėlius

Tampytis didžiulį kvepalų buteliuką delninėje yra labai nepatogu. Kad jums nereikėtų nešiotis viso kvepalų buteliuko, tiesiog pamirkykite vatos galiukus kvepaluose ir įsidėkite pagaliuką į užsegamą maišelį. Tą pati galima daryti ir su akių šešėliais.

- Dulkių gumulų valymui iš plaukų džiovintuvo

Taip, tai gali būti didelė problema. Dulkių gumulai gali blokuoti aparato pučiamą orą, taigi tam, kad plaukų džiovintuvas veiktų be priekaištų, jį reikėtų reguliariai pravalyti.

- Užstrigusių užtrauktų taisymui

Sutepkite aliejumi ar šampūnu neklusnaus užtrauktuko dantukus, pasinaudodami (kuo?) vatos pagaliukais.

- Kompiuterio klaviatūros valymui

Kompiuterių klaviatūrose knibžda daugiau mikrobų, negu ant vidutinės tualeto sėdynės. Pamerkite pagaliuko galus į dezinfekuojantį skystį ir išvalykite jais siaurus klaviatūros plyšelius. Tai bjaurus, bet būtinas darbas.

- Laužui uždegti

Vatos pagaliukai, ištepti vazelinu ar lūpų balzamu, gali padėti uždegti laužą. Idealus variantas stovyklaujant. Tačiau naudokite šį metodą atsakingai.

- Katės dantims valyti

Vatos pagaliukai tinka kačių dantų ar akių valymui. Kitaip tariant, juos galima naudoti visų naminių gyvūnėlių snukučių priežiūrai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)