Jauniems žmonėms vėžį diagnozuoti ganėtinai sudėtinga. Kasmet nustatoma apie 2500 naujų vėžio atvejų 13-24 m. žmonėms, o tai reiškia, kad šios diagnozės nesitikima ir įtariama ši liga retai, rašo „The Independent“. Kaip teigiama „The Teenage Cancer Trust“ tyrime, beveik trečdaliui pacientų prieš gaunant siuntimą tirtis dėl vėžio tenka pas šeimos gydytoją apsilankyti tris ar daugiau kartų.

Minint kovai su jaunus žmones užklumpančiu vėžiu skirtą savaitę (Teenager Cancer Action Week), kurios tikslas – didinti jaunus žmones užklumpančio vėžio ženklų atpažįstamumą, paskelbti penki dažniausi nerimą sukelti turintys signalai, liudijantys apie galimą vėžį. Vis dėlto tenka pripažinti, kad dažnai šie ženklai yra ignoruojami. Dažnai šie ženklai painiojami su kitų kur kas mažiau pavojingų ligų simptomais, tačiau šiuo atveju žinojimas gali išgelbėti gyvybę. Taigi štai penki ženklai, kurių negalima ignoruoti:

1. skausmas;
2. guzai ar patinimai;
3. ženklus svorio sumažėjimas;
4. itin didelis nuovargis;
5. apgamų pakitimai.

Jei jums nerimą kelia abejonės dėl vėžio, rekomenduojama nedelsiant apsilankyti pas gydytoją ir elgtis atkakliau, jei į jūsų nerimą nėra reaguojama pakankamai rimtai.

„Tikrai jaučiausi prastai beveik metus. Ant kaklo buvo guzas, nuolat jaučiausi pavargusi, vargino odos niežulys, naktimis prakaituodavau. Žiūrėdama į nuotraukas matau, kad buvau sulysusi, bet tuo metu į šiuos pasikeitimus nekreipiau dėmesio“, - pasakojo19-metė Jess Terry, kuriai diagnozuota Hodžkino limfoma. „Man buvo pasakyta, kad tai susiję su stresu, ir tik po aštuonių mėnesių man diagnozavo vėžį. Jauniems žmonėms svarbu atkreipti dėmesį į ženklus ir atkakliau reikalauti pagalbos iš gydytojų, jei nesijaučiate geriau“, - patikino ji.

„Jauni žmonės turi būti supažindinti su vėžio ženklais, kad pagalbos būtų prašoma kuo anksčiau, turime dirbti su šeimos gydytojais, ruošti greitos diagnostikos sistemą“, - patikino „Teenage Cancer Trust“ fondo vadovas Siobhanas Dunnas. „Pastaraisiais metais vėžio diagnostikos atidėliojimas paauglių ir jaunų suaugusiųjų atveju galimai prisideda prie didesnio mirtingumo, lyginant su vaikams ir vyresnio amžiaus suaugusiesiems vėžio diagnozavimo atvejais“, - mano Angelis Edgaras iš Nacionalinio vėžio tyrimų centro.

„Ankstyvas nustatymas, aiškiai apibrėžta siuntimo pas specialistus tvarka ir tinkamas specialistų pagalbos prieinamumas padės išvengti vėlavimo, o gydymas bus skiriamas kaip įmanoma greičiau“, - patikino jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)